Blåøyne skjønnheter: 11 blåøyne hunderaser

Er det sjeldenhet? Eller sterke kontrast til typiske brune øyne? Uansett årsak, fanger blå øyne på en hunds ansikt oss. Hvis du vil finne en blåøyet skjønnhet, sjekk ut rasene beskrevet nedenfor. Men først, la oss lære litt mer om blå øyne i hunder.

Hva forårsaker blå øyne hos hunder?

Brun er den vanligste fargen for en hunds øyne. I motsetning til folk, er blå øyne i hunder relativt sjeldne. At særegne øyenfarge oppstår for en av de følgende fire grunnene.

Hunden har en sjelden "blå-øye" genmutasjon.

La oss gå tilbake til High School Biology Class for en rask anmeldelse om genetikk. Hvis en forelder har et dominerende gen for en bestemt egenskap, og en annen foreldre har et recessivt gen for det trekket, så hersker det dominerende genet. I både hunder og mennesker er genet som forårsaker blå øyne recessive. Derfor må begge hundene foreldre bære det recessive genet for at valpen hans har blå øyne. 

Men i noen hunder som husky, er genet for blå øyne dominerende i stedet for recessiv. I en studere Ferdig i 2018, undersøkte forskerne prøver fra DNA-testsett for 6000 forskjellige hunder. I Siberian Huskies fant de en genetisk mutasjon nær genet kjent som ALX4 på hjørnetenes kromosom 18. Den mutasjonen var sterkt forbundet med blå øyne i huskies. Forskere antyder at mutasjonen i det bestemte genet forårsaket at Huskys øyne produserer mindre pigment. Mangelen på pigment gjør øynene ser blå ut.

Andre hunder - som grensekollier og tri-fargede australske hyrder - kan også ha det dominerende blå øyegenet.

merjakke i hunder

Hunden bærer Merle-genet.

Ordet "Merle" beskriver et fargemønster på kappen av noen hunder. Det er vanligvis blåaktig- eller rødgrå med splotches av svart eller rødbrunt. Merle-belegget er forårsaket av celler som ikke klarer å produsere pigment. Det såkalte "Merle-genet" kan også påvirke nesen og øynene. Hunder med Merle-genet kan ha neser som delvis er eller helt rosa og blå øyne. 

Mange hunderaser - inkludert Corgis, Dachshunds, Great Danes, Collies og Merle Australian Shepherds, for å nevne noen få, kan bære dette genet. 

Blue Eye Boston Terrier

Hunden har ikke pigment rundt en eller begge øyne.

Hund raser som har betydelige flekker av hvit pels i ansiktet kan produsere hunder med blå øyne. Fordi pelsen ikke kan produsere pigment rundt disse områdene, kan nesen, huden og øynene også bli påvirket. Resultatet kan være blå øyne.

Eksempler på hunderaser der hvit pels rundt ansiktet kan også resultere i blå øyne inkluderer boksere, collies og boston terrier.

Albino hund med blå øyne

Hunden er albino. 

Albino hunder har svært lite pigment gjennom hele kroppen, noe som resulterer i hvite strøk, rosa neser og blå eller lyse ravte øyne. De er ganske sjeldne. Noen raser der albinohunder har skjedd, inkluderer store danskere, Collies, Labrador Retrievers, Schnauzers og Pugs. 

Siberian Husky med to farge øyne

Hva med hunder med forskjellige fargede øyne?

EN Indianer Myte hevder at hunder med forskjellige fargede øyne kan se både jord og himmel på samme tid, som er en fin ide. Den tilstanden, med ett blått øye og et øye med en annen farge, kalles heterochromia. Forårsaket av enten genvarianter eller mangel på pigmentering, oppstår heterochromia hos katter, folk og hester også. 

Helseproblemer med blåøyne hunder?

Noen bekymrer seg at blues øyne i hunder indikerer underliggende helseproblemer. For det meste er det eneste helseproblemet relatert til en hunds blå øyne, som en persons, økt følsomhet for sollys og sterkt lys. Det er imidlertid et par unntak.

Hvis to hunder som bærer Merle-genet, blir avbrutt, kalles deres avkom "Double Merle."Disse valpene har en mye større risiko for helseproblemer, inkludert døvhet, blindhet eller begge deler. Av den grunn er avlsselskaper med andre Merle-transportører forbudt. Så lenge en bærer av Merle Gene-kompisene med en ikke-bærer, bør avkom ikke ha noen høyere risiko for blindhet eller døvhet.

I dalmatere kan blå øyne noen ganger indikere muligheten for døvhet, siden det samme genet som resulterer i blå øyne, er også forbundet med hørselstap.

Hvis hundens øyne endres til blå eller blir overskyet, dette kan tyde på katarakt, glaukom, eller annen øyesykdom, og du bør konsultere veterinæren din.

Elleve hunder berømt for deres baby blues

Sjekk ut følgende raser hvis du er interessert i å finne en blåøyet hund.

Blå Eyed Dog Siberian Husky

1. sibirsk husky

Blå øyne er relativt vanlige i sibiriske huskier, som er Heterochromia. Rundt to av fem Siberian Huskies vil ha blå øyne, og omtrent femten prosent vil ha et brunt øye og ett blått øye. Husky Mixes and CrossBreeds, som Alaskan Klee Kai (Siberian og Alaskan Husky Mix) og Pomsky (Pomeranian og Husky), kan også arve blå øyne. 

Avlet av de urbefolkede Chukchi-folkene i Nordøst-Asia som både sledehunder og følgesvenner, har sibiriske huskier en kompakt, muskuløs kropp og tykk pels. De ble offentlige favoritter i 1925 da reléteamene i Siberian Huskies raced 658 miles over Alaska om fem og en halv dag for å levere livreddende serum til byen Nome, som hadde blitt rammet av en difteri-epidemi.

Siberian Huskies er lojale, med et rykte for mischief. Som et pakkedyr, går de godt sammen med andre mennesker og hunder. Siden de jobber hunder og ble avlet for å trekke slede i Arktis, krever de en mer Spesifikt diett. De er raske til å jage små dyr og trenger mye plass i en inngjerdet hage å kjøre.

Blå Eyed Dog Australian Shepherd

2. Australian Shepherd

Også kalt Australian Sheepdogs, disse smarte, fokuserte hundene kom ikke fra Australia. Bred opprinnelig til besetningsdyret i Pyreneene Mountains Mellom Frankrike og Spania, reiste forfedrene til dagens australske hyrde med sine eiere da de emigrert til Australia til Herd Sheep. 

De nye innvandrerne styrte deres herdinghunder med Collies og Border Collies, noe som resulterte i de australske hyrderne vi kjenner igjen i dag.

Blå øyne kan vises i både Merle og Tri-Colored Shepherds. Crossbreed Aussiedoodle (Australian Shepherd og Poodle) kan også arve de baby-blues og skur mindre enn australske hyrder.

Australske hyrder er sterkt interessert i å gjøre arbeid. De vil herd hunder, barn og til og med fugler. Med deres intelligens, de svare godt på trening men trenger en aktiv eier og mye trening hver dag. 

Blå Eyed Dog Border Collie

3. Border collie

Blå øyne forekommer regelmessig i Border Collies, sannsynligvis de beste herding hunder i verden. De har dominert herdingskonkurranser i Storbritannia for de siste hundre årene.

Meget intelligent og trent, denne hunden er også utrettelig. Hvis de ikke jobber, trenger de en sikker plass til å løpe og mye trening hver dag. Den ideelle hunden for aktive eiere, grenser collies Excel i herding, lydighet, smidighet, og sporing av konkurranser. Som den australske hyrden, vil de besøke både dyr og folk. Disse hundene trenger tidlig sosialisering og pågående opplæring og anrikningsaktiviteter. Kjærlig og lojal mot familien, de er reservert med folk de ikke vet.

Blå Eyed Dog Dalmatian

4. Dalmatian

Takket være Disney, gjenkjenner nesten alle disse hundene med sin karakteristiske flekk. Opprinnelig oppdrettet for å beskytte hester og vogner, har dalmatere også ledsaget brannmenn på sine lastebiler. 

I dag blir disse hundene fortsatt bli med Buddweiser Clydesdales i sine parader.

Med deres energinivå og utholdenhet krever dalmatere regelmessig trening. De gjør gode løpende eller fotturer.

Blå øyne vises regelmessig i denne rasen. Dessverre kan mangelen på pigment-produserende celler som produserer blå øyne, også forårsake hørselstap. Dalmatians med små, spredte flekker og blå øyne er i høyeste risiko for døvhet. 

Blå Eyed Dog Shetland Sheepdog

5. Shetland Sheepdog

Også kalt Shelties, disse hundene ble avlet i Skottlands robuste Shetlandsøyene til Herd Livestock. 

Shelties tilpasse seg godt til familielivet og nyte utflukter med sitt folk. De utmerker seg også i mange hunderaktiviteter og sport. Reservert med fremmede, hyttene gjør gode vakthund, bjeffer for å varsle familien. Som andre herding hunder, Shelties jage små dyr, så de må gå på bånd og løpe i en inngjerdet hage.

Shelties kan bære Merle-genet, noe som kan resultere i slående merjakke og blå øyne. Shelties har ofte heterochromia, hvor ett øye er blått og det andre er brunt eller rav.

Blue Eye Dog Catahoula Leopard Dog

6. Catahoula Leopard Dog

Denne rasen stammer fra Louisiana, og ordet "Catahoula" er Choctaw for "Sacred Lake."De ble oppdrettet til flokken husdyr. Disse hundene utviklet en enestående måte å herding. Arbeide sammen, omgir Catahoulas flokken i et "hundefag" og deretter holde dem der for eieren. I dag tjener Catahoulas også som følgesvenner, se hunder og vakthunder. Catahoula Leopard hunden er staten hunden til Louisiana.

Catahoulas har et høyt energinivå og trenger mye trening. De er flotte svømmere, turgåere og retrievere. De gjør også det bra i Agility Sports. Catahoulas har en uavhengig strikke, så tidlig sosialisering og pågående opplæring er nøkkelen til å hjelpe dem med å passe inn i familien og forbli psykisk stimulert.

blå eyed hunden weimaraner

7. Weimaraner 

Også kalt "grå spøkelser", disse hundene har en sølvaktig grå jakke. Blågrå øyne vises regelmessig i denne rasen. Opprinnelser i Tyskland ble disse hundene avlet av Grand Duke Karl August tidlig på 1800-tallet, da han prøvde å skape den perfekte jakthunden. Krysset med blodhunder og tyske og franske jakthunder, Weimaraner jobbet som en peker og retriever. Navnet på rasen kommer fra Weimar, en by i Tyskland hvor hertugen bodde.

Vennlig og hengiven, Weimaraners er gode med barn og elsker å være en del av en familie. Raske elever, de plukker opp både gode og dårlige atferd raskt, så tidlig sosialisering og trening er må-haves for dem. De trenger også mye trening og nok plass til å virkelig kjøre. 

Blå Eyed Dog Old English Sheepdog

8. Gamle engelske Sheepdogs

Selv om du kanskje ikke alltid ser de blå øynene bak denne hundens shaggy mop, noen ganger er de der. Disse sheepdogs kan også ha ett blått øye og en mørk brun en. Som navnet antyder, ble disse hundene avlet i England, i Devon, Somerset og Cornwall. Overraskende, deres formål opprinnelig var å drive storfe til markedet, ikke til herd sau.

Selv om de ser ut som store, milde bjørner, er disse hundene overraskende smidige. Bra med barn, de er tålmodige og beskyttende. De gjør også effektive vakthundene med sin høye bark. Mens de trenger regelmessig trening, er de også glade for å tilbringe stille tid med sitt folk.

blå eyed pembroke walisisk corgi

9. Pembroke Welsh Corgis

Verdensberømt som Queen Elizabeth IIs favoritthund, disse små, kraftige, lav-til-jordede hundene ble oppdrettet til flokken storfe og sau.

De passer godt inn i en familie som følgesvenn og liker spilletid. Corgis er også effektive vakthundene med en bark mye større enn deres størrelse. De trenger moderat daglig trening, vanligvis i form av turer. De utmerker seg også på herding, smidighet og lydighetskonkurranser. Utgående, vennlige hunder, de svare godt på trening.

blå eyed shih tzu

10. Shih tzu

Shih Tzu rasen er århundrer gammel, utviklet som en følgesvenn hund for kinesiske keiserne og deres familier. Navnet "Shih Tzu" betyr "løve."

Den perfekte laphunden, Shih Tzu er glad for å henge med deg hjemme. Denne rasen er kjærlig og lekfull, spesielt med barn. Dens vakre, lange silkeaktig dobbeltjakke krever daglig børsting, Men hunden kaster ikke mye. Avlet for å være følgesvenn, Shih Tzus trenger ikke mye trening. Daglige korte turer og leker er nok. På grunn av deres sjarmerende, utgående naturer, kan trening være en utfordring. De er dyktige i å komme seg med overbærende eiere.

Blue Eyed Dachshunds

11. Dachshunds

Dachshund-strøk kommer i en rekke farger, inkludert Blue Merle, og at Merle-genet også tillater at blå øyne skal skje. 

Bred i Tyskland som en jakthund rundt seks hundre år siden, oversetter ordet "Dachshund" til "Badger Dog."Rasenes lange kropp og korte ben tillot det å grave i badgerdens for å nå sitt byttedyr.

Mens vennlige og nysgjerrige, er Dachshunds også sta og kan være vanskelig å trene. Det er viktig å ikke overfeed disse hundene eller gi dem fettfattige matvarer. Den ekstra vekten legger en belastning på deres lange rygg. Daglige turer vil også bidra til å holde ryggen sunne og sterke. 

Litt lykke

I teorien, på grunn av recessive gener for blå øyne, bør de fleste hunderaser kunne produsere valper med de som oppsiktsvekkende baby-blues. Det er imidlertid fortsatt en sjelden forekomst. Kanskje bare litt lykke er nødvendig, som ikke bør være overraskende: blå øyne, tross alt, skal være et tegn på lykke til. 

Les neste: Ny DNA-test finner svar på hvorfor Siberian Huskies har blå øyne

Blåøyne-skjønnhets-11-blå-øyne-hunder-raser

Del det i det sosiale nettverket:

Løp
» » Blåøyne skjønnheter: 11 blåøyne hunderaser