Vitiligo hos hunder

Doberman Pinscher

Vitiligo er en lidelse som kan påvirke mennesker så vel som hunder. Det endrer pigmenteringen av en hunds hud eller pels og kan være veldig bekymret for en kjæledyrseier ikke forstår hva det er. Heldigvis er vitiligo ikke en livstruende sykdom til tross for de synlige endringene det forårsaker.

Hva er vitiligo hos hunder?

Vitiligo er en sjelden hud og pelsforstyrrelse som påvirker melanocytter. Akkurat som hos mennesker, er melanocytter celler i huden som er ansvarlig for fargestoffer, så hvis de er skadet, vil huden eller pelsen miste sitt pigment. Vitiligo er ikke det samme som pels som snurre grå naturlig og ble først notert hos hunder i 1971. Det er en jevn sjeldnere sykdom hos katter.

Tegn på vitiligo hos hunder

  • Lysning eller bleking av flekker av pels, spesielt i ansiktet eller nesen
  • Mangel på pigment i huden

Den tilsynelatende lyset eller bleking av huden, slimhinnen og pelsen er åpenbar for de fleste hundeeiere, spesielt hvis disse områdene pleide å være mørkt farget. Disse klassiske tegnene på vitiligo kan forekomme hvor som helst på en hund og kan også være symmetrisk.

Tannkjøttet og leppene er de vanligste nettstedene for de første tegnene på vitiligo. Det kan da spre seg til nesen, nasal planum, inne i munnen og på den harde ganen og slimhinnen, øyelokkene, øyenvippene og ørene. Men vitiligo kan også forekomme på føttene, negler, ben, nakke og andre steder på kroppen.

Årsaker til vitiligo hos hunder

Ingen forstår virkelig nøyaktig hva som forårsaker melanocytter som skal bli skadet og resultere i vitiligo. Det antas å være en arvelig tilstand, utvikle hos hunder som har en familiær historie om lidelsen, eller en autoimmun sykdom på grunn av sin mystiske natur.

Diagnostisering av vitiligo hos hunder

For å diagnostisere en hund med Vitiligo, vil en veterinær utføre en full fysisk undersøkelse og gjennomgå den medisinske historien til hunden din. Visualisering av depigmentering kan være den eneste tingen å hjelpe en veterinær i deres diagnose, men hudbiopsier kan anbefales for å bekrefte det eller utelukke andre mer alvorlige forhold. Siden vitiligo ikke er smertefullt og ikke forårsaker noen problemer for en hund, er det ikke en omdiagnose.

Behandling av vitiligo hos hunder

Mens det ikke er noen offisiell, effektiv behandlingsprotokoll for en hund med vitiligo, vil noen kjæledyrseiere prøve behandlinger som noen ganger brukes i mennesker med samme hudforstyrrelse. Aktuelle immunosuppressive medisiner og ultrafiolett fototerapi er to alternativer som kan diskuteres med veterinæren din, men resultatene er vanligvis unimpressive. Siden vitiligo ikke er en smertefull lidelse, og det ikke forstyrrer en hunds daglige liv, velger de fleste kjæledyrseiere ikke å forfølge noen behandlinger, spesielt siden de ikke er veldig effektive. Noen hunder Amy selv spontant gjenvinne litt pigmentering i områder som er rammet av vitiligo uten behandling.

Hunder med vitiligo vil fortsatt leve et lykkelig liv og vil ikke bli negativt påvirket av pigmenteringsendringene. Hunder bryr seg ikke om hva de ser ut, slik at endringene ofte plager eieren mer enn kjæledyret.

Hvordan hindre vitiligo hos hunder

Hunder som har vitiligo bør ikke bli oppdrettet for å redusere sannsynligheten for at den går videre til avkom i tilfelle det er arvelig. Ellers, siden ingen vet den nøyaktige årsaken til tilstanden, er det ingen virkelige måte å hindre det i å forekomme.

Andre grunner til pigmenteringsendringer hos hunder

Bortsett fra det som naturlig går grått som det aldre, kan andre problemer i tillegg til vitiligo føre til at en hund mister pigmentering i pels, hud eller slimhinne. I tillegg til Vitiligo, hypothyroidisme, nyre, og leversykdom og stress har vært kjent for å forårsake pigmenteringsendringer hos hunder.

Risikofaktorer for å utvikle vitiligo

Mens noen hund, inkludert blandede raser, kan utvikle vitiligo, kan visse hunderaser være med høyere risiko for å utvikle den. Disse raser inkluderer:

Er vitiligo smittsom?

Nei, vitiligo er ikke smittsom mot folk eller andre dyr. Det er ikke en smittsom eller zoonotisk sykdom.

Artikkel Kilder
Spruce-kjæledyrene bruker bare høykvalitetskilder, inkludert peer-reviewed studier, for å støtte fakta i våre artikler. Les vår redaksjonelle prosess for å lære mer om hvordan vi faktisk sjekker og holder innholdet nøyaktig, pålitelig og pålitelig.
  1. Tham, H.L., Linder, K.E. & Olivry, t. Autoimmune sykdommer som påvirker huden Melanocytter hos hunder, katter og hester: Vitiligo og Uveodermatologiske syndrom: En omfattende gjennomgangBMC Vet Res, 15, 251 (2019). DOI: 10.1186 / S12917-019-2003-9

Del det i det sosiale nettverket:

Løp
» » Vitiligo hos hunder