Valper følelser: skyld og skam

Boxer hund ser skamfull ut

Malpe føler seg skyldige og gjør hunder, viser skam? Kanskje du kommer hjem for å finne bare tomme Halloween candy wrappers, eller kanskje baby hunden er ikke pålitelig pottetrent og "forteller" deg at han har gjort en haug et sted. Når valpen din møter deg ved døren, hodet lavt med ører slicked bak og øyne avverget, er det en hund unnskyldning?

Sikkert, de kan fungere som om de føler seg skyldige. I det minste, atferdene etterligner hva mennesker forbinder med å føle seg skam eller unnskyldning. Hvorvidt dette nøyaktig reflekterer hundens sanne følelser, er åpen for debatt.

Canine empathy

Hunder ser ut til å bry seg om hvordan mennesker føler seg, og ikke bare når vi er opprørt. Vi vet fra vår egen erfaring at kjæledyr ofte synes å sympatisere når vi føler oss ensomme eller triste, tårefulle eller gledelige. Valpen kan kreve petting og snuggles som hopper oss opp eller snurrer i krets av lykke når vi er glade. Min hund magi har lært hva som gjør meg fnise og smiler og velger atferd som en godt repetert komiker for å skaffe den mest latter. Og vi vet at det er Helsefordeler å holde kjæledyr. Faktisk har noen hundstudier vist at hunder føler seg empati ikke bare for å gråte eiere, men til fremmede som gråter.

Ikke vær sint!

Det virker som hunder kan faktisk ha kapasitet til å føle skyld. Eller i det minste for å forutse at de kanskje har gjort noe galt. Jeg er sikker på at du har hatt opplevelsen av å gå tilbake til huset der dukker i stedet for å hilse deg med å hoppe opp og vasker for oppmerksomhet-slunks rundt og vil ikke se på deg.

Hvoretter du spør valpen, i en fast tone med stemme uten tvil, "Hva gjorde du?"

Og han ser enda mer skyldig ut som du stalk om huset som søker etter hva som skjer har blitt gjort. Kanskje du finner noe han er tygget. Eller kanskje har han vært dumpster-dykking og potensielt svelget noe objekt som kan forårsake intestinal blokkering, så du er forståelig nok engstelig og bekymret.

Din tone med stemme og handlinger lærer valpen din hvordan du skal reagere neste gang, også. Når hunder lærer at du blir lei deg hvis de sprer søppel, kan de teoretisk "handle skyldige" etter en slik oppførsel og fortelle seg selv før du vet at noe har skjedd. Det er en forklaring, uansett, men ærlig, jeg kjøper ikke den. Her er hvorfor.

Hvorfor valper handler skyldig

Din valp viser disse samme unnskyldende oppfører når de har gjort noe galt. Ofte går en eier gjennom døren, og straks virker valpen skyldige. Så stemmen din går i skjulingsmodus når du søker høyt og lavt for å overtredelsen - men du finner ikke noe galt. Men Junior-Dawg virker fortsatt skyldig. Hva skjer med det?

Du har kanskje utilsiktet lært valpen din til å be om unnskyldning basert på visse kroppsmenn og kontekst av miljøet. Din stemme, Måten du kommuniserer med valpen og "loom" over toppen av ham, gjør sterk øyekontakt i en hund-Språk utfordring, alt knyttet til utløseren av en hjemkomst, kan lære hunden å handle for å komme seg hver gang du kommer hjem, om han har gjort noe galt eller ikke.

Valper lærer raskt å knytte hjemmet ditt med en hevet stemme og din misfornøyelse etter bare et par gjentatte bouts av deg å finne sanne overtredelser. Men han vil ikke nødvendigvis koble din hjemkommelige sinne med å ha gjort noe galt fordi valper har et veldig kort minne når det gjelder overtredelser. For dem å koble til "dårlig gjerning" til din misfornøyelse, må du fange dem i handlingen slik at de knytter seg til grave opp den potteplanten er ulovlig.

Beroligende signaler

Etter at du har uttrykt din vrede under hjemkomster et par ganger, lærer valpen å knytte din ankomst med at du er sint. Selv om han ikke har gjort noe galt, vil han gjøre sitt beste for å redusere din misfornøyelse med sin "unnskyldende" oppførsel.

Valper gjør dette med eldre hunder, for å diffundere potensialet aggresjon. Det er en måte for dem å fortelle den voksne hunden som "du er sjefen."Når valpen slicks hans ører ned og grovels på gulvet eller til og med ruller over og wets-det kalles underdanig urinering-Det er alle doggy signaler designet for å diffundere aggresjon. De heter appeasement signaler eller noen ganger betegnet beroligende signaler.

Voksne hunder gjør dette for å vise andre hjørnetenner (og valper) at de ikke er gruff-og-grumble og den fryktede poochen har ingenting å frykte fra dem. De skal spille bue til invitere den andre hunden til å spille, for eksempel. Dette er kategorisert som et "meta signal" som betyr andre ting som grøfter eller bryting som følger er ment i jest, slags en doggy make-tro ligner en menneskelig pappa som spiller "Scary Monster" for å jage barna (sørge for at de først vet at det bare er late som).

Så føler valpen din skyldig når han tømmer barna `Halloween sekk? Skammer han seg for å tygge opp dine nye sko? Be om unnskyldning eller "fortell på seg selv" når han har gjort noe galt?

Ærlig, ingen vet sikkert. Men det er klart at våre hunder betaler utsøkt oppmerksomhet til deres menneskes oppførsel og følelser, og reagerer tilsvarende for å få oss til å føle oss bedre og diffusere våre opprørt følelser. Hvor kult er det?! Det er opp til oss, som omsorgsfull og kunnskapsrik kjæledyr, for å gjøre det samme for pels-barna som vi elsker.

Se nå: alt du trenger å vite om valper

Artikkel Kilder
Spruce-kjæledyrene bruker bare høykvalitetskilder, inkludert peer-reviewed studier, for å støtte fakta i våre artikler. Les vår redaksjonelle prosess for å lære mer om hvordan vi faktisk sjekker og holder innholdet nøyaktig, pålitelig og pålitelig.
  1. Szánthó, Flóra et al. Er hunden din empatisk? Utvikling av en hunde følelsesmessig reaktivitetsundersøkelsePloS en vol. 12,2 E0170397. 13. februar. 2017, DOI: 10.1371 / Journal.pone.0170397

Del det i det sosiale nettverket:

Løp
» » Valper følelser: skyld og skam