Chameleon fargeendringer

En fargerik Panther Chameleon

Kameleoner er kjent for mange av deres unike egenskaper, inkludert deres klebrige prosjektil tunger, deres øyne som beveger seg uavhengig av hverandre, og muligens den mest fascinerende av dem alle, deres evne til å endre fargen på huden deres. Men hvordan endrer de farger? Kan de matche noen omgivelser? Og hvorfor endrer de farger? Evnen til å morph i omgivelsene dine har blitt forsøkt av mennesker i årevis og ofte etterlignet av jegere, militære og tenåringer som sniker seg ut av huset. Men få har evner som våre elskede kameleoner har. De har ikke bare ett kamuflasje mønster, men de kan endre og tilpasse seg sine miljøer ved å utnytte deres ekstremt spesielle hudceller.

Chameleon farger

TV-reklame, show, og filmer hevder det kameleoner kan magisk endre hudens farger for å matche hva de står på nesten umiddelbart. Men mens det er noen sannhet til denne magien, har kameleoner begrensninger til fargene de kan bli og kan ikke matche bare noe.

Greens og Browns er de dominerende fargene til kameleoner, og disse nyanser hjelper dem med å camouflere til sine miljøer. Svart er en annen farge som du vil se på kameleoner, spesielt på halsen, og noen kameleoner bruker denne fargen til å vise at de er truet. Noen arter av kameleoner kan gjøre flere levende farger som rosa, rød, blå, turkis eller gul. Panther Chameleon og Madagaskar Chameleon-arter er noen som er kjent for å være ekstremt fargerike og er også noen av de mest fotograferte typer.

Hvordan endrer en kameleon farger?

Inntil nylig forstod ingen fullstendig nøyaktig hvordan kameleoner endret sine farger. Vi vet nå at kameleoner endrer fargen sin ved å justere mikroskopiske celler i huden for å reflektere lys annerledes. Disse cellene kalles iridoporeceller, og de inneholder små krystaller som kalles nanokrystaller. Nanokrystaller av forskjellige størrelser som er anordnet i forskjellige former og grupperinger, forårsaker at lyset reflekteres på forskjellige måter, noe som gjør huden til kameleoner, endrer farger, som en krystall som henger i et vindu gjenspeiler sollyset og skinner en regnbue på veggen. Chameleon-huden er fylt med disse små krystallene, og når de beveger seg huden ved å slappe av eller tette opp kroppene, skifter krystallene og reflekterer lyset annerledes. Hudcellene svulmer også og krymper slik at de beveger seg nærmere og lenger fra hverandre. Kortere bølgelengder av lys, som blå, reflekteres når huden er avslappet, og iridofor-cellene er nær hverandre. Siden kameleon hud også inneholder gule pigmenter, blander de blå og gule farger for å lage en farge vi ofte ser i kameleoner i ro - grønn. Lengre bølgelengder av lys, inkludert rødt og gult, reflekteres når hudceller er lenger fra hverandre. Forskning fant også at kvinnelige kameleoner har langt færre iridoporeceller i deres øvre hudlag, noe som gjør menn i stand til å endre farge bedre enn kvinner.

Hvorfor endrer kameleoner farge?

Blending i sitt miljø er den beste grunnen til at kameleoner vil forandre farger slik at de kan camouflere seg og unnslippe rovdyr. Men kamuflasje er ikke den eneste grunnen til å endre et utseende. Skremme vekk rivaliserende kameleoner, imponerende kompis, stress, bevare varme og holde seg kult er alle mulige årsaker til dramatiske fargeendringer. Chameleoner brakt inn i å se veterinæren, kan slå mørke farger eller svart på grunn av stress, mens glade og avslappede kameleoner vil være lyse grønne og blå hjemme. Noen kameleoner kan gjøre flere farger enn andre, men alle kameleoner har noen mengde iridofor celler i huden.

Kameleoner, som mange andre Pet Lizards, er fantastiske skapninger!

Del det i det sosiale nettverket:

Løp
» » Chameleon fargeendringer