Leptospirose hos hunder

Veterinærundersøkelse

Leptospirose kan påvirke mange dyr, fra vilt til domesticert. Det er sjeldent i katter, men mer vanlig hos hunder. Leptospirose er A zoonose, noe som betyr at det kan sendes fra dyr til mennesker. Leptospirose hos mennesker kan forårsake influensalignende symptomer og til og med fremgang til alvorlig sykdom med nyre eller leversvikt eller meningitt.

Hva er leptospirose?

Leptospirose er en bakteriell sykdom forårsaket av en kompleks gruppe av nært beslektede bakterier av slekten Leptospira. Det er flere stammer som forekommer på forskjellige steder og har en tendens til å påvirke visse arter mer enn andre. Leptospira Bakterier overlever spesielt godt i varme, fuktige områder, og finnes ofte i stillestående vann som dammer. Ville dyr inkludert by dyreliv kan bære Leptospira. Derfor har hunder med et høyere potensial for eksponering for forurenset vann og eksponering for ville dyr og deres urin i større risiko. Dette inkluderer hunder som bor i landlige områder eller hunder som bruker mye tid utendørs som jakthunder. Utbrudd i byer som Boston og NYC har også skjedd.

Tegn og symptomer på leptospirose hos hunder

Alvorlighetsgraden av symptomene varierer og avhenger av hunden (alder, immunrespons, vaksinasjonsstatus), belastningen av Leptospira, og andre faktorer. Alvorlige tilfeller kan være dødelig. Tegn og symptomer kan omfatte:

  • Feber
  • Felles eller muskelsmerter (dette kan manifestere som en motvilje mot å bevege seg)
  • Redusert appetitt og sløvhet
  • Kvalme
  • Overdreven drikking
  • Hyppig vannlating noen ganger etterfulgt av mangel på vannlating
  • Guling av tannkjøttet, membraner rundt øynene og huden (gulsott)

Årsaker til leptospirose

Canine Leptospirose er ikke begrenset til store hunder, mannlige hunder eller hunder med en overveiende utendørs livsstil. Både landlige og urbane hundes kan være i fare på grunn av urbane dyreliv som gnagere som kan bære bakteriene. De fleste infeksjoner skjer om sommeren og tidlig høst, og utbrudd følger noen ganger nedbør eller flom. Leptospira Bakterier kaster i urinen til infiserte dyr, selv om de kan bli funnet i andre kroppsvæsker og vev. Hunder kan bli smittet ved eksponering for forurenset vann (både gjennom inntak eller kontakt med slimhinner eller ødelagt hud), eksponering for urin fra et infisert dyr (e.G. forurenset mat, sengetøy, jord, etc.), bite sår og inntak av vev fra infiserte dyr.

En gang Leptospira bakterier kommer inn i kroppen, de sprer seg til mange typer vev. Immunsystemet kan fjerne bakteriene fra det meste av kroppen, men bakteriene kan "gjemme seg" i nyrene, og bakteriene kan skures i urinen i mange måneder etter infeksjon. Behandling med antibiotika kan bidra til å forhindre langsiktig shedding i urinen.

Diagnose av leptospirose

Den vanligste måten å diagnostisere leptospirose er ved å finne økende nivåer av antistoffer til Leptospira Over tid ved bruk av en test kalt MAT (mikroskopisk agglutineringstest). En enkelt antistofftest kan være positiv på grunn av tidligere eksponering for Leptospira Bakterier (E.G. en infeksjon uten symptomer) eller vaksinasjon. Så ofte blir testen gjentatt 2 til 4 uker etter mistanke om leptospirosisinfeksjon. Veterinæren din kan også foreslå en PCR eller Lepto Snap Test.

Det er også viktig å merke seg det Leptospirose kan se ut som mange andre sykdommer, så ofte er det nødvendig med en rekke diagnostikk for å bidra til å utelukke andre mulige årsaker til kjæledyrets kliniske tegn. Dette kan omfatte radiografier, ulike blod- og urintester og ultralyd.

Behandling

Antibiotika brukes til å drepe Leptospira bakterier og er ofte gitt i to etapper: En type antibiotikum for å behandle den første infeksjonen fulgte opp med en annen slags antibiotika for å bekjempe skøret av bakterier i urinen. Den tidligere behandlingen er startet, desto bedre.

De fleste tilfeller av leptospirose krever aggressiv intravenøs fluidbehandling, antibiotika og medisiner for å redusere oppkast og behandle andre effekter av nyre og leversvikt. Avhengig av sykdomsgraden, er behandlingen ikke alltid vellykket når orgelfeil er tilstede. En gang nyre eller leversvikt er tilstede, prognosen for utvinning er verre.

Hvordan forebygge leptospirose

Vaksiner mot leptospirose er tilgjengelige og anbefales i områder der leptospirose er vanlig. Vaksinene produseres bare for noen få spesifikke varianter av Leptospira og ikke tilby langvarig immunitet, så det må gjentas årlig.

Selv om vaksinene ikke er 100 prosent effektive og ikke beskytter mot alle typer Leptospira, Vaksinasjon anbefales fortsatt for å forhindre en potensielt alvorlig sykdom som kan overføres til folk. Anbefalte vaksiner og vaksinasjonsplaner bør diskuteres med veterinæren din basert på hundens risikofaktorer. Rodent kontrolltiltak reduserer sjansene for infeksjon, og i områder hvor leptospirose er vanlig, kan hindre at hunder svømmer i dammer og langsomt vann, også hjelpe.

Menneskelig overføring

Leptospirose kan forårsake influensalignende symptomer hos mennesker, som i noen tilfeller kan utvikle seg til alvorlig sykdom. Hvis noen mennesker i kontakt med en hund diagnostisert med leptospirose blir syk, vær sikker på å nevne hundens sykdom til helsepersonell (som en tommelfingerregel, det er alltid en god ide å nevne kjæledyrseksponering for helsepersonell når folk i familien er syk eller har et kompromittert immunforsvar).

Men hvis kjæledyret ditt har blitt diagnostisert med leptospirose, inkluderer trinn for å forhindre infeksjoner følgende:

  • Unngå kontakt med urin hvis mulig, og bruk verneutstyr (hansker, etc.) Hvis du trenger å håndtere urin.
  • Øv god hygiene, inkludert forsiktig håndvask.
  • Desinfiser overflater der infiserte kjæledyr har urinert (antibakteriell desinfeksjonsmiddel eller fortynnet blekemiddel).
  • Følg veterinærens råd for behandling og sørg for at alle medisiner er gitt som angitt.
Hvis du mistenker at kjæledyret ditt er syk, ring veterinæren din umiddelbart. For helsemessige spørsmål, kontakt alltid veterinæren din, da de har undersøkt kjæledyret ditt, kjenner kjæledyrets helsehistorie, og kan gjøre de beste anbefalingene for kjæledyret ditt.
Artikkel Kilder
Spruce-kjæledyrene bruker bare høykvalitetskilder, inkludert peer-reviewed studier, for å støtte fakta i våre artikler. Les vår redaksjonelle prosess for å lære mer om hvordan vi faktisk sjekker og holder innholdet nøyaktig, pålitelig og pålitelig.
  1. LeptospiroseAmerican Veterinary Medical Association, 2020

  2. Leptospirose hos hunderVeterinærhåndboken, 2020

  3. LeptospiroseSentre for sykdomskontroll og forebygging, 2020

Del det i det sosiale nettverket:

Løp
» » Leptospirose hos hunder