Lhasa apso: dog breed profile

Lhasa apso vandre i gresset, sideprofilen

Lhasa Apso er en relativt liten, men ganske solid hund med et langt og tett dobbelt hårfrakk. Denne rasen er kjent for å være lykkelig og lekfull, men også uavhengig og ondskapsfull. De har en historie med tusenvis av år som en liten vakthund. Denne rasen utmerker seg også som en hørselsørhund for personer med hørselstap.

Raseoversikt

Gruppe: Ikke-sport

Høyde: 10 til 11 tommer på skulderen

Vekt: 12 til 18 pounds

Frakk og farge: Tett dobbeltjakke kan være nesten hvilken som helst farge, men er mest sett i svart, hvitt, gull, grått, krem ​​eller en kombinasjon av disse.

Forventet levealder: 12 til 15 år

Kjennetegn på Lhasa Apso

KjærlighetsnivåHøy
VennlighetMedium
BarnevennligMedium
KjeledyrvennligMedium
Trening behovMedium
LekenhetHøy
EnerginivåMedium
TrenbarhetMedium
IntelligensHøy
Tendens til å bjeffeHøy
Mengde sheddingMedium

Historien om Lhasa Apso

Lhasa Apso stammer fra Tibet over for 2500 år siden og utviklet seg perfekt for Himalayas tøffe klima. Oppkalt for den hellige byen Lhasa, var disse verdsatte skapningene de innendørs vakthundene av templer og palasser. Med sin høyt utviklede hørsel ville de varsle munkene hvis noen kom forbi de ytre vakthundene. I Tibet kalles rasen Apso Seng Kye eller "bark løve sentinel hunden."Denne lange historien som vakthund bidrar til den moderne rasenes personlighet.

DNA-bevis viser at Lhasa Apso er en gammel linje nært knyttet til ulven som er forfedre for alle hundene. Lhasa Apsos gitt som gaver av Dalai Lama til kinesiske nobler antas å ha bidratt til blodlinjene i Shih Tzu og Pekingese hunder.

Lhasa Apso kom gradvis inn i den vestlige verden i begynnelsen av 1900-tallet og ble anerkjent som "Lhasa Terrier, 10-tommers type" av Kennel Club i London i 1908. Imidlertid hadde andre verdenskrig en quelling effekt på avl. På 1930-tallet ble Lhasas gitt som en gave fra Dalai Lama til American C. SUYDAM kutting, en verdensreisende og naturalist. Rasen ble anerkjent av den amerikanske kennelklubben (AKC) i 1935 som Lhasa Terrier, men ble re-kalt Lhasa Apso i 1944. I 1959 ble rasen flyttet fra Terrier-gruppen til ikke-sportsgruppen.

Lhasa apso omsorg

Mange eiere velger å holde deres Lhasas hår trimmet i en kort "valpjakke."Andre, spesielt de i Show World, foretrekker den naturlig lange og tunge jakken. Uansett, en streng grooming rutinen er en absolutt nødvendighet. Lhasas hår vokser hele tiden, så haircuts vil være nødvendig. De som holder kappen, må ha håret trimmet hver to til tre uker og børste håret hver syv til 10 dager. Hvis håret holdes lenge, er grundig børsting avgjørende hver til to dager.

Lhasa kalles a Hypoallergen hunder På grunn av måten det kaster. Mens allergenene som utløser hundallergi er inneholdt i hudcellene (dander) og spytt i stedet for selve håret, er de mer sannsynlig å bli luftbårne hvis en hund kaster mye lett hår. Lhasas hår er tungt og grovt og skur kontinuerlig, noe som sies å resultere i færre luftbårne hundallergener. Mens måten som individer påvirkes av en hundallergi, kan variere, kan denne rasen være egnet for de som er mildt eller moderat allergiske mot hunder.

Lhasa har et sinn i sin egen og en sterk vilje natur. På grunn av dette, opplæring er et absolutt krav. Imidlertid er denne rasen ganske smart og kan lære godt med utholdenhet.

Ordentlig sosialisering er også viktig, så din Lhasa vil være komfortabel i alle slags situasjoner. De er naturlig beskyttende og reservert rundt nye mennesker.

Lhasa har et medium energinivå og trenger ikke en enorm mengde trening. Men daglig turer og morsomme aktiviteter som Spill kan bidra til å holde din lhasa mentalt og fysisk stimulert.

LHASAs små størrelse gjør denne rasen ideell for Leiligheter og små hjem. De er ikke utsatt for separasjonsangst og gjør det bra i husholdninger hvor du er borte i løpet av arbeidsdagen. Imidlertid kan de være irriterende barkers som de er hardt kablet for å bjeffe på noen forbipasserende eller om støy.

Denne rasen kan ikke være et ideelt førstevalg for husholdninger med barn, Men det kan komme sammen med noen barn hvis det heves med dem og er godt trent og sosialisert. De vil ikke sette opp med å plage eller mishandle. Dette er en intelligent og beskyttende rase som vil binde tett med eieren, men også en lekfull og ondskapsfull hund.

Vanlige helseproblemer

Ansvarlige oppdrettere Forsøk å opprettholde den høyeste rase standarder Som etablert av kennelklubber som AKC. Hunder avlet av disse standardene er mindre tilbøyelige til å arve helseforhold. Imidlertid kan noen arvelige helseproblemer forekomme i rasen. Følgende er noen forhold å være klar over:

Diett og ernæring

Din Lhasa trenger to måltider en dag på opptil en halv kopp tørr hundemat per måltid. Beløpet vil variere med størrelsen, alders- og aktivitetsnivået til kjæledyret ditt og en hunds ernæringsmessige behov, endres over tid. Du må overvåke hundens vekt og sørge for at han ikke har satt på noen ekstra som enda ett pund er en betydelig vektøkning for en liten hundesett vil forkorte hundens levetid. Diskuter eventuelle nødvendige kostholdsendringer med veterinæren din for å få anbefalinger for en fôringsplan, mengde, type mat og trening. Det er best å ikke legge ut mat for frittgående eller å gi inn og mate hunden din menneskelig mat som en godbit.

10 beste små hunderaser for begrenset plass
Fordeler
  • Intelligent

  • Hypoallergen

  • Hengiven og leken

Ulemper
  • Barking kan være overdreven

  • Ikke et førstevalg for husholdninger med små barn

  • Krever streng grooming for å opprettholde den lange, tunge jakken

Hvor å adoptere eller kjøpe en lhasa apso

Den amerikanske Lhasa Apso Club er et flott sted å starte søket etter en hund - deres omfattende Liste over oppdrettere Funksjoner ikoner for å indikere oppdrettere med tilgjengelige valper. Hvis du er interessert i en Lhasa Rescue, anbefaler AKC Lhasaapsorescue.org.

Flere hunderaser og videre forskning

Som med enhver rase, hvis du tror at Lhasa Apso er den rette hunden for deg, må du sørge for å gjøre mye forskning før du vedtar en. Snakk med andre Lhasa-eiere, anerkjente oppdrettere og redningsgrupper for å lære mer.

Hvis du er interessert i lignende raser, undersøk fordelene og ulemperne av disse:

Det er en hel verden av Hunderaser der ute. Med en liten undersøkelse kan du finne den rette til å bringe hjem.

Se nå: 12 små hunder som gjør for gode reisekammerater

Del det i det sosiale nettverket:

Løp
» » Lhasa apso: dog breed profile