Finsk lapphund: dog breed profile

finsk Lapphund

En "værbestandig" rase, den finske Lapphund er en tøff og solid hund som går fra nord for den arktiske sirkelen. Selv om det tradisjonelt brukes til herding reinsdyr, er den finske Laphund en medfølende, vennlig rase som gjør en hengiven og kjærlig familie følgesvenn.

Raseoversikt

Gruppe: Herding

Vekt: 33 til 53 pounds

Høyde: 16 til 21 tommer

Frakk: Tykk dobbelt-jakke

Frakkfarger: Svart, gylden, brun, krem, wolfsable, hvit

Forventet levealder: 12 til 15 år

Kjennetegn på den finske Lapphund

KjærlighetsnivåMedium
VennlighetMedium
BarnevennligHøy
KjeledyrvennligMedium
Trening behovMedium
LekenhetMedium
EnerginivåMedium
TrenbarhetHøy
IntelligensHøy
Tendens til å bjeffeHøy
Mengde sheddingHøy

Historien om den finske Lapphund

Kjent for deres luksuriøse frakk og krøllet hale, kombinerer den mellomstore finske Lapphund (også kjent som "Lappie") utseendet til en nordlig hund med temperament av en herdinghund. Lett gjenkjennelig som nordiske hunder, er denne muskuløse, betydelige rasen både rask og smidig, lett overgang fra en trav til en full galopp i løpet av få sekunder.

Historisk Også kjent som Lapinkoira, har denne rasen alltid gjort et populært valg for et kjæledyr i deres hjemlandet - Lapland er en region nord for Polarsirkelen som inkluderer deler av Norge, Finland, Sverige og Nordvest-Russland. Disse hundene er oppkalt etter samene (eller Lapp) -folkene, som har bebodd regionen i tusenvis av år.

I oldtiden utviklet de samiske folk denne tunge belagte Spitz-type hunden, som deretter ble kalt enten "Lapps hunden" eller Lapphund, som skal brukes til hjelp i jaktreinen i Barren Tundra. Det antas at det samiske folket skiftet fra jakt og samlet til en fullblåst nomad livsstil et par århundrer siden, da de ble reindrift herders og begynte å flytte større besetninger på jakt etter land til beite. Reindeherding forblir kjennetegnet til Sami Society til de siste årene, selv om Lappland fortsatt er hjemme for mange rein, og det er mulig å se på den finske Lapphund, så vel som dens beslektede rase, den svenske Lapphund, flytte besetninger.

Den finske Lapphund-rasen utviklet seg sammen med det samiske folket, og de skiftet også fra jaktreinen til Herding dem. Hundene beholdt fortsatt sine plikter som jegere, Guarders, og selvfølgelig nære ledsager-lignende andre arktiske raser, ville de huddle sammen for å gi sine mennesker med varme på blærende kalde netter.

Selv om reinen har blitt kjent som vennlige tegn som trekker Santa`s Sleigh hver jul, i virkeligheten, er disse dyrene utrolig vanskelige å kontrollere - de pleier å være sta og irritable, og deres gevirer kan være veldig farlige. Derfor måtte dagens Lapphund utvikle seg til en så intelligent, rask og modig rase. Hundene ble først importert for avl - og brakt oppmerksomheten til å vise folk i 1987. Den finske Laphund er AKCs 173-rase.

Finsk Lapphund Care

Den finske Lapphunds tykke dobbeltjakke (en ytre jakke over en tett underlag) vil kreve børsting hver uke - eller til og med daglig i løpet av deres skidesesong - for å fjerne smuss og løs hår. Disse hundene har en rett og glatt (noen ganger bølget) ytre jakke og en myk, tykk underlag, ledsaget av frynser eller fjær på baksiden av bena, underbelly og hale. Hanner vil ha en tendens til å ha et fyldigere frakk enn kvinner. Heldigvis krever de ikke mer enn et sporadisk bad. Som med alle hunder, deres negler bør trimmet regelmessig, tennene børstet ofte, og ører sjekket regelmessig for tegn på infeksjon.

Selv om lappies er generelt vennlige og ofte naturlig underdanige hunder, er de mistenkelige for fremmede og gjør gode vakthund. De er milde, kjærlige hunder og gjør store kjæledyr for familier med barn (selv om barn må bli lært å være snill og mild til hunden). Eiere av en finsk Lapphund må forstå at denne rasen sterkt krever følgesvenn, og vil ikke være i stand til å tolerere å bli igjen alene i lange perioder - så de kan ikke gjøre ideelle kjæledyr for de som tilbringer de fleste dagene som jobber utenfor hjemmet.

Finske lapphunds har en tendens til å være mer avslappede, enkle hundene, og dermed har bare moderate treningsbehov. En lengre tur hver dag er vanligvis tilstrekkelig, og denne rasen vil også trives på en daglig spillesesjon med eieren eller en annen hund. En inngjerdet hage er viktig fordi deres "herding" instinkter vil sparke inn og lappies vil sannsynligvis jage noe som beveger seg, inkludert små dyr som ekorn og annet dyreliv. Fordi det er en herding rase, lappies Excel i herding forsøk, samt andre hjørnetenes sport og konkurranser, inkludert lydighet, sporing og smidighet.

Potensielle finske Lapphund-eiere bør vite at dette er en hund som har en tendens til å kaste og de også bjeffer mer enn de fleste, da de er en varsel herding som vil ønske å la sine eiere vite når de ser eller hører noe mistenkelig. Som sådan er sosialisering og valp trening klasser sterkt anbefalt. Som andre herding raser, er den finske Lapphund en skarp, rask elev, men de har også en tendens til å ha uavhengige, sterke vilje personligheter. De er fantastiske "allround" hundene takket være svært intelligente og ivrige etter å tilfredsstille deres mennesker. Rasen er også en pakkehund, derfor vil lappies alltid være med sine familier - de kan bli destruktive eller utvikle andre uønskede atferd hvis de føler seg forsømt.

Blant de karakteristiske egenskapene til en finsk Lapphund er en sterk skremmende refleks, som er et resultat av at denne rasen må stadig unngå rensdyrets gevinster.

Vanlige helseproblemer

Finske lapphunds er generelt sunne hunder, men de har vært assosiert med visse forhold, inkludert albue og hip dysplasi og flere øyforstyrrelser, inkludert Progressiv retinal atrofi, som forårsaker synstap.

Diett og ernæring

Den finske Lapphund skal fungere godt med høy kvalitet kommersielt eller hjemme-forberedt (under veterinær tilsyn) hundemat. Fersk, rent vann skal være tilgjengelig hele tiden. Fordi de ikke er en altfor aktiv rase, bør behandler gis i moderasjon, og deres diett bør kontrolleres for å unngå vektøkning eller fedme-relaterte problemer.

10 beste hunderaser for følelsesmessig støtte
Fordeler
  • Avslappet og lett å gå

  • Familie og barnevennlig

Ulemper
  • Tolererer ikke alene i lange perioder

  • Ikke egnet for leiligheter

Hvor å adoptere eller kjøpe en finsk Lapphund

Sørg for å sjekke dine lokale dyrehytter og redningsgrupper for finske lapphund hunder som trenger et evig hjem. Nasjonale redningsorganisasjoner som Finsk Lapphund Club of America kan også gi online ressurser for å hjelpe deg med å finne din nye beste venn.

Flere hunderaser og videre forskning

Pass på å gjøre leksene dine når du velger en hunderas. Snakk med andre finske Lapphund-eiere, anerkjente oppdrettere og redningsgrupper for å lære mer om denne rasen og deres omsorg. Det er en rekke Hunderaser, Og med en liten undersøkelse kan du være sikker på at du finner den rette hunden å bringe hjem.

Hvis du er interessert i å lære mer om lignende hunder, bør du vurdere disse andre raser:

Del det i det sosiale nettverket:

Løp
» » Finsk lapphund: dog breed profile