Trombocytopeni hos hunder

Klumpet blodplater blant røde blodlegemer under et mikroskop

Trombocytopeni kan forekomme for en rekke årsaker til hunder. Det oppstår når deres blodplateantall er lavt. Dette medfører problemer med koagulering og kan bety at det er en alvorlig underliggende sykdom som trenger behandling.

Hva er trombocytopeni hos hunder?

Trombocytopeni oppstår når en hund har et lavt antall blodplater i blodet. Blodplater er viktige for koagulering, så hvis hunden din ikke har nok av dem i kroppen, er det i fare for plutselig blødning eller blåmerker. Hos hunder er det vanligvis sett som et symptom på en underliggende sykdom og sjelden sett i katter.

Antallet av blodplater kan falle under 30.000 / μl blod, eller til og med noen ganger 10.000 / μl, i en hund med trombocytopeni. Disse er ekstremt lave tall vurderer hunder normalt har over 200.000 / μl.

Symptomer på trombocytopeni hos hunder

  • Spontan blødning eller blødning
  • Hud blåmerker
  • Gum BRUISE
  • Blod i avføring
  • Nese blødninger
  • Svart avføring
  • Blod i urinen
  • Blod i øye

Siden trombocytopeni påvirker en hunds blodproppsevner, kan spontan blødning og blødning forekomme. Dette kan skje med eller uten noen traumer.

Nese blødninger kan også plutselig forekomme og Blod kan til og med bli sett i avføringen og urinen til en hund med trombocytopeni. Svart avføring er en indikasjon på at blodet har blitt fordøyd, men rødt blod i avføringen kan også ses.

Endelig kan store blåmerker kalt Ecchymoses sammen med små blåmerker som heter Petechiae forekomme på tannkjøttet og huden på en hund med trombocytopeni. Alle disse symptomene skyldes å ha lave blodplater.

Årsaker til trombocytopeni hos hunder

Trombocytopeni kan skyldes en rekke sykdommer eller problemer i en hund:

  • Immun-mediert: En vanlig årsak til trombocytopeni er referert til som idiopatisk eller immunforsvaret. Dette skyldes at ingen forstår hvorfor kroppen plutselig stopper å produsere tilstrekkelige blodplater.
  • Infeksjoner: Flere Tick-båret sykdommer, inkludert Ehrlichia og Anaplasma
  • Kreft: Lymfom, karcinomer, sarkomer og andre kreftformer kan føre til at blodplater blir ødelagt og resulterer i trombocytopeni.
  • Genetikk: Spesifikke hunderaser som Cavalier King Charles Spaniels og Greyhounds er kjent for å ha trombocytopeni på blodarbeid. Ofte er disse funnene ikke angående i disse raser hvis hunden er ellers sunn.
  • Benmargsykdommer: Leukemi og andre sykdommer som påvirker beinmargen til en hund
  • Vaskulitt: Blodplater kan ødelegges raskt hos hunder med vaskulitt, en sykdom i blodkarene, noe som resulterer i trombocytopeni.
  • Disseminert intravaskulær koagulasjon (DIC): Denne alvorlige sykdommen skaper blodpropper i en hunds kropp og bruker derfor platelene som er tilgjengelige.
  • Narkotika og vaksine reaksjoner: Noen medisiner som kjemoterapeutikk, azathioprin og østrogen har en bivirkning av å forårsake trombocytopeni. Til tider, nylig vaksinasjon har blitt foreslått som en potensiell årsak til lavt nivå av blodplater, men mer konsistente data er nødvendig på dette .
  • Forstørret milt: Splenomegali kan resultere i trombocytopeni siden milten lagrer et stort antall blodplater i den.
  • Rodenticidforgiftning: Hvis en hund ved et uhell spiser noe gnagett gift som er utformet for å forårsake intern blødning, kan trombocytopeni settes sammen med blødning.

Diagnostisering av trombocytopeni hos hunder

For å diagnostisere en hund med trombocytopeni, vil en veterinær utføre et komplett blodtall. Dette vil fortelle dem hvor mange blodplater hunden har og om det er en tilstrekkelig mengde eller ikke. Hvis en hund har et lavt antall blodplater, er trombocytopeni diagnostisert. Andre tester kan utføres for å oppdage årsaken til trombocytopeni.

Behandling for trombocytopeni hos hunder

Behandlingen og prognosen for trombocytopeni vil avhenge av årsaken. Medisiner for å behandle sykdommer og infeksjoner, seponering av agenter som forårsaker trombocytopeni, kirurgi for å fjerne en forstørret milt eller kreft, kontroll av blødning, og til og med i sjeldne tilfeller kan blodplate transfusjoner være nødvendige for behandling.

Hvordan hindre trombocytopeni hos hunder

Ofte er det ingen måte å hindre trombocytopeni i å forekomme hos hunder, siden det er mest immunforsvaret eller forårsaket av ulike sykdommer som er vanskelige å forhindre. Men i tilfelle av kickborne sykdommer, konsekvent veterinær anbefalt kryss forebygging kan være nyttig.

Hunder med kjente trombocytopeni-problemer bør ikke brukes i avlsprogrammer, Rodenticides bør alltid holdes utilgjengelig for kjæledyr, og Tick-Control anbefales. Utføre rutinemessig blodarbeid som anbefalt av veterinæren din, kan være nyttig for å gi en baseline og periodisk kontroll på kjæledyrets blodnivåer.

Artikkel Kilder
Spruce-kjæledyrene bruker bare høykvalitetskilder, inkludert peer-reviewed studier, for å støtte fakta i våre artikler. Les vår redaksjonelle prosess for å lære mer om hvordan vi faktisk sjekker og holder innholdet nøyaktig, pålitelig og pålitelig.
  1. Huang Aa, Moore GE, Scott-Moncrieff JC. Idiopatisk immunforsvaret trombocytopeni og nyere vaksinasjon hos hunder. J Vet intern med. 2012-26 (1): 142-148. DOI: 10.1111 / J.1939-1676.2011.00850.X

Del det i det sosiale nettverket:

Løp
» » Trombocytopeni hos hunder