Hvordan identifisere og behandle senior demens hos hunder

Senior hund

Senior Demementia er et vanlig problem sett i Eldre hunder akkurat som det er i eldre mennesker. I likhet med Alzheimers i mennesker, resulterer demens i hunder ofte i endret atferd og minnetap. Disse endringene kan påvirke livskvaliteten til både hundene, så vel som hundenes eiere, men ved å bedre forstå hva som virkelig skjer, kan eiere være i stand til å redusere de negative effektene av dette problemet.

Hva er senior demens hos hunder?

Senior demens er formelt kjent som canine kognitiv dysfunksjon (CCD), men er ofte også referert til som doggy demens eller doggy Alzheimers. Demens er ikke en sykdom, men heller en samling symptomer som resulterer i store endringer i humør, oppførsel og minne. Det påvirker vanligvis negativt hverdagen til en eldre hund og er vanligvis sett i varierende grad som hunderalder. Adferdsklinikken ved Universitetet i California sier at 28% av hundene i alderen 11 til 12 år viser tegn på demens, og sannsynligheten øker til 68% av hundene når de når aldre 15 eller 16.

Leticia Fanucchi, DVM, PhD, direktør for veterinærmedisin Behavioral Services på Washington State University`s veterinærundervisningssykehus Kategoriserer CCD i fire hovedtyper:

  • Involvert depresjon: Dette skjemaet ligner kronisk depresjon hos mennesker og resulterer i angst.
  • Dysthymia: Dette skjemaet resulterer i forvirring, desorientering, og noen ganger et tap av bevisst bevissthet om kroppen.
  • Hyper-aggressivitet: Dette skjemaet innebærer serotonin, eller "lykkelig hormon," nivåer i hjernen og resulterer vanligvis i en aggressiv hund.
  • Forvirringssyndrom: Dette skjemaet ligner Alzheimers i mennesker hvor en stor nedgang i kognitiv funksjon oppstår.

Tegn

Tegnene til senior demens hos hunder dreier seg om hjernens endringer som oppstår som en hundalder. Disse endringene kan være gradvise og forverres som hunden fortsetter å alder eller de kan virke mer drastiske i naturen. Noen symptomer går også lett ubemerket til hundens eier er påvirket av dem.

Tegn på senior demens hos hunder

  • Tilsmalve i huset
  • Gå seg vill i huset / desorienteringen
  • Bjeffer uten grunn
  • Går på feil side av døren
  • Mangel på samhandling med mennesker eller andre kjæledyr
  • Redusere eller mangel på appetitt
  • Lavere terskel for aggressiv oppførsel
  • Angst
  • Uregelmessige sovemønstre
  • Stirrer på veggene
  • Pacing / repeterende oppførsel

En av de største bekymringene som hundeeiere som har hunder med demensnotat, er tapet av husopplæring. Som noen hunder utvikler senior demens blir de forvirret og kan starte urinering eller avføring i huset. Dette medfører frustrasjon for eieren som i retur blir opprørt med sitt kjæledyr. Dette påvirker menneskets dyrebinding og til slutt livskvaliteten til både kjæledyret og eieren.

Andre tegn på forvirring på grunn av senior demens inkluderer desorientering i hjemmet, stirrer på vegger, og går til hengslet side av en dør når hunden har kjent i årevis, hvilken side av døren åpner for å gå gjennom den. Senior Demens kan forårsake en hund som har kjent sitt hjemmemiljø i mange år for å plutselig gå seg vill i rom eller hjørner av huset.

Vocalizations, inkludert bjeffer, whining, og gråt uten tilsynelatende grunn, er også ofte sett hos hunder med senior demens. Dette kan være en indikasjon på stress, frykt eller angst på grunn av forvirringen, og de kan også vise aggresjon.

Aggressiv atferd kan være mer vanlig hos hunder med demens på grunn av deres senkede terskel av toleranse og tålmodighet. Normalt kan pasient og villige hundene plutselig vise tegn på aggresjon som growling og til og med biting på folk og andre kjæledyr.

Uregelmessige sovemønstre, repeterende atferd som slikker og pacing, en reduksjon i appetitten, og til og med ikke ønsker å samhandle med andre kjæledyr eller deres eiere kan være flere tegn på senior demens hos hunder. Disse, sammen med andre atferd, kan alle sette en belastning på relasjonene eierne har med sine hunder.

De vanligste tegnene på CCD kan huskes med det vanlige Akronym Disha: Disorientering, Interaksjonendringer, Søvnendringer, Symiling og Aktivitetsnivåendringer.

Årsaker

Symptomene er et resultat av endringer eller skade i hjernen, men forskjellige symptomer og typer av demens kan oppstå fra forskjellige hjernespørsmål. Ingen forstår helt de fullstendige årsakene til demens, men det er noen ting som er kjent på grunn av likhetene hundene har med mennesker med demens. Visse proteiner som akkumulerer i hjernen rundt nevroner og nedbrytning av nevroner er to ting som forstyrrer normal overføring av informasjon i hjernen og bidrar derfor til senior demens hos hunder.

Får en diagnose

Din veterinær vil utelukke andre medisinske problemer med hunden din før du diagnostiserer CCD.Noen ganger vil et spørreskjema bli brukt til å identifisere atferdsskilt som er vanlige i denne tilstanden, slik at overvåking av tegn på senior demens hos hunder er viktig for å oppnå en diagnose. Kvaliteten på livskalaen, eller HHHHHMM skala, brukes ofte til å hjelpe eiere til å bestemme om hunden deres har endret seg som i alderen eller ikke. Denne skalaen går gjennom tegn på demens og inkluderer en gjennomgang av hundens atferd. Skade, sult, hydrering, hygiene, lykke, mobilitet og flere gode dager enn dårlig vurderes i HHHHHMM-skalaen. Denne skalaen hjelper også en eier om hvorvidt en kjæledyrs livskvalitet er fortsatt god som demens utvikler seg, og kan også hjelpe en eier avhet når eutanasi bør vurderes.

Behandling og forebygging

Det er dessverre ingen måte å reversere tegn på demens hos hunder, men det er noen ernæringshjelp som kan administreres for å hjelpe potensielt å forsinke hjernens endringer som en hundeslag. Antioksidanter, omega-3 fettsyrer, og mediumkjede triglyserider (MCT) er de viktigste diettkomponentene som ofte diskuteres for hjernens helse. Noen eksperter anbefaler å supplere hunder før de begynner å vise tegn på senior demens, men det er ingen spesifikk behandling eller forebyggende diett. Hvis du er bekymret for CCD som utvikler seg i seniorhunden, snakk med veterinæren din om mulige forebyggende kosttilskudd.

Hvis du mistenker at kjæledyret ditt er syk, ring veterinæren din umiddelbart. For helsemessige spørsmål, kontakt alltid veterinæren din, da de har undersøkt kjæledyret ditt, kjenner kjæledyrets helsehistorie, og kan gjøre de beste anbefalingene for kjæledyret ditt.
Artikkel Kilder
Spruce-kjæledyrene bruker bare høykvalitetskilder, inkludert peer-reviewed studier, for å støtte fakta i våre artikler. Les vår redaksjonelle prosess for å lære mer om hvordan vi faktisk sjekker og holder innholdet nøyaktig, pålitelig og pålitelig.
  1. Nytt stoff viser håp om behandling av hundementiaAmerican Animal Hospital Association

  2. Kognitivt dysfunksjonssyndromInnendørs kjæledyr initiativ

Del det i det sosiale nettverket:

Løp
» » Hvordan identifisere og behandle senior demens hos hunder