Galde sykdom hos hunder

Hund på veterinæren

Galde sykdom er noen sykdom eller sykdomsprosess forbundet med hundens galleblær og omkringliggende strukturer som gallekanalen. Din hunds galleblæren ligger i hundens mage ved siden av leveren. Det er hvor gallen skapt i hundens leveren er lagret før den slippes ut i tarmene via gallekanalen. Problemer kan oppstå fra en overproduksjon av galle, dannelsen av steiner i galleblæren, og til og med betennelse i galleblæren og omkringliggende organer som leveren og bukspyttkjertelen.

Hva er galde sykdom hos hunder?

De fleste tilfeller av galde sykdom hos hunder faller under fire forskjellige klassifikasjoner:

Gallbladder Mucoceles (GBMS)

Disse er akkumulasjoner av galle og slimete oppbygging i galleblæren. De er vanligvis sett hos eldre hunder, spesielt de som også har en endokrin sykdom som hypothyroidisme eller Cushings sykdom. Mens en liten akkumulering av GBMS kanskje ikke er klinisk signifikant for hunden din, hvis nok galle og slimete bygger opp i hundens galleblærer, kan det være fare for at galleblæren selv brister og forårsaker en livstruende blodforgiftning.

Cholecystitis

Betennelse i galleblæren som kan skyldes levertrauma, bakterielle infeksjoner, galleblærerobstruksjon, kreft eller blodpropper. Hvis galleblæren din er betent for det punktet at integriteten til veggene er kompromittert, kan galle lekke utenfor galleblæren, og dette kan være livstruende.

Cholelithiasis

Steiner dannet i galleblæren og ses oftest i middelaldrende til eldre kvinnelige, små rasehunder. De kan føre til hindringer og cholecystitis.

Kreft

Tumorer eller kreft som enten er assosiert direkte med galleblæren eller har metastasert til galleblæren.

Symptomer på galde sykdom hos hunder

Gulsott, eller guling av huden, tannkjøttet og scleraen (hvite av hundens øyne) er en av de vanligste symptomene på galde sykdom hos hunder. Andre symptomer kan inkludere ting som et tap av appetitt, oppkast, diaré, Abdominal smerte, vekttap og feber. Hvis hunden din begynner å vise noen av disse symptomene, søker veterinær oppmerksomhet. De fleste av disse symptomene anses å være ikke-spesifikke gastrointestinale tegn, så hvis hunden din opplever en kombinasjon av dem, kan ikke skyldige være galskapssykdom, men det kan være noe annet i stedet. Noen hunder med galde sykdom kan ikke vise tegn på deres sykdom i det hele tatt. Faktisk blir gallestein vanligvis funnet for øvrig når man utfører en røntgen eller ultralyd av en annen grunn.

Diagnostiserer galde sykdom hos hunder

Fordi de fleste symptomene på galde sykdom er "ikke-spesifikk" diagnostiserende galde sykdom, kan være vanskelig. Det er ikke akkurat den vanligste årsaken til at en hund skal slutte å spise, å ha oppkast og diaré, eller til og med å få magesmerter, så det vil ikke være det første som veterinærene dine er feil hvis de begynner å vise disse tegnene. Din veterinær vil begynne å lete etter årsaken til hundens symptomer ved å kjøre grunnleggende diagnostikk som blodarbeid og røntgenstråler, så vel som å se på en avføringsprøve hvis det er noen diaré. Hvis disse testene ikke avslører noe signifikant og / eller hvis hunden din ikke forbedrer seg på et første kurs med medisiner og væskebehandling, vil veterinæren din begynne å kjøre flere spesialiserte tester. Disse kan inkludere en ultralyd for å få et bedre utseende på hundens mageorganer eller a gallsyrer test, som sjekker for å se om hundens leveren produserer riktig mengde galle og hvis gallen er i stand til å bevege seg fritt fra leveren til galleblæren.

Behandling av galde sykdom hos hunder

Hvis hundens galde sykdom ikke er klinisk alvorlig eller til og med alt som klinisk signifikant, kan veterinæren din velge å prøve medisinsk styring. De kan sette hunden din på antibiotika og et kolesterolmedisinering som heter Ursodiol. De kan også anbefale at du spiser hunden din et lite fettdiett, enten det er en kommersielt tilgjengelig hundemat eller reseptbelagte diett. Disse kan være nok til å kontrollere symptomene på hundens galde sykdom, men dessverre kan de ikke være nok til å kurere det. Hvis hundens galde sykdom er forverret eller hvis medisinene og dietten ikke ser ut til å hjelpe, kan hunden din kreve kirurgi. Den vanligste kirurgiske behandlingen ville være fjerning av galleblæren helt og de fleste hundene har det bra med denne kirurgiske behandlingen.

Hvordan hindre galde sykdom hos hunder

Dessverre er det ingen spesifikk ting du kan gjøre for å forhindre galesykdom hos hunder. Årlig eksamener med veterinæren din for din yngre eller voksne hund og to ganger årlige eksamener for din eldre hund kan bidra til å oppdage eventuelle abnormiteter på deres fysiske eksamen og årlig blodarbeid kan oppdage tidlige endringer i organfunksjonen. Det er noen hunderaser som er mer utsatt for å ha galleblæren (og leveren) problemer enn andre. Disse inkluderer Labrador Retrievers, Doberman Pinsschers, Cocker spaniels, Springer Spaniels, Chihuahuas, Maltesisk, og West Highland White Terriers.

Galde sykdom kan være forvirrende og frustrerende. Hvis du har bekymringer om hundens risiko for galesykdom eller om deres behandlingsalternativer, snakk med veterinæren din.

">
Del det i det sosiale nettverket:

Løp
» » Galde sykdom hos hunder