Hemangiosarcoma hos hunder

Trøtt Golden Retriever Ligger på tregulv

Hemangiosarcoma er A form for kreft som påvirker hundene mer enn mennesker eller andre dyr. Det kan være en veldig alvorlig form for kreft som sprer seg gjennom hele kroppen raskt.

Hva er hemangiosarcoma hos hunder?

Hemangiosarcoma er en kreft i endotelcellene, som er cellene som strekker seg i blodkarene. Tumorer er svært ondartet og metastase (spredt til andre deler av kroppen) kan forekomme raskt. Hemangiosarcoma vekst kan forekomme hvor som helst i kroppen, men oftest forekommer i milten, leveren, hjertet og huden.

Tumorer på milten har en tendens til å bløde og kan føre til at bukhulen fyller med blod (hemoabdomen). Lever tumorer har vanligvis en lignende effekt.

Tumorer i hjertet vises mest i høyre atrium og har også en tendens til å bløde. Blod fyller sacen rundt hjertet (perikardium) og forringer hjertefunksjonen.

Hemangiosarcomas kan også utvikle seg på huden (dermal) eller under huden (subkutan). Dermal tumorer er vanligvis hevet støt som kan være røde, lilla og / eller svart. De kan til slutt svinge og bløde. Subkutane tumorer er svært ondartet og sannsynligvis spredt. Subkutan hemangiosarcoma kan ikke være synlig for det blotte øye til det begynner å bløde. Dette kan se ut som en dyp, spredende blåmerke.

Tegn på Hemangiosarcoma hos hunder

Interne tumorer (milt, lever, hjerte) kan ikke forårsake symptomer først. Tegn kan virke vage først og så blir plutselig verre på grunn av brudd og / eller blødning av svulsten. De kan inkludere:

  • Sløvhet
  • Svakhet (konstant eller intermitterende)
  • Abdominal distensjon (oppblåst utseende av mage)
  • Blek tannkjøtt og andre slimhinner
  • Kollapse
  • Bruising, blødning, klumpet eller såret hud

Årsaker til hemangiosarcoma hos hunder

Hemangiosarcoma i huden er vanligvis forårsaket av for mye soleksponering. Tumorer forekommer vanligvis på hårløse områder av huden eller områdene med hvitt hår.

Årsaken til indre hemangiosarcomas er ikke kjent. Enhver hundeslag kan få denne typen kreft. Imidlertid synes visse raser å ha en genetisk predisposisjon. Disse inkluderer Golden Retrievers, Tyske Shepherd Dogs og Labrador Retrievers.

Hemangiosarcoma kan påvirke hunder i alle aldre, men det forekommer vanligvis i middelaldrende og Senior hunder.

Diagnostisere hemangiosarcoma hos hunder

Sørg for å ta med hunden din for å se veterinæren hvis du merker huden støt, symptomer på indre hemangiosarcoma eller andre tegn på sykdom.

Din veterinær vil begynne med å diskutere hundens historie og utføre en full fysisk undersøkelse. Abdominale massene kan eller ikke være palpable på undersøkelse. Hvis det er blod eller annet væske i hundens mage, kan veterinæren være i stand til å føle den på eksamen. Hjertevulster kan forårsake unormale hjertesykler som kan høres med et stetoskop.

De neste diagnostiske trinnene inkluderer Full Lab-arbeid (fullstendig blodtelling, blodkjemi, urinalysis) og radiografier (røntgenstråler) av brystet og magen. Din veterinær vil være på utkikk etter abnormitetslaboriteter som kan indikere kreft, samt synlige tumorer eller abnormiteter i brystet og magen.

Hud tumorer kan ofte bli aspirert eller biopsiert. Prøver sendes til en patolog for å lete etter mikroskopiske kreftceller.

Hvis en svulst er funnet internt, kan veterinæren din anbefale en aspirat eller biopsi hvis det anses trygt for hunden din. Celler fra svulsten samles med en nål og sendes til en patolog. Hvis hunden din har væske i magen, kan det samles inn og sendes til et laboratorium for analyse.

I noen tilfeller kan en endelig diagnose av hemangiosarcoma ikke gjøres før svulsten blir kirurgisk fjernet og sendt til en patolog.

Avhengig av diagnosen kan din primære veterinær henvise deg til en veterinær onkolog og / eller veterinærkirurg for behandling.

Behandling av hemangiosarcoma hos hunder

Det første trinnet for å behandle hemangiosarcoma hos hunder er å kirurgisk fjerne den primære svulsten, om mulig. Kirurgi for foste svulster innebærer vanligvis fullstendig fjerning av milten (en hund kan leve uten milt). Tumorer som ikke kan fjernes fullt ut, kan debukkes så mye som mulig. Noen svulster er ubrukelige, spesielt de i hjertet.

Kirurgisk fjerning av hudhemangiosarcomas er vanligvis kurativ hvis hele svulsten er fjernet, og det er ingen metastase.

Staging er en viktig del av både diagnostisk og behandlingsprosess. Hunder vil trenge full laboratoriearbeid, radiografier av brystet og magen, og muligens avansert bildebehandling som CT eller MR. Dette gjør at veterinæren kan se hvor i kroppen kreften har spredt seg og for å formulere den best mulig behandlingsplanen.

Kjemoterapi anbefales ofte for hunder etter kirurgi, spesielt hvis massen ikke kunne fjernes helt, eller hvis metastasen er tilstede. En veterinær onkolog vil utvikle en kjemoterapi-protokoll som er best for hunden din. Dette innebærer vanligvis besøk til veterinæren for kjemoterapi injeksjoner hver uke eller to i seks måneder eller lenger.

Palliativ strålebehandling kan anbefales for å redusere smerte og gi bedre livskvalitet når andre behandlinger ikke er effektive, eller hvis ingen andre behandlingsalternativer eksisterer.

Hvordan hindre hemangiosarcoma hos hunder

Hemangiosarcoma i huden kan forebygges ved å minimere hundens soleksponering. Intern hemangiosarcoma er vanskeligere å forhindre. Hunder med en historie med hemangiosarcoma bør ikke brukes til avlsformål. Imidlertid blir mange hunder oppdrettet tidligere i livet, før de utvikler hemangiosarcoma.

Siden de fleste former for hemangiosarcoma ikke kan forebygges, er tidlig deteksjon det neste beste alternativet. Jo før kreft er oppdaget i en hund, desto bedre er sjansene for vellykket behandling. Dette er grunnen til at det er så viktig å følge veterinærens anbefaling for årlig eller biannual velværeeksamen og rutinemessig screening laboratorietester.

Del det i det sosiale nettverket:

Løp
» » Hemangiosarcoma hos hunder