Dog dementia: skilt og symptomer

hund demens - tegn og symptomer

Vi vokser stadig mer oppmerksomme på effekten av demens hos mennesker, men visste du at hunden din kan gjennomgå lignende vanskeligheter som de alder? Mens din senior Canine Companion kan egentlig ikke glemme hvor de legger husnøklene eller prøver å vaske oppvasken i tørketrommelen, de kan oppleve "Senior Moments".

Canine Cognitive Dysfunction - Henskapekvivalenten til Alzheimers kan være tilstede hvis hunden din slutter å nyte ting de pleide å elske, for eksempel hilsen deg spent på døren eller jage sin favorittball. Glemme ruten til den daglige turen de har tatt i årevis, er et annet tegn på at deres minne kanskje ikke er det som det pleide å være.

Det er mange grunner til begynnelsen av hundekognitiv dysfunksjon. Akkumuleringen av unormale proteiner i hjernen er en vanlig årsak. Når dette skjer, forårsaker det en oppbygging av plakett, til slutt skadelige nerver og resulterer i tap av hjernefunksjon. Dette påvirker hundens motorfunksjoner, lærte atferd og minne.

demens hos hunder

Relatert innlegg: Hundballer

Canine kognitiv dysfunksjon og forskjellige raser

Mens det er mange forhold som er rase spesifikke, har forskning vist at det ikke er tilfelle i hundekognitiv dysfunksjon (CCD). Forskning utført i Slovakia fastslått at hunder sex, Vekt, reproduktiv tilstand og boliger hadde ingen signifikant forening med kognitiv nedgang. Ernæring spilte en påvirkningsrolle i å bestemme risikofaktorer, men alderen var den mest utbredte og betydelige faktoren.

Forskning utført ved Universitetet i California fant tilsvarende resultater, som viser at de fleste hunder opplever en viss grad av CCD som de alder, uavhengig av deres rase. Hos hunder mellom 11 og 12 år viste 12% minst ett tegn på kognitiv svekkelse, dette steg til 68% hos hunder i alderen mellom 15 og 16 år.

Blir klar over CCD i seniorhunden din

En av de mange problemene med CCD er mangel på bevissthet. Eiere vet ikke å se etter det i sine hunder, så ofte savner de tidlige tegnene, og legger endringer ned til atferdsproblemer eller fysiske vanskeligheter. Det er avgjørende at hvis du merker Endringer i hundens oppførsel, rutiner, eller evner, som ikke har noen åpenbar grunn, tar du dem til din vanlige veterinær å bestemme årsaken.

Et annet problem er at tegn og symptomer ofte ligner de som er tilstede i andre aldersrelaterte forhold som leddgikt. Hunden din kan ikke jage ballen så mye lenger fordi det gjør vondt, eller det kan være at de bare ikke husker hvorfor og ikke liker det lenger.

Din veterinær vil utføre passende testing for å utelukke fysiske årsaker og andre aldersrelaterte forhold, inkludert leddgikt, diabetes, kreft, og nyreproblemer. De vil også teste for ting som syn og hørselstap. Det er vanskelig for hunden din å hilse på deg på døren hvis de ikke lenger kan høre nøkkelen, slå i låsen.

Det er også verdt å huske at tegnene og symptomene på CCD kommer på gradvis, noe som gjør dem mindre åpenbare. Derfor bør selv små endringer i hunden din noteres og overvåkes, særlig som hunden din.

Imidlertid er det også et allment akseptert akronym, Disha, brukt av mange i veterinær yrke for å hjelpe eierne anerkjenne tegnene og symptomene på hundekognitiv dysfunksjon. Disha står for:

D - Disorientasjon

I - Interaksjon

S - Sove / Wake Cycles

H - Huset tilsmussing

A - Aktivitetsnivå

senil hund

Endringer i noen av disse områdene, eller en kombinasjon av forskjellige områder, kan peke mot CCD. Det er ikke nødvendigvis en progresjon gjennom symptomene, men jo hyppigere et tegn er sett eller det store antall tegn som blir opplevd, er relatert til hvor viktig problemet er. Gitt dette er det viktig å forstå hvert tegn i detalj.

  • Desorientering

Desorientering er et av de vanligste tegnene som eiere merker som hundenes aldre. Det er spesielt merkbart når det skjer i kjente omgivelser, for eksempel hjemmemiljøet. Du kan se at hunden din går til feil dør for å prøve å komme tilbake fra hagen eller gå på feil side av døren for å prøve å komme seg ut. Når dette skjer, er det et tegn på at den delen av hjernen som omhandler orientering, blir påvirket.

Romlig bevissthet kan også bli påvirket. Din hund kan vandre inn i et stramt rom, som bak sofaen, og deretter innse at de ikke vet hvordan de skal komme seg ut eller om de er. På samme måte, i sengetid, kan hunden din være i en helt annen del av huset til hvor de normalt sover og virker ikke i stand til å finne sin seng eller soveplass.

Relatert innlegg: Beste hundesenger

  • Interaksjoner

Hundens interaksjoner med andre dyr og folk kan bli påvirket av CCD. En populær og sosial hund kan bli irritabel og cranky. De kan nå knurre på forbipasserende dyr, ikke bare på andre hunder som de ser som en trussel. De kan også gryte på medlemmer av deres menneskelige familie, inkludert barn. Pleie må tas hvis hunden din viser noen tegn på aggresjon eller uvanlige interaksjoner som de kan lash ut uten grunn, og dette kan være seriøst, spesielt hvis du har barn eller andre kjæledyr i hjemmet. Det er selvfølgelig mange grunner til slike endringer i interaksjoner, så ved det første tegnet er et besøk til veterinæren en god ide. Dette tillater dem å sjekke for fysiske problemer, for eksempel smertefulle ledd og potensielle sykdommer som kan forårsake slike endringer.

Ikke alle hundene med CCD reagerer på denne måten. Noen blir i stedet trukket tilbake. De kan slutte å samhandle med familie og andre kjæledyr eller doggy venner; de kan stoppe hilsen besøkende, nekte å leke med leker, eller slutte å bjeffe på postmannen. Noe så enkelt som hunden din ikke gjenkjenner deres favorittbehandler, bør være nok til å ta en eldre hund for en kontroll.

Relatert innlegg: Beste hundebehandler

  • Sleep-Wake Cycle endringer

Endringer i søvnmønstre er en av de mer spesifikke symptomene som er relatert til hundekognitiv dysfunksjon. Du kan finne at hunden din nå går hele natten, hvor de en gang sov godt. Forstyrrelser på sirkadiske rytmer kan bety at hunden din reverserer sin tidsplan, gjør deres dagtid aktiviteter om natten og sover i løpet av dagen. Dette kan være veldig slitsomt for eiere, så vel som å være desorienterende for hunden din. Hvit støy eller nattelys kan bidra til å lindre symptomene, men hunden din trenger fortsatt å se en veterinær, som kan tilby ytterligere råd eller medisiner om nødvendig for å hjelpe til med å gjenopprette normale sovesykluser.

  • Huset tilsmussing

Hvis din tidligere godt houseetrained hund begynner å defecate eller urinere i huset, så er dette et vanlig tegn på canine kognitiv dysfunksjon. Når fysiske årsaker har blitt utelukket, kan det være at hunden din enten har mistet muligheten til å kontrollere disse kroppslige funksjonene eller mangler nå muligheten til å fortelle deg at de trenger å gå utenfor.

Relatert innlegg: Beste teppe rengjøringsmidler for hund urin

  • Aktivitetsnivå

Canine kognitiv dysfunksjon kan føre til at hunder viser økt ønske om å utforske. Hunder med CCD kan også vise reduserte responser på mennesker, lyder og ting i deres miljø. De kan ikke lenger reagere spent til deres favoritt leketøy, løp for å hilse på deg når du ringer eller vil skade som de en gang gjorde. De kan vise endrede svar på stimuli, inkludert mat og drikke. Hvis de slipper noe de spiste, kan de ha problemer med å finne eller gjenkjenne maten igjen. De kan til og med glemme hvor deres mat og vannskåler holdes, selv om de har vært på samme sted siden de først ble med i familien din.

Generelle aktivitetsnivåer kan også redusere. Mens alle hundene blir mindre aktive når de blir eldre, hvis de også viser repeterende bevegelser eller er rastløse, så er disse tegn på CCD. Vanlige symptomer inkluderer pacing i sirkler, hodet bobbing og ben risting. Overdreven bjeffing i en vanligvis stille hund eller bjeffing for ingen åpenbar grunn bør også behandles seriøst.

demens i hjørnetenner

Støtte en hund med hundekognitiv dysfunksjon

Å bli fortalt at hunden din har CCD, er ødeleggende, og ser på at de mister sine kognitive evner, kan være en forstyrrende og vanskelig prosess. Mens det ikke er noen kur for CCD og ingen måte å reversere effektene som allerede er til stede, er det mulig å redusere nedgangen og lette ubehag og forvirring som hunden din sannsynligvis vil oppleve.

  • Kosthold

Din hunds diett kan ha stor innvirkning på hastigheten som CCD utvikler seg. Mat som gir balansert ernæring, men det er også høyt i antioksidanter og omega-3 fettsyrer kan redusere hundens kognitive nedgang. Omega-3 syrer og antioksidanter oppnår dette ved å styrke og fremme cellehelsen.

Du vil kanskje også like: Høy protein hundemat

  • Miljø

Aktive hjerner har en tendens til å være sunnere hjerner, så det gir et miljø som er mentalt stimulerende, kan senke degenerasjonen av hundens mentale kapasitet. Introdusere matballer, planlegge vanlige spillesesonger, fortsett trening for å styrke de ferdighetene de lærte som valper, og ta dem ut når det er mulig for å holde dem sosialisert.

  • Medisinering

Din hunds tilbakegang kan bli bremset ved hjelp av forskjellige medisiner og kosttilskudd, men det er viktig at noen nye medisiner diskuteres med veterinæren din. En plan som er etablert mellom deg og veterinæren din er mindre sannsynlig å inkludere narkotika som reagerer negativt med hverandre og forårsaker hunden ytterligere problemer.

Du vil kanskje også like: Kosttilskudd for eldre hunder

  • Vanlige kontroller

Overvåking av hundens helse er viktig, men så relaying denne informasjonen til veterinæren din gjennom vanlige kontroller. Eldre hunder bør se deres vanlige veterinær minst to ganger i året. Din veterinær vil trolig plukke opp endringer som du ikke ser, bare fordi du er med hunden din hver dag. Det betyr også at veterinæren din kan sjekke om andre helseproblemer som kan maskeres av CCD.

Forstå canine kognitiv dysfunksjon og vite hva du skal se etter, kan hjelpe hunden din med et lykkelig, sunt og produktivt liv i mange år framover.

Del det i det sosiale nettverket:

Løp
» » Dog dementia: skilt og symptomer