Zoonotiske sykdommer og hvordan de er spredt

Pet hund legger på bakken stirrer opp

EN zoonose er en sykdom som Dyr kan overføre til mennesker. Disse sykdommene kan spres av virus, bakterier, parasitter eller sopp. Formen og alvorlighetsgraden av sykdommen kan være forskjellig hos mennesker enn det er i dyr. Det kan være mildt eller til og med produsere ingen symptomer i et dyr, men produserer alvorlig sykdom hos mennesker, og omvendt.

Hvordan zoonotiske sykdommer er spredt

De smittsomme agenter som forårsaker zoonotiske sykdommer, er spredt på mange forskjellige måter. Her er de vanligste metodene for spredning:

  • Direkte kontakt: Du kan få bakterien gjennom fysisk kontakt, bli bitt eller riper, eller kommer i kontakt med urin, avføring eller andre kroppsvæsker fra et dyr som er smittet.
  • Indirekte kontakt: Germs kan spres fra dyret til miljøet, forurensende overflater, vann eller jord. Du kjøper bakteriene ved å kontakte hva dyret forurenset.
  • Vektorbåren: Vektorer inkluderer gnagere, mygg, lopper og flått som overfører bakterien når de biter deg.
  • Foodborne: Du er utsatt for bakterien gjennom å spise animalske produkter som er forurenset eller mat som er forurenset med et infisert dyrs avføring / urin.

Eksempler på zoonotiske sykdommer

Zoonotic sykdommer har en lang historie. Athen av Athen skjedde i 430 f.Kr. og det er referanser til plager i det gamle testamente av Bibelen. Antall potensielle zoonotiske sykdommer i dag er imponerende. Du har sannsynligvis hørt om rabies, ringorm, og Lyme sykdom, men mange andre sykdommer utgjør en trussel mot mennesker. Dette er eksempler på zoonotiske sykdommer og dyrene som kan overføre dem til mennesker:

  • Pest: Pest er forårsaket av Yersinia Pestis bakterier og kan spres av gnagere, katter, kaniner, ekorn og relaterte dyr. Bakteriene overføres faktisk av lopper som lever på hudens hud. Det kan overføres via håndtering av berørte dyr. Det kan også spre seg via aerosolinhalasjon.
  • Cat Scratch sykdom: Denne sykdommen er forårsaket av en bakterie, Bartonella Henselae. Du kan trekke denne sykdommen hvis den er riper av en infisert innenlandsk eller villkatt, eller muligens når den er bitt av en infisert loppe.
  • Hantavirus: Hantavirus er spredt gjennom urinen, dråpene og spytt av infiserte gnagere og kan produsere et dødelig hantavirus pulmonal syndrom.
  • Kryss lammelse (ulike dyr som er berørt): Spredningen av denne sykdommen krever at tagget skal festes til det menneskelige og for tikket for å frigjøre neurotoksin.

Hvem er i fare for zoonotisk sykdom?

Ethvert menneske i kontakt med en infisert dyr eller sykdomsvektor er i fare. En vektor er en sykdomsbærer som et insekt eller gnager som sprer sykdommen fra et smittet dyr til et uinfisert menneske. Sykdoms forekomst varierer sterkt med regionen. Din risiko for å kontrahere en bestemt zoonotiske sykdommer avhenger av din plassering.

Noen mennesker er mer i fare enn andre:

  • Spedbarn og små barn er i fare på grunn av umodne immunsystemer og dårlig hygiene, for eksempel å plassere hendene i munnen.
  • Gravide kvinner er i fare fordi deres immunsystem er mer utsatt og det er flere farer for fosteret.
  • Eldre mennesker er i fare fordi deres immunsystemer kan bli svekket.
  • Immunkompromitterte mennesker, som de som gjennomgår kreftterapi og hiv / aids pasienter er i økt risiko.
  • Veterinærer og andre dyrs helsepersonell har mer eksponering for dyr og er derfor med høyere risiko.

Diagnostisere zoonotiske sykdommer

Når en veterinær ser eller mistenker en zoonotisk sykdom, er det veterinærens ansvar å varsle eieren av potensialet for sykdomspredning til mennesker.Veterinærer kan ikke tilby en diagnose eller behandling for mennesker, men må oppfordre eieren kontakte sin egen lege for konsultasjon.

Finne mer informasjon om zoonotiske sykdommer

Dyrets veterinær er en god første kilde for informasjon. Finn ut om sykdommen og viktigst, hvordan du bryr deg om dyret ditt og hindre spredning til mennesker. De fleste veterinærer har profesjonelle brosjyrer og utdelinger på de vanlige zoonotiske sykdommene for ditt område.

Din stat, fylke eller byhelsepartementet er en annen god ressurs for informasjon. Senteret for sykdomskontroll har en State-for-state data Kart for statsspesifikk informasjon.

Hvis du mistenker at kjæledyret ditt er syk, ring veterinæren din umiddelbart. For helsemessige spørsmål, kontakt alltid veterinæren din, da de har undersøkt kjæledyret ditt, kjenner kjæledyrets helsehistorie, og kan gjøre de beste anbefalingene for kjæledyret ditt.
Artikkel Kilder
Spruce-kjæledyrene bruker bare høykvalitetskilder, inkludert peer-reviewed studier, for å støtte fakta i våre artikler. Les vår redaksjonelle prosess for å lære mer om hvordan vi faktisk sjekker og holder innholdet nøyaktig, pålitelig og pålitelig.
  1. Zoonotiske sykdommer Sentre for sykdomskontroll og forebygging

  2. Cat Scratch Sykdom FAQSentre for sykdomskontroll og forebygging, 2020

  3. CDC - Hantavirus Pulmonal Syndrome (HPS) - HantavirusCDC.Gov, 2020

  4. Zoonoses og menneskelig sikkerhetAmerican Animal Hospital Association

Del det i det sosiale nettverket:

Løp
» » Zoonotiske sykdommer og hvordan de er spredt