Von willebrand sykdom hos hunder

Doberman Pinscher smiler foran et gjerde

Von Willebrand sykdom er en alvorlig tilstand som påvirker blod og koagulerende evne til noen hunder. Mange hunder lever et veldig normalt liv, og eiere vet ikke engang at hunden deres har et koagulasjonsproblem til en blodtrekk, kirurgi eller skade oppstår. Ved å vite hva du skal se etter, hvordan å diagnostisere von willebrand sykdom, og forholdsregler som kan tas for å holde en hund med en koaguleringsforstyrrelse, kan du bidra til å forhindre unødvendige blødningsproblemer.

Hva er von Willebrand sykdom hos hunder?

Von Willebrand sykdom er en forstyrrelse av blodet, spesielt koagulasjonskomponentene. Enkelt sagt, det påvirker blodets evne til å koagulere. Blodplater er en vanlig del av blodet, og de er ansvarlige for koagulering. Når det er et ødelagt blodkar, enten i eller utenfor kroppen, hjelper blodplater blodproppen og derfor stopper blødningen. For at disse blodplatettene skal gjøre jobben, må de holde seg sammen. Proteiner hjelper disse blodplatene sammen og danner disse viktige blodproppene. I Von Willebrand sykdom mangler en hund nok av et bestemt protein som kalles von Willebrand-faktor som trengs for å skjule en blodpropp riktig.

Symptomer på von Willebrand sykdom hos hunder

Tegn

  • Langvarig blødning fra et sår eller kirurgisk sted
  • Spontan blødning
  • Langvarig blødning etter fødselen

På grunn av en mangel på von Willebrand-faktoren, kan ukontrollert eller langvarig blødning forekomme hos hunder med von Willebrand sykdom. Dette oppstår vanligvis etter operasjonen eller når en hund blir såret, men kan også forekomme spontant og uten grunn i det hele tatt fra ulike kroppslige åpninger. Kvinnelige hunder med von Willebrand sykdom som har gitt fødsel, kan også blødere overdrevet.

Diagnose

Ofte oppdages von Willebrand etter at en hund har kirurgi eller et sår som ikke stopper blødning, men det er også en test som kan utføres før en ukontrollert situasjon som oppstår. Vanligvis utføres en enkel test som kalles en buccal mucosal screening av veterinæren, men en bestemt test for å måle von Willebrand-faktoren kan også gjøres.

Berørte raser og typer von Willebrand sykdom

Over 70 prosent av Doberman Pinsschers har blitt dokumentert for å være bærere av von Willebrand sykdom, men det betyr ikke at de er den eneste rasen som kan ha denne lidelsen. Den skotske terrier og Chesapeake Bay Retriever er faktisk mer sannsynlig å ha de mest alvorlige former for von Willebrand sykdom, selv om befolkningsprosentene av de som har det er lavere. Dobermans, mens du demonstrerer den høyeste utbredelsen av von Willebrand, har vanligvis den mildeste form.

Tre typer von Willebrand sykdom klassifiserer hvordan mangelfull en hund er i von Willebrand-faktoren. Type 1 er den mildeste formen og typen 3 er den mest alvorlige formen for von Willebrand. Nedenfor er raser av hunder som er mest berørt av hver type von Willebrand.

  • Type 1: Airedale, Akita, Bernese Mountain Dog, Dachshund, Doberman Pinscher, Tysk Shepherd, Golden Retriever, Greyhound, Irsk Wolfhound, Manchester Terrier, Schnauzer, Pembroke Welsh Corgi, Poodle, Shetland Sheepdog, og andre.
  • Type 2: Tysk Shorthaired Pointer og Tysk Wirehaired Pointer.
  • Type 3: Chesapeake Bay Retriever, nederlandsk Kooikerhondje, Scottish Terrier, Shetland Sheepdog, Blå heeler, Border collie, Bull Terrier, Cocker Spaniel, Labrador Retriever, Pomeranian, Blandede raser, og andre.

Årsaker til von Willebrand sykdom

Ingen vet hvorfor en hund kan bli født mangler von Willebrand-faktoren. Dette spesifikke proteinet kan være mangelfullt eller helt manglende som forårsaker ukontrollert blødning og nivå av sykdoms alvorlighetsgrad, men det er ingen kjent årsak. Noen hunder går hele livet uten tegn på dette blødende problemet til de har kirurgi eller får en skade, og så blir sykdommen oppdaget.

Behandling

Hvis det er aktivt blødende, må en hund med von Willebrand sykdom ha blødningen stoppet og noen ganger det tapte blodet fylles på. Dette gjøres ved å benytte spesielle koagulerende svamper eller styptisk pulver, noe som gir en blodtransfusjon, og noen ganger administrerer en medisinering som kalles desmopressin som kan hjelpe en hund midlertidig å produsere mer von Willebrand-faktor i blodet. Det er ingen kjent kur for von Willebrand sykdom.

Hvordan hindre von Willebrand sykdom

Den beste måten å forsøke å forhindre von Willebrand sykdom er å øve selektiv avl. Raser som er utsatt for å bære von Willebrand, kan testes før avl for å forhindre at du har lyst til å avkom.

Hvis du har en hund som er utsatt for eller diagnostisert med von Willebrand sykdom, bør du være forsiktig med alt som involverer blod.

  • Diskuter noen blodprøver, IV-katetre, operasjoner, osv. med veterinæren din for å finne ut hva som er sikreste for ditt spesifikke kjæledyr.
  • Ethvert kirurgisk snitt som må gjøres, bør være så små som mulig, og laser- eller kjasekirurgi bør anses å redusere blødning.
  • Nåle og katetermålere bør være så små som mulig for eventuelle injeksjoner, blodtrekk og væsker som administreres.
  • Hold hundens negler korte for å redusere sannsynligheten for at de blir sittende fast og revet på noe.
  • Har styptisk pulver på hånden hjemme.
Del det i det sosiale nettverket:

Løp
» » Von willebrand sykdom hos hunder