Collie eye anomaly hos hunder

Collie

Collie Eye Anomalal er en øyesykdom som ikke bare påvirker collies, men flere andre hunder raser også. Siden denne sykdommen ofte fører til blindhet, er det viktig for eiere av risiko raser å forstå denne tilstanden og kjenne tegnene som er knyttet til det.

Hva er Collie Eye Anomaly hos hunder?

Collie Eye Anomali (CEA) er også kjent som Collie Eye Defekt og er en sykdom i øyet som påvirker hvordan øyet utvikler seg. Det er en genetisk, arvelig sykdom som hunder er født med. Collie Eye Anomaly forårsaker vanligvis blodårene i et øye som gir blodstrømmen til netthinnen som er underutviklet. Denne sykdommen kan føre til blindhet hvis den er alvorlig nok siden netthinnen ikke mottar riktig blodstrøm eller blir løsrevet.

Det er faktisk flere forskjellige øyeabnormaliteter som kan klassifiseres som en del av Collie Eye Anomaly, og på grunn av dette er sykdommen ofte beskrevet som et syndrom.

  • Choroidal hypoplasi eller chorioretinal endringer: Disse er de mest sett obnormalitetene i Collie Eye Anomaly, og de påvirker blodstrømmen til et vaskulært lag under netthinnen som kalles choroid. Disse choroidale problemene anses å være minst farlige av CEA abnormiteter, slik at hunder vanligvis ikke mister sin syn.
  • Retinal Folds: Som navnet beskriver, oppstår denne abnormiteten når netthinnen bretter seg inn på seg selv. Denne tilstanden forbedres vanligvis med alderen, slik at hunder ikke vanligvis mister synet.
  • Staphyloma, coloboma eller ectasia: Disse problemene innebærer alle en bulging i øyet, vanligvis rundt optisk plate. De kan føre til retinal løsrivelse og blindhet avhengig av alvorlighetsgraden av dem.
  • Vaskulær sykdom eller tortuous blodkar: Disse problemene er problemer med blodtilførselen i øyet der fartøyene er små, underutviklede, eller til og med ikke-eksisterende.

Tegn på Collie Eye Anomaly hos hunder

  • Unormalt små eyeballs
  • Sunket i eyeballs
  • Bumping i ting

Collie Eye Anomali er ikke en sykdom som åpenbart settes av kjæledyr eiere, men noen ganger blir stadig mer åpenbare øye abnormiteter sett sammen med CEA. Mikrofthalmia er en tilstand hvor en hund har mindre enn vanlige eyeballs og enoftalmia er en tilstand hvor øyebollene er sunket i hundens hode. Enten av disse forholdene kan ses i en hund med Collie Eye Anomaly og er de eneste virkelige synlige endringene i øynene som kan ses uten spesialutstyr.

Årsaker til Collie Eye Anomaly hos hunder

Collie Eye Anomaly skyldes et recessivt gen som sendes videre til avkom. Det er arvet, så en hund vil bli født med denne genetiske endringen, selv om tegnene eller symptomene på CEA ikke umiddelbart blir lagt merke til. CEA er ikke en smittsom sykdom.

Diagnostisering av Collie Eye Anomaly hos hunder

En veterinærophamolog vil utvide Collies øyne og bruke et oftalmoskop for å se etter endringer i øynene eller tegnene på Collie Eye Anomalal. For å definitivt diagnostisere en hund med Collie Eye Anomaly, må en genetisk test utføres.

Behandling av Collie Eye Anomaly hos hunder

I noen tilfeller er kirurgi tilgjengelig for å hindre retinal løsrivelse hvis det er en bekymring for hundens spesifikke symptomer på CEA. Generelt er Collie Eye Anomalal ikke ansett som behandlingsbar. Noen hunder kan ikke fullt ut miste sin visjon mens andre gjør, men det er viktig å huske det Hunder justerer godt for å miste deres syn og kan fortsatt lede veldig glade liv.

Hvordan hindre Collie Eye Anomaly hos hunder

Genetisk testing og selektiv avl er for tiden de eneste måtene å redusere forekomsten av Collie Eye Anomaly. Tester er tilgjengelige for skjermen hunder før de brukes til avl og kan fortelle oppdrettere hvis en hund bare er en bærer eller har en form for collie eye anomaly. Denne testen bruker en kinnpinne eller blodprøve for å lete etter genetiske markører, men en øyeundersøkelse bør også utføres av en veterinærophamolog.

Noen raser er vanligere påvirket enn andre, slik at disse rasene bør betraktes som risiko og testes for Collie Eye Anomaly før avl.

Del det i det sosiale nettverket:

Løp
» » Collie eye anomaly hos hunder