Hunder og von willebrand sykdom

Black Doberman på en medisinsk eksamen på Vet

Von Willebrand sykdom er en arvelig blødningsforstyrrelse som er preget av en mangel på von Willebrand-faktor, et bestemt protein som trengs for å hjelpe blods blod. Noen ganger kalt Pseudohemophilia, er VWD den vanligste arvelige blødningsforstyrrelsen i både hunder og mennesker.

Hva er von willebrand faktor?

I en normal hund, blodproppene (koagulasjon) og stopper blodstrømmen (hemostase) som svar på traumer til blodårer. Mens det kan virke som en grunnleggende funksjon, er blodprøving faktisk en svært komplisert prosess.

Når koagulasjon begynner, kalles blodceller blodplater klump sammen. Disse blodplate klumper holder deretter til cellene langs veggene i blodkarene for å danne en blodpropp. Tenk på dette som "plugging" hullet i fartøyet. Det er stoffer i blodplasmaet kalt koaguleringsfaktorer som letter prosessen med koagulasjon og hemostase. Blant disse stoffene er glykoproteiner kalt von Willebrand-faktor (oppkalt etter dr. Erik von Willebrand som oppdaget stoffet på grunn av sin egen lidelse). Under koagulering er von Willebrand-faktor viktig for å binde blodplater til celleveggen ved å skape fibrin, en slags cellulært maske som tetter blodkaret. Von Willebrand Factor fungerer med koaguleringsfaktor VIII for å danne fibrin.

Tegn på von Willebrand sykdom hos hunder

Når en hund ikke har nok von Willebrand-faktor, kan blodet ikke koagulere riktig. Dette kan føre til langvarig og noen ganger ukontrollabel blødning når et blodkar er ødelagt. Blødning kan skyldes uventet skade eller til og med rutinemessig kirurgi. I noen tilfeller oppstår blødning spontant fra GI-kanalen, urinveiene, tannkjøttet og / eller nesehulen.

Hunder med von Willebrand sykdom kan leve tilsynelatende normale liv i mange år før du viser tegn. Mindre kutt og skraper kan ikke blødere for mye fordi andre koagulasjonsfaktorer kan være i stand til å håndtere mindre skader på blodkar. Ofte vises symptomene under den første operasjonen. Dette er ofte en spay eller neuter.

I milde tilfeller av VWD vises blødningsproblemer ikke til senere i livet etter at sykdommen er forverret av andre lidelser, som for eksempel hypothyroidisme. I de mest alvorlige tilfellene kan overdreven blødning forekomme i valper mens de er tenåringer.

Typer av von Willebrand sykdom hos hunder

Det er tre identifiserte typer von Willebrand sykdom hos hunder. Hver innebærer en varierende grad av mangel på von willebrand faktor.

Type 1: Hunder med type 1 von Willebrand sykdom har alle proteinene som utgjør von Willebrands faktor, men de mangler tilstrekkelig mengde for effektiv koagulering. Type 1 er den vanligste formen for von Willebrand sykdom. Dette skjemaet er oftest sett i Doberman Pinsschers, Tyske Shepherd Dogs, Standard Poodles, og Shetland Sheepdogs. Type 1 VWD kan imidlertid være tilstede i andre raser eller blandede hunder. Mange hunder med type 1 VWD viser ingen symptomer til de gjennomgår kirurgi eller opplever et traumer.

Type 2: Hunder med type 2 VWD har et normalt nivå av von Willebrand-faktor, men proteinene er strukturelt eller funksjonelt defekte. Type 2 er vanligvis sett i tyske wirehårede og korthårede pekere. Hunder med type 2 VWD kan oppleve alvorlige blødende episoder, selv om det ikke har noe kjent traumer som har skjedd.

Type 3: Hunder med type 3 VWD er helt mangler VWF. Dette skjemaet er oftest sett i Shetland Sheepdogs, Scottish Terriers og Chesapeake Bay Retievers. Type 3 er den mest alvorlige formen for VWD.

En hund kan også være en genetisk bærer av von Willebrand sykdom, men ikke oppleve symptomer.

Diagnostisere von Willebrand sykdom hos hunder

I mange tilfeller er det ikke kjent at en hund har von Willebrand sykdom til en episode av spontan eller ukontrollabel blødning oppstår. Hvis hunden din er en rase som er predisponert for VWD, er testing en god ide. Dette er spesielt viktig før noen form for operasjon utføres. Snakk med veterinæren din om testalternativene slik at du kan være forberedt.

Det er flere blødningsforstyrrelser hos hunder, så en blødende episode alene er ikke nok til å diagnostisere VWD. Hvis hunden din har hatt en episode av overdreven blødning, bør testingen gjøres så snart hunden din er stabilisert for å bestemme årsaken til blødningen.

Først bør en komplett blodtelling gjøres for å se og alle blodceller og avgjøre om de er normale. Hunder med VWD har ofte normale CBCer med mindre de nylig har blitt blødende.

En tidsbestemt koagulasjonstest som kalles "buccal mucosal blødningstid" er et raskt og noen ganger nyttig verktøy for å diagnostisere blødningsforstyrrelser. BMBT-testen innebærer å lage en liten prikk i en hunds tyggegummi og timing hvor lang tid det tar å danne en synlig blodpropp. Dette kan gjøres mens en hund er under anestesi før kirurgi. En langvarig koagulasjonstid indikerer en slags koagulasjonsabnormalitet, men det kan ikke spesifikt diagnostisere VWD. I tillegg er BMBT ikke alltid forlenget hos hunder med VWD, så dette er ikke en endelig test for VWD.

Andre tester for å bestemme blødningstid inkluderer aktivert koaguleringstid og PT / PTT. Disse vil ha normale resultater i hunder med VWD. Det er imidlertid viktig å kjøre denne testen for å utelukke andre blødende problemer.

Den primære måten å bestemme tilstedeværelsen av VWD er å kjøre en von Willebrand-faktorantigenanalyse, eller "VWF: AG%."Disse nivåene kan variere hele dagen, så det er noen områder å vurdere. Normale hunder vil få et resultat av 70 til 180. En hund betraktes som borderline med et resultat av 50 til 69. Unormale resultater varierer fra 0 til 49.

DNA-testing er en annen måte å avgjøre om en hund vil bli påvirket av VWD. Dette kan også avsløre om en hund er en bærer av VWD. Denne DNA-testen for VWD er bare tilgjengelig for visse hunderaser og kan utføres av et laboratorium som Vetgen.

Behandlingsalternativer for hunder med von Willebrand sykdom

Hvis hunden med VWD er aktivt blødning, må det treffes skritt for å prøve å kontrollere blodtap. Hvis blødningen er liten til moderat, kan det være mulig å stoppe blødning med bandasjer eller andre trykkforskere.

Når blødningen oppstår under operasjonen, vil veterinæren forsøke å lydige fartøy (sy dem opp) så fort som mulig. En hund med betydelig blodtap vil trenge en blodoverføring. Vets også tar forholdsregler for å unngå noen legemidler som ytterligere forlenger blødning eller påvirker koaguleringsmekanismer.

Det er et forbehandlingsalternativ for hunder hvis nærværet av VWD er kjent før kirurgi, og operasjonen anses nødvendig (noe som betyr at fordelene anses å oppveie risikoen). Veterinæren kan administrere kryoprecipitat, et blodprodukt som er rik på von Willebrand-faktor. Hvis kryoprecipitat ikke er tilgjengelig, er plasma et alternativ (selv om det ikke inneholder så mye von Willebrand-faktor. Disse blodproduktene kan midlertidig gi hunden med VWF som trengs for å danne blodpropper under operasjonen.

For hunder med mild VWD (spesielt type 1) kan dyrene administrere et hormon som kalles desmopressinacetat, eller DDAVP. Dette frigjør VWF i blodet og midlertidig forkorter blødningstiden. Ikke alle hundene vil svare på DDAVP. Mange veterinærer vurderer denne behandlingen kontroversiell eller ineffektiv.

Hvordan hindre von Willebrand sykdom hos hunder

Det beste som kan gjøres for å beskytte hunder fra von Willebrand sykdom er å hindre at de blir født med det i utgangspunktet. Det er viktig for oppdretterne av hunder i fare for å skjerme sine hunder før avl. En hund med unormale resultater burde aldri bli avlet. Enhver hund med et arvelig helseproblem bør bli spayed eller neutered for å beskytte fremtidige generasjoner av hunder.

Heldigvis kan hunder med mild til moderat VWD ofte leve normale liv. Å vite hunden din har sykdommen før kirurgi er den beste måten å beskytte mot blødende episoder. Hunder med alvorlig VWD skal overvåkes for å hindre skader og å oppdage spontan blødning så snart som mulig. Disse hundene må kanskje gjennomgå blodtransfusjoner med jevne mellomrom for å behandle blodtap.

Hva å gjøre hvis hunden din har von willebrand sykdom

Hvis du har lært at hunden din har von Willebrand sykdom, er det viktig å Finn en veterinær du stoler på og hold deg i nær kommunikasjon om hundens behov og pågående tilstand. Det er en god ide å holde en liste over nærliggende nødhjelp tilgjengelig i tilfelle en blødende episode oppstår. Hvis hunden din har en blødende episode, gå til nærmeste åpne veterinær så snart som mulig. Husk også å kommunisere med noen nye veterinærer eller veterinærpersonale om hundens VWD-status. Dette vil gjøre det mulig for dem å holde hunden din trygg og unngå behandlinger eller prosedyrer som kan forårsake skade.

Hvis du mistenker at kjæledyret ditt er syk, ring veterinæren din umiddelbart. For helsemessige spørsmål, kontakt alltid veterinæren din, da de har undersøkt kjæledyret ditt, kjenner kjæledyrets helsehistorie, og kan gjøre de beste anbefalingene for kjæledyret ditt.
Del det i det sosiale nettverket:

Løp
» » Hunder og von willebrand sykdom