Hvordan å avle bearded collies

Hvordan å avle bearded collies

Bearded Collies er fantastiske kjæledyr med sin lange frakk og karismatisk natur, alle gjenkjenner dem som begrenser mot deg. I dette gratis Guide, vi vil forklare sin historie, egenskaper og helseproblemer generelt og generelt hvordan å avle bearded collies.

Du kan da være forberedt på din tisse svangerskap og hennes fødsel sammen med eventuelle komplikasjoner. Når det gjelder Bearded Collie oppdrett, Å forstå omsorgen og egenskapene til valpene vil bidra til å trene og gi råd til sine nye eiere.

Bearded Collies er kjent for sitt slående utseende på grunn av deres lange kapp som dekker dem fra hodet til hale. De krever mye grooming men presentere en fantastisk og lang pels som mange eiere misunner.

Bakgrunn av skjegg Collie avl

Den skjeggede Collie-rasen ble opprinnelig utviklet for herding i Skottland, og dermed tykkelsen på kappen deres, slik at de kunne tåle noe vær. Nå er de spredt over hele verden og brukes som familie kjæledyr og viser hundemesterne oftere. De er faktisk en av de eldste herding raser som fortsatt er i bruk, da de kan tåle temperaturer og miljøer som det vanlige Border collie kan ikke.

La oss se på skjeggets historie. Fra deres opprinnelige formål med herding av årsakene til rasenes nedgang. Viktigst av alt, hvordan de ble den moderne skjegget collie vi elsker i dag.

En gammel herding rase

På 1500-tallet handlet en polsk arbeidstaker en rekke Lowland Sheepdog i Skottland under et sauekjøp på grunn av deres høye ferdighetsnivå. Disse ble deretter krysset med Lokale herding hunder å produsere Bearded Collies! Disse hundene er en ideell oppdrettsavl. Deres lange strøk skjermer dem fra kulde ute og vær. De har høy intelligens, perfekt for trening til besetningsdyr og andre viktige triks. Til slutt har de en skarp bark som ble brukt til å varsle bonden om at noe var galt. Kombinasjonen av disse egenskapene betydde at de var høy etterspørsel, men hva endret?

Faller i begynnelsen av 1900-tallet

Fra tidspunktet for verdenskrig en til andre verdenskrig, tallene og Popularitet av skjeggede collies var fallende. Det er ikke kjent nøyaktig hvorfor dette er, men det er noen teorier.

I 1915 ble grensekollien offisielt oppkalt og derfor ble det lagt mer innsats for å avl dem. Dette betydde at for de skjeggede collies, en annen type herdinghund, deres popularitet begynte å synke. Deres rolle ble sakte erstattet på grunn av denne nye og kommende rasen og på tvers av tidlig til midten av det tjuende århundre, begynte navnet å være mindre anerkjent.

Moderne skjegg Collie

Rasenes gjenoppliving kom fra en heldig ulykke, eller de delvis til det kan kalle det skjebne. Fru. G Olive Wilson ble ved et uhell gitt en skjegg collie i motsetning til Shetland Sheepdog hun ba om. Hun ble raskt forelsket i valpen, som hun heter Jeannie, og bestemte seg for å søke etter en mann å avle til henne. Wilson gjorde dette i håp om å re-gnist adorasjonen av rasen i andre. Hun fant en mann, Bailie (Mange eksperter debatter om hvordan han ble oppdaget og stavemåten av hans navn), som hun avlet til tispen hennes og de dannet forfedrene til våre nå moderne skjeggede collies.

Bearded Collie Historie - Bailie of Bothennar og Jeannie of Brodennar
Bailie of Brodennar og Jeannie of Bothennar

Utseende

Mest kjente for deres lang, vakker jakke, Bearded Collie er en nydelig hund med mange fantastiske fysiske egenskaper. De har alle lange fluffete haler og mørke øyne. Øynene deres skiller seg ut på grunn av den vanlige hvite jakken som omgir eller noen ganger blokkerer dem til de blir avslørt!

Vanligvis forvirret med Gammel engelsk Sheepdog, Disse hundene har mye straighter pels i motsetning til deres mer spiralfrakk. Disse skjønnhetene er fluffete, og med litt omhu kan de se veldig skarpe ut.

Størrelse - en mellomstor hund med et høydeområde av 20 til 22 tommer. Hannene er vanligvis litt større. Deres vekt sies å være 45-55 pund. Denne rasen har mye utholdenhet og er beskrevet av AKC som hopping i personlighet. De er sterke og smidige, en vanlig misforståelse er at de ikke er fordi kappen går i veien.

Frakk - Deres frakk er deres skiller ut. Denne rasen ører ser ut til å være dobbelt lengden og deres haler har lange og krever mye grooming for å opprettholde. Deres kropp har en lang jakke som strekker seg noen få inches forbi magen. Kappen deres dekker føttene helt til å gi inntrykk av støvler. Vær oppmerksom på at kappen deres lett kan dekke øynene og måtte trenge trimming.

Farger - Alle skjeggkollier kommer i en kombinasjon av hvitt og en annen farge. De fire dominerende fargene er skifer, brun, blå og fawn. Den hvite vil være mest merkbar på ansiktet, brystet og føttene. Men den hvite fusjonerer sammen med kappen på alle områder av hunden. Noen individer vil ha flere hvite områder eller mer hvit blanding i kappen enn andre.

Ansikt, hode og ører - Disse valpene har en Veldig hårete muzzle, Men overraskende er deres haken hår ikke så lang tid. Deres nesehår kommer ned en tomme forbi haken vanligvis. På samme måte har deres ører en lang dekning av pels som strekker seg langt forbi sine hak. Disse hundene har også ganske merkbart mørke øyne. Det hevdes om øynene deres er mørke i fargen, eller om lyset, som dekker pels rundt dem, får dem til å skille seg ut.

Hale - halen, når i ro, er Lav hengende på grunn av mengden pels som dekker den. Det kan ha basen pels dra på gulvet, så vær forberedt på å trimme dette etter behov. Når de kjører, kan halen ofte peke oppover og pelsen splittet ut. Men uansett hva de gjør, er pelsen på halen alltid merkbar, spesielt når de suges på det.

Anatomi av en skjegg collie
Anatomi av en skjegg collie

Temperament

Denne rasen er definisjonen av bekymringsløs med sin hoppende natur og livlig holdning. Den & # 8216;Beardie Bounce& # 8216; er et sprang de gjør for å vise lykke, et hopp av intens glede som er rase-spesifikk. Deres Stamina og energi er kjent og ble selektivt oppdrettet inn i dem for bruk i oppdrett. Denne rasen krever derfor lange turer og stimulering. Spill med skjegget ditt regelmessig og sørg for at du har en hage for å la dem ut for å løpe inn. Videre er deres intelligens veldig høy. Dette gjør dem gode for trening. Imidlertid betyr deres høye energinivåer kombinert med høy intelligens hvis deres behov ikke er fornøyd, de kan være ødeleggende.

En godmodig rase

En av de beste egenskapene du kan annonsere når Bearded Collie-avl er deres gode natur. Disse hundene er Pasient, Søte og fantastiske familiehunder. De er utrolig kjærlig og leken som er ideell for barn. De er ikke kjent for aggresjon, så de er gode blant yngre barn også. Videre, med sin høye intelligens, har du muligheten til å trene dem. Dette kan være en fin måte å brenne av overflødig energi, bond, og sørg for at de oppfører seg godt. Videre kan dette være en aktivitet å gjøre som en familie. Barn kan lære grenser og hunden kan forstå ordet nei.

Destruktive tendenser

På grunn av deres høye intelligens og økte energinivået, kan denne rasen ha destruktive tendenser så vel som stædighet. Hvis de ikke blir stimulert nok, kan de slå sine overskytende energinivåer mot gnave, grave eller rive møbler eller tepper. Dette kan være dyrt og en vanskelig vane å bryte avhengig av arbeidsskiftene dine. Videre, selv om de er trenbare, betyr det ikke at dette vil være en prosess som vil bli oppnådd på en dag. På samme måte er de kjent for å være ganske sta. Dette kan komplisere trening, så vel som de kanskje ikke lytter til deg når det er nødvendig.

Popularitet

Denne rasen er til slutt en nydelig familiehund. De er medfølende og søte med alle aldersgrupper. Den eneste bekymringen med denne rasen er deres energi i nærheten av yngre barn, men med deres høye intelligens kan du trene dem til å oppføre seg hensiktsmessig når det forventes. Disse er strålende hunder som er omsorgsfull og elsker alle mennesker. Videre kan de trent til å være gode vakthunder. De har en sterk bark som kan avskrekke noen røvere. Men barken kan bli irriterende, så vær forberedt og trene for at de skal bjeffe under visse omstendigheter.

Disse personene er også veldig tilpasningsdyktig. De er en god rase for smidighet på grunn av deres oppdretts opprinnelse, og for kjæledyrterapi på grunn av deres søte natur. Du kan ta denne rasen til show for dommen av deres frakk eller deres smidighetsferdigheter. På grunn av deres design for arbeid på en gård, er de raske på føttene og ikke klumpete, som er perfekt for forsøkene som er involvert i smidighetshow. Som for deres mild personlighet, Dette gjør dem til det ideelle kjæledyret for kjæledyrterapi. Dette kan bety under en terapi økt av et sårbart individ de blir brakt inn for komfort. de vil kose individet og reagere basert på deres forbedrede empati.

Skjegget collies som herding hunder
Bearded Collies er, dypt ned, avlet for å være herding hunder.

Helseproblemer når avl skjegget collies

Den skjeggede collien er generelt en sunn rase, de lider ikke sterkt fra for mange helseproblemer. Imidlertid trenger vi fortsatt å dekke alle de potensielle helserisikoen, slik at du kan sørge for alle individer i din omsorg, enten det er din nye valp eller et nytt søppel og gjenopprette mor. Å forstå symptomene lar deg gjøre den mest informerte avgjørelsen om når du skal ta dem til veterinærene.

Levetid

En skjegg Collie lever i gjennomsnitt fra 12 til 15 år. Dette er i tråd med gjennomsnittet blant alle hunderaser. Derfor er dette lang tid forpliktelse.

Videre er de a Høy energi rase, Dette betyr at du er dedikert til å utøve dem den nødvendige mengden daglig til de ikke lenger er her. De krever vanligvis en times lang tur om dagen og videre tid for trening og lek. Du må også ta hensyn til grooming tid da denne rasen trenger mye innsats satt i kappen. Hvis du kan gi dette, er de en veldig givende rase å eie.

Selv om skjegg kollier ikke fremtredende lider av helseproblemer, som enhver hund, er de fortsatt i fare. Dessuten er noen helserisiko mer vanlige enn andre, her er listen over plager som påvirker skjegget collies mer vanlig enn andre.

Kolon sykdom

Dette er ikke en spesifikk sykdom, men en som dekker alle buksykdommer som påvirker tarmen. Bearded Collies er mer utsatt for kolon sykdommer, inkludert Kolitt, en generell opprørt mage og diaré. Kolitt er hvor betennelsen påvirker tykktarmen, dette forårsaker problemer med fordøyelse og avføring. Ofte vil din skjeggkollie ha diaré på grunn av betennelsen ved siden av blod og slim i avføringen. Videre, på grunn av betennelsen, kan valpen din også ha en følsom underliv og ikke at du skal røre dem der. Den har noen årsaker, men det vanligste er det forårsaket av deres diett eller stress.

Behandling av dette er vanligvis en endring i hundens diett eller foreskrevne antiinflammatoriske stoffer. Men hvis parasitter eller bakterier er årsaken til hundens kolonisyr, må den spesifikke parasitten identifiseres gjennom avføringsprøver. Deretter kan den aktuelle behandlingen bli gitt for å drepe de som påvirker parasittene.

Canine Hip Dysplasi

Hip dysplasi er der Hørkontakten danner ikke riktig i livmoren, Valpen er dermed påvirket av mulig smerte og uregelmessighet i bevegelsene deres. Dette blir vanligvis diagnostisert like før de blir en år gammel og er en defekt under dannelse og vekst. Avhengig av alvorlighetsgraden, kan den overvåkes eller foreskrives fysioterapi. Dette kan være med en fysio som svømming kan ofte styrke musklene der de trenger uten smerten ved å sette vekt på lemmer. Et annet alternativ er å spørre veterinæren din for å foreskrive antiinflammatoriske midler til de omkringliggende muskler og ledbåndene. Alternativt kan de foreskrive smertestillende til å håndtere betennelsen.

Hvis dysplasien i skjegget Collie er alvorlig, kan det ringe for kirurgi å endre formen på stikkontakten eller beinet for å gjøre bevegelsen mye jevnere. Dette skyldes at gnidningen av bein og stikkontakt kan føre til leddgikt som gradvis kan bli mer smertefullt og føre til store vanskeligheter med å gå.

Hypoadrenokortisme

Hypoadrenokortisme, også kjent som Addisons sykdom, er svært sjeldne, men skjegget collies er en av de få raser som er rammet av denne sykdommen. Det oppstår når hundens kropp ikke er i stand til å produsere enten nok glukokortikoider, mineralokortikoider eller begge av dem kombinert. Dette resulterer i kroppen er ikke i stand til å fungere normalt I mange viktige områder. Disse inkluderer mage-tarmsystemet, hormonbalansen, vektfluktuasjonene, hundens følelsesmessige tilstand, og mange andre områder.

Det er veldig vanskelig å diagnostisere på grunn av det brede spekteret av symptomer og variasjon av tiden det påvirker hunden din. Symptomene kan være sovende i dager, måneder eller år. Noen ganger vil sykdommen påvirke hunden din og deretter forsvinne, bare for å påvirke dem etter igjen etter en stund. Derfor kan veterinæren din ikke i utgangspunktet mistenke sykdommen. Videre, med et bredt spekter av symptomer og på grunn av sin sjeldenhet, er det ikke den første sykdommen som veterinærer vil tro på å påvirke hunden din. Hunden din kan det i utgangspunktet tilstede gastrointestinale problemer og derfor vil veterinæren din sjekke deres diett og stressnivåer først.

PEMPHIGUS

Dette er en type autoimmun sykdom som påvirker hunden din ved å angripe forbindelsene mellom hudceller. Det er tre forskjellige påvirkende typer sykdommer, og deres symptomer er litt annerledes også. Disse kan diagnostiseres gjennom observasjon av kropp og hudbiopsi. Behandlingen er gjennom immunosuppressive stoffer og er vanligvis langsiktig.

PEMPHIGUS FOLIACEUS vil bli identifisert gjennom hårtap, scabbing og åpne sår rundt hodet og ansiktet. Dette er den vanligste av de tre skjemaene. PEMPHIGUS ERYTHEMATOSUS har lignende bivirkninger til PEMPHIGUS FBUT er en mildere form. De er også plassert på hodet og ansiktet. PEMPHIGUS vulgaris har de mest alvorlige bivirkningene, det forårsaker blærer som ruptur for å forlate smertefulle sår. I utgangspunktet vil disse være målrettet mot kanten av øynene og leppene. Over tid skjønt, disse vil spre seg rundt kroppen.

Epilepsi

Det er forskjellige former og årsaker til epilepsi, det som er identifiserbare, er anfall. EN anfall er tapet av kontroll i hundens kropp, deres lemmer kan rive og deres kropp vil spasme. Dette vil finne sted i noen sekunder eller minutter. Under et anfall vil hunden din ikke være oppmerksom på at det skjer, og vil ikke føle smerte, så ikke bekymre deg. Et anfall oppstår på grunn av uregelmessig elektrisk hjerneaktivitet. Noen har funnet et arvelig grunnlag for epilepsi, det vil si, det er genetiske ruter. Men mange forskere diskuterer den sanne årsaken til tilstanden.

dessverre, Epilepsi kan ikke herdes, men behandlet og kontrollert. Din hund vil vanligvis bli foreskrevet anti-epileptiske stoffer som kan stoppe anfall eller redusere lengden eller alvorlighetsgraden av dem. Alt dette avhenger av hvordan hunden din reagerer og alvorlighetsgraden av deres epilepsi. Målet er å minimere ubehag og anfall mens du ikke legger til vanskeligere bivirkninger.

Annen

Her er noen andre generelle forhold din skjeggkollie kan lide av. Vanligvis, med alderdom, kan hunden din utvikle seg Cataracts. Dette er et overskyet lag som dekker hundens øyne, dette kan ses på en eller begge deler. I alvorlige tilfeller kan de trenge en rask kirurgi for å fjerne dem, men i milde tilfeller trenger hunden din ikke behandling.

En annen Øyesykdom at du bør være klar over er Progressiv retinal atrofi. Dette er hvor stengene i hundens retina begynner å degenerere, og uten behandling kan det føre til total blindhet. Plassering av hunden din på antioksidanttilskudd kan bidra til å forhindre degenerasjonen fra ytterligere eskalerende.

Vedvarende pupillær membran er hvor en ung valp etter fødselen vil ha tråder igjen i øynene. Disse er gjenværende blodkar fra da de var i livmoren. Disse vil naturligvis forlate valpens øyne etter fire til fem uker.

Hvordan å avle bearded collies

Hvis du vurderer å avle bearded collies, vil du være glad for å vite at de ikke har vanlige fødselsproblemer. Det kan være vanskeligheter under parring på grunn av deres tykke frakk, men vanligvis har du ikke for mye å bekymre deg for annet enn det som forventes.

Kullstørrelse

Den gjennomsnittlige kullstørrelsen for skjeggkollier varierer fra seks til åtte valper. Men rasen valp teller har et stort utvalg. En skjegg collie tispe kan produsere et søppel med 4 til 12 valper.

På grunn av dette brede spekteret må du være forberedt på et stort søppel og sørge for at du har tid og økonomi for dette mulige scenariet å beskjære opp. Du må også være sikker på at hvis tispe har et lite søppel, vil du fortsatt være stabil økonomisk.

Bearded Collie Puppy Count
Bearded Collies kan ha store kull, så vær forberedt på å takle opptil 12 valper!

Birthing problemer

Det er faktisk ingen spesifikke fødselsproblemer eller dystocia til denne rasen! Men med fødselen er det alltid bekymringer og risikoer du må være oppmerksom på. Dette kan inkludere problemer med å passere placenta og sjansen en valp har ledningen innpakket rundt halsen.

Det er svært lite sannsynlig i denne rasen at en skjegg collie vil kreve en C-seksjon. Men hvis det er noen problemer, bør du kontakte veterinæren din umiddelbart. Overvåke tispe for uventet smerte eller oppførsel, og hvis noe uvanlig oppstår, krever dette vanligvis hjelp av en profesjonell. Vær spesielt oppmerksomme under arbeid.

Prissetting

De Gjennomsnittspris av en skjegget collie valp varierer fra $ 1500 til $ 2000. Jo større kullet, jo bedre inntekt, så dette kan være ganske fruktbart med denne rasen, spesielt hvis du trener hundene dine som herding hunder og fortsetter å selge dem til profesjonelle hyrder og bønder.

Imidlertid er prisen påvirket av stamtavle, Registrere, genetisk linje og oppdretterens omdømme. For å få den største mengden inntekt, må du sørge for at både tispe og stud er registrert for å tillate at valpene skal registreres.

Videre er det vanligvis nødvendig med en sporbar genetisk linjen for tre grener for å registrere valper, selv om dette er forskjellig fra klubben til klubben. Videre, som oppdretter, Du trenger et godt omdømme som noen sant til deres ord, kunnskapsrik og omsorgsfull. Bakgård oppdrettere vil ikke kunne selge valper til de samme prisene eller vil ha ekstrem vanskeligheter.

De potensielle kjøpere som vanligvis er interessert i denne rasen, er familier med større hus. Sørg for at familiene kommer til deg, innser forpliktelsen til denne rasen. Dette vil inkludere regelmessig gange, tid til å trene dem og grooming tid daglig.

Holde skjegget Collies Active

Denne rasen har en Lot av energi, uten riktig trening og anrikning, kan de veldig raskt legge på seg og vise negative egenskaper. Oppdrettere og eiere må være oppmerksom på den høye energien til den skjeggede collien, slik at de kan gi det de trenger å være lykkelige og sunne. Så hva er de negative konsekvensene av å ikke gi riktig øvelse til denne rasen? Vel, de har en enkel tendens til å få vekt. Dette kan føre til ytterligere helseproblemer som en økt forverring hvis de har hip dysplasi og en høyere sannsynlighet for å få diabetes.

Dessuten, de kan bli destruktive i husstanden din og til og med nippy til deg og andre. Det er ikke ment ut av aggresjon, men frustrasjon på grunn av at personen ikke blir gitt det de trenger. Gå dem daglig i gjennomsnitt på en time, noen av tiden skal være av ledelsen. Som for anrikning, lek med dem daglig og få dem involvert i litt trening, vil det roe dem og også øke båndet mellom deg og dem.

Bearded Collie Dogs - FAQs

Vi har oppsummert rasen og tingene du trenger å være klar over både generelt og med fødselen. Du kan fortsatt ha noen spørsmål angående skjegget Collie, og la oss svare dem nå.

En rask videoavtale av skjegget Collie-rasen.

Hvor mye grooming trenger skjegg collies?

For å holde skjegget collies ren, ryddig og knutefri, krever de mye av grooming. For visningsstandard skal Collie ha en profesjonell groomingavtale hver annen uke. Men uansett om de er kjæledyr eller viser standarder, Du bør holde en vanlig groomingplan for kappen deres. Gi kappen en liten sjekk daglig for knuter og rusk. Ofte er det imidlertid anbefalt å børste kappen sin helt en gang i uken.

Få valper som brukes til å grooming og bade fra en ung alder. Men sørg bare for å gjøre det forbi alderen på noen få uker, da dette er når valper er i stand til å regulere sine egne kroppstemperaturer. En grunnleggende liste over grooming utstyr du trenger for en dyrket skjegg collie kan være et bredt utvalg av børster, kammer, saks, sjampo og balsam. Start av ved å besøke Bearded Collie Groomers og Grooming Websites som dette For å se hele beholdningen.

Er skjegg collies hypoallergenic?

Den skjeggede kollieavlen har ikke en hypoallergen frakk. Denne rasen vil kaste mye og kan raskt tette en hoover. Dette er en av grunnene til at de krever et slikt vedlikehold av høyt lag med rengjøring og børsting. Ikke vurder å barbere hunden din for å gjøre dem hypoallergenic. For det første virker dette ikke, så det er meningsløst. Men enda viktigere, det kan irritere hundens hud. Denne metoden kan føre til irritasjon, følsomhet og flass.

Hvis du ikke er interessert i å holde skjegget Collies Coat opp for å vise standard, kan du gå til en groomer og spørre om det er noen tynn eller trimningsteknikker de anbefaler. De vil kunne fortelle deg den mest gunstige omsorgsmetoden og forberede deg på eventuelle endringer i kappen gjennom radikale endringer, og derfor er det unødvendig.

Er skjegget collies lydige?

Den skjeggede collien er en av de mest lydige hundene Det finnes imidlertid dette er bare så hvis du legger innsatsen for tog dem. Med deres tilpasningsevne og treningspotensial kan de være strålende kjæledyr, stor i lydighetsutstillinger, og fantastiske arbeidende hunder.

Du må sørge for at hvis du vil ha en godt utdannet skjegg, det Opplæring begynner med dem så tidlig som mulig. Denne rasen kan også være ganske sta, så du må sørge for at du legger i arbeidet så tidlig som mulig. Hvis du kan trene dem minst, noen timer i uken, vil dette ha en stor effekt i løpet av en måned. Men hvis du vil bruke denne rasen som en arbeidshund eller en lydighetspike, må du sette i mye flere timer for trening. Vanligvis en til noen få dagen.

Bearded Collie vs Old English Sheepdog

Disse to raser er ofte feilaktig for hverandre på grunn av deres hoppende holdninger og shaggy strøk. Så hva er forskjeller mellom rasen? for det første, Den gamle engelske Sheepdog er mye mer muskuløs enn den smidige rammen av skjegget collie.

Deres strøk er også forskjellig overraskende! Den gamle engelske Sheepdog har en grovende frakk med flere områder av hvitt og blandet hvitt. På hodet, Den skjeggede Collie har en midtpartner som deler pelsen på ansiktet over deres øyenbryn spesielt. Dette skyldes at pelsen beveger seg fra midten av ansiktet deres utover, så pelsen følger øyenbrynene deres og følger deres nese utover som ansiktshår. Den gamle engelske Sheepdog har pels som vokser fra baksiden til forsiden. Selv om skjegget Collie regelmessig kan ha pels som dekker øynene deres, vil den gamle engelske Sheepdog ha pels som helhjertet dekker øynene uten å trimme.

Denne rasen er høy energi, høy intelligens og utrolig søtmodig. De er en nydelig hund å eie og vil elske alle familiemedlemmer. Hvis du er villig til å sette i arbeidet, kan de til og med være fenomenale show hunder og arbeidshunder. De er en glede å avle og eie, Så hvorfor ikke prøve?

Del det i det sosiale nettverket:

Løp
» » Hvordan å avle bearded collies