Bearded collie: dog breed profile

En nærbilde av en skjegg collie

Kjærlig referert til som "beardies", bearded collies er svært energiske, intelligente arbeidshunder som ble opprinnelig avlet til flokken sau i Skottland. I dag gjør de utmerket familie eller show hunder - så lenge familien eller treneren kan holde tritt med sine skjeggede collies høye energinivåer og treningsbehov.

Bearded Collies er ganske sakte å modne og vil ofte ikke nå sin voksen størrelse til de er to til tre år gamle - men ikke la deres mindre statur lure deg. De er atletiske, muskulære hunder som krever omfattende trening, som mange raser av arbeidshunder. Selv om en skjegg collie kan være komfortabel i en leilighet, er de bedre egnet for et enkeltfamiliehus med en stor hage å løpe rundt. I tillegg kan familier med travle tidsplaner eller de som er borte fra huset ofte ikke være best for en skjegg collie-de trenger mye av oppmerksomhet til å trives.

Anerkjent av deres lange, tykke, rasende strøk som danner et skjegg på nesen, kan skjeggekollier komme i en rekke farger. Du kan se eldre skjeggede collies med hvite markeringer, men rasen er aldri født med dem. Snarere, hvite markeringer utvikler overtid, på grunn av et gen som forårsaker skjegget collies `strøk å falme. Fordi de har lange, tykke, rasende strøk, er rutinemessig grooming og vedlikehold et must.

Selv om de ble opprinnelig avlet som arbeider hunder I kaldt, harde klima, skjegget collies øvelse og grooming trenger dem ganske høyt vedlikehold - spesielt for første gang hundeeiere. Rasen er imidlertid ekstremt intelligent, kjærlig og lojal, og er kjent for sin barn- og kjæledyrvennlighet, noe som gjør dem til et godt valg for familier.

Raseoversikt

Gruppe: Herding Group (AKC)

Størrelse: Mellomstore, som måler 21 til 22 tommer fra skulderen (hann) eller 20 til 21 tommer fra skulderen (kvinne) og veier mellom 45 og 55 pounds.

Frakk og farger: Rett, grov og shaggy kappe som kommer i svart, blått, brunt eller fawn. Mange skjeggede collies bærer et gen som forårsaker at kappens farge til de alder, noe som resulterer i falmede kappfarger eller utviklingen av hvite eller sølvmarkeringer.

Forventet levealder: 12 til 14 år

Egenskaper av skjegget collie

KjærlighetsnivåHøy
VennlighetHøy
BarnevennligHøy
KjeledyrvennligHøy
Trening behovHøy
LekenhetHøy
EnerginivåHøy
TrenbarhetModerat til høy
IntelligensHøy
Tendens til å bjeffeModerat
Mengde sheddingHøy

Historien om skjegget collie

Selv om skjegget Collie er en av de eldste hundene i Europa, har navnet sitt som endret seg over tid - de har også vært kjent som Highland Collie eller Mountain Collie. Fordi bøndene har oppdrettet hunder i århundrer, er den nøyaktige opprinnelsen til den skjære collien ukjent, men det antas at de først oppsto i Skottland i løpet av 1500-tallet. Shaggy, langhårede arbeidshunder ble avbildet i to stykker kunstverk fra 1770-tallet, som regnes som de første visuelle avbildene i skjegget Collie.

Dagens skjeggede collies ble utviklet av g.O. Willison, som begynte å avl dem for hundeshow etter andre verdenskrig. Hun er også kreditert i å hjelpe til med å utvikle skjegget Collie Club i Storbritannia, som drev rasen til popularitet rundt Europa.

Bearded Collies ankom i USA en gang i slutten av 1950-tallet, men det første kullet av valpene ble ikke født til 1967. I 1969 ble skjegget Collie Club of America dannet, og rasen ble akseptert av American Kennel Club i 1977.

Skjegg Collie Care

Fordi Bearded Collies har lange, tykke, rasende strøk med en mykere underlag, krever de ukentlig børsting med en børste eller pinbørste. Rutinemessig vedlikehold vil bidra til å forhindre tangles og matter, og vil holde skjeggets kappe skinnende og sunt. Hvis du oppdager en tangle eller matte, spray det først med en detangling spray og bruk fingrene til å ødelegge. Når tangle eller matten har vært for det meste untangled, bruk en børste for å glatte håret. Prøver å fjerne en tangle med en børste kan forverre det, eller skade hundens kjole og hud. Du kan forvente å bruke 30 minutter til en time børste din skjegg collie hver uke.

Bearded Collies shed tungt i to til fire uker hvert år, så du vil sannsynligvis øke hyppigheten av grooming i løpet av denne tiden.

Undersøk dine skjeggede collies ører en gang i uken for å unngå infeksjon eller andre problemer. Hvis du finner smuss eller rusk i hundens ører, må du forsiktig fjerne den med en ørerengjøringsløsning og en ren bomullspute. Unngå bomullspinner, da de kan skade de delikate, indre ørestrukturene. Hvis skjeggets ører er overdrevet skitne, røde, betent eller lukte morsomt, ta kontakt med veterinæren din umiddelbart.

Som tidligere nevnt er Bearded Collies ekstremt intelligente, høye energidunder, noe som gjør pågående lydighetstrening et must. Bearded Collies kan ha tanker av sine egne - og kan være ekstremt stædig, men å starte lydighetstrening under valphood kan hjelpe. Fordi Bearded Collies er ekstremt intelligente, er det viktig å holde trening interessant. Prøv å inkorporere matbelønninger eller spilletid for å holde skjegget ditt engasjert.

Beardies høye energinivåer gjør dem ideelle for aktive husholdninger med store, utendørsarealer for å kjøre eller spille henting. Bearded Collies er gode med barn - og kan gjøre perfekte lekekamerater for høy-energi barn - men det er viktig å lære unge barn å nærme seg og håndtere en hund. Som enhver rase, bør barna ikke bli igjen uten tilsyn med en hund.

Vanlige helseproblemer

Bearded Collies er generelt sunne hunder, men kan være utsatt for visse helsemessige forhold. Det er ingen garanti Beardie vil - eller vil ikke utvikle de under helseproblemene, men det er viktig å være klar over dem, hvis symptomer oppstår.

Noen helsemessige forhold som kan påvirke Bearded Collies inkluderer:

  • Hip dysplasi: Denne arvelige tilstanden er preget av felles svakhet, stivhet og smerte. Selv om det er i stor grad arvelig, kan hip dysplasi også være forårsaket av rask vekst eller skade.
  • Hypothyroidisme: Fedme, sløvhet og uregelmessige varme sykluser kan signalere hypothyroidisme, en tilstand som påvirker skjoldbruskkjertelen og dens hormonproduksjon. Det er mulig å behandle hypothyroidisme med daglige medisiner.
  • Allergier: Mange hunder opplever allergier på visse matvarer, produkter, som hund sjampo eller loppebehandlinger, eller miljø allergener, som støv eller pollen. Hvis hunden din opplever symptomer som kløende øyne eller munn, hoster, nysing eller overdreven drooling, kan veterinæren teste for allergi.

Diett og ernæring

Din hunds diett er i stor grad avhengig av hans eller hennes alder, aktivitetsnivåer og metabolisme, men generelt kan du forvente å mate skjegget Collie en og en halv til to kopper av høy kvalitet, høyproteinhundemat hver dag.

Som alle hunderaser, kan skjegget collies bli overvektige Hvis de er overfed og under utøves. Hvis du ikke er sikker på hvor mye å mate din skjeggkollie, snakk med veterinæren din om dietten som er riktig for hunden din. Og husk: ta det lett på godbitene.

Fordeler
  • Svært intelligent, lojal og kjærlig

  • Kid- og kjæledyrvennlig

  • Lav shedding, bortsett fra to uker en gang per år

Ulemper
  • Høy energi med høye treningskrav

  • Ikke egnet for leiligheten

  • Krever hyppig grooming

Hvor å adoptere eller kjøpe en skjegg collie

Hvis du vil adoptere en skjegg Collie, sjekk ditt lokale dyrehjem eller se etter en skjegg Collie Rescue-organisasjon i din stat. Hvis en skjeggekollie ikke er tilgjengelig, kan de være i stand til å anbefale en annen ly eller redningsorganisasjon med hunder tilgjengelig for adopsjon.

Hvis du velger å kjøpe en skjegg collie fra en oppdretter, sørg for å gjøre din forskning. Spør dine oppdretter mange spørsmål som "Hvor er hundene holdt?"Og" Hvor mange kuller produserer du om gangen?"For å sikre at de er en anerkjent, etisk oppdretter. Om mulig, besøk oppdretterens hjem eller avl og be om å møte foreldrene til skjegget ditt.

Et skittent anlegg, usunn hunder eller høyt diskonterte valper er store røde flagg for en Backyard oppdretter. Vær flittig og spør oppdretteren mange spørsmål for å sikre at de hevder hunder etisk.

Flere hunderaser og videre forskning

Bearded Collies er ekstremt intelligente, lojale og kjærlige hunder som er ideelle for aktive familier med store gårder. Fordi de har høy grooming og treningsbehov, kan skjegg ikke være riktige for første gang hundeeiere eller familier med svært travle tidsplaner. Som alltid, vær sikker på å gjøre din undersøkelse før du legger til et nytt kjæledyr til husstanden din.

Hvis du er interessert i skjegget Collie, sjekk ut:

Del det i det sosiale nettverket:

Løp
» » Bearded collie: dog breed profile