Valpeskuddsplan: viktigheten av vaksinasjon

Puppy Shot Schedule - betydningen av vaksinasjon

Blant de utallige sykdommene som er kjent for å påvirke våre kjære kjæledyrhunder, er et godt antall av dem svært forebyggende med god ernæring, daglig mosjon og vanlige veterinære besøk som vil bidra til å identifisere tilstedeværelsen av risikofaktorer som kan føre til utvikling av slike sykdommer. Men en av de viktigste, om enn ofte oversett aspekter av optimal Canine Health er vaksinasjon. Hunder, spesielt valper, må vaksineres mot noen av de mer alvorlige former for hundesykdommer, slik at de får lov til å vokse og utvikle seg så optimalt som mulig. I dette innlegget skal vi ta et omfattende blikk på en valpeskuddplan og få en mye dypere forståelse av betydningen av vaksinasjon.

Hva er vaksiner?

Før vi ser på valpeskuddplanen, er det viktig å ha en klar forståelse av hvordan immunforsvaret fungerer og hvordan vaksiner kan spille en rolle i immunsystemets forskjellige funksjoner.

vaksinere en valp

Hovedfunksjonen til immunsystemet er ødeleggelsen eller inaktivering av et stoff som det anser som en trussel. Den mobiliserer en rekke immunsystemceller som utfører en rekke funksjoner. Når det er et ukjent stoff som kalles antigen, vil immunsystemet mobilisere en rekke lymfocytter som vil forsøke å ødelegge antigenet ofte i forbindelse med andre immunsystemceller. Dette tar tid fordi det er første gang immunsystemet har oppstått denne antigenet eller "trusselen". Som trusselen er sakte nøytralisert av antistoffer som produseres som svar på tilstedeværelsen av antigenet, vil en annen gruppe lymfocytter begynne å lage en kopi av antistoffene.

Når en annen trussel presenterer seg som har samme, nøyaktig antigenprofil som den første infeksjonen, vil minnekeller i immunsystemet automatisk gjenkjenne antigenet og begynne å produsere det antigen-spesifikke antistoff som trengs for å eliminere trusselen. I virkeligheten oppstår den andre gangen en infeksjon av samme natur, immunforsvaret vil allerede ha en mer spesifikk, raskere og mer effektiv mekanisme for å bekjempe antigenet.

Vaksiner er antigener. Disse er enten drept, svekket eller fragmenter av en bakterier, virus eller en hvilken som helst annen mikroorganisme som er utformet for å simulere inngangen til et patogen eller et antigen uten nødvendigvis å forårsake ekspresjonen av den kliniske sykdommen. Dette skyldes at de er så svake at immunsystemet cellene lett kan beseire dem, så de kliniske manifestasjonene er svært minimal, om ikke helt fraværende. Samtidig går minnekeller på jobb og lager kopier av antistoffene som ble produsert av den subkliniske vaksineinducerte infeksjonen.

Når det er et "ekte", ikke-vaksinantigen eller selve viruset eller bakteriene selv, har immunsystemet allerede antistoffene for å bekjempe det slik at en infeksjon effektivt forhindres.

Slik fungerer vaksiner.

Hva er de forskjellige typer vaksiner?

Hver gang forskerne jobber med å utvikle eller formulere en vaksine, må de vurdere hvordan immunforsvaret vanligvis reagerer på antigenet. Hvis minnekeller ikke kan produseres på grunn av en annen type sykdomsårsak, så er det ingen måte at en vaksine kan produseres.

Forskere vil også vurdere befolkningen som må beskyttes. Hvis sykdommen bare skjer i svært få hunder, så er det ikke en sjanse for at vaksinen vil bli produsert av praktiske årsaker. Men hvis sykdommen påvirker et stort antall hunder på tvers av geografiske grenser, er en vaksine nødvendig for å bidra til å dempe forekomsten av en slik sykdom.

Til slutt vil forskerne også ta en titt på tilnærmingen eller teknologien som passer best for opprettelsen av vaksinen. Avhengig av antigenet som brukes, må forskjellige teknikker av vaksineformulering brukes.

Gitt disse tre viktige hensynene som forskere må huske på når vi utvikler en vaksine for valper og hunder, kan vi se på de 4 forskjellige typer valpevaksiner.

  • Live-demperte vaksiner

Disse er laget av vesentlige svekkede former for mikroorganismer. De er foretrukket fordi de bærer hele organismen som forårsaker sykdommen. Men fordi det er så svakt, vil immunsystemet ikke ha noen problemer med å kjempe mot det og skape minneantistoffer. Dessverre, hvis valpen din har et svært svakt immunsystem eller hunden din har et kompromittert immunsystem, kan denne svekkede form for mikroorganisme forårsake en fullblåst sykdom. Derfor er det viktig at veterinæren din vurderer immunsystemet som fungerer for valpen din før du administrerer noen av denne typen vaksine. På positivt, gir disse vaksinene den sterkeste og lengste varige beskyttelsen for hunden din.

Eksempler på disse er hundeparvovirus-vaksiner, adenovirus type 2 vaksiner og de fleste vaksinemerker for Canine Distemper Virus.

  • Inaktiverte vaksiner

Disse vaksinene ligner levende-demperte vaksiner, bortsett fra at mikroorganismer har blitt drept. I levende dempet, er mikroorganismer levende, men veldig svake. Som sådan trenger du flere skudd av denne typen vaksine for å gi den slags immunforsvar som du kan få fra en levende-dempet vaksine.

Eksempler på valpevaksiner av denne typen inkluderer vaksiner for rabies, leptospirose Serovars 2 og 4, Bordetella Bronchiseptica og influensa. Noen vaksiner for Lyme sykdom eller Borrellia Burgdorferi er også eksempler på inaktiverte eller drepte vaksiner.

  • Rekombinant, konjugat, underenhet og polysakkaridvacciner

Disse vaksinene bærer bare en del av mikroorganismen. Det kan være dens proteinstruktur, sukkersammensetningen, eller til og med foringsrøret som omgir det. Den gode nyheten er at disse vaksinene gir svært sterk immunologisk respons, men bare på de målrettede delene av mikroorganismen. Disse kan gis til valper som har svakt immunsystem, så vel som hunder med kroniske helseproblemer. Problemet er at du trenger Booster Shots for å sikre at valpen eller hunden din er tilstrekkelig beskyttet til enhver tid.

Eksempler på denne typen vaksine inkluderer rekombinant vaksine for canarypox virus-vectored distemper virus og Lyme sykdom som uttrykker OSPA plasmidet.

  • Toxoid vaksiner

Disse vaksinene er produsert fra toksin syntetisert av en mikroorganisme som er kjent for å forårsake en spesifikk sykdom. I en aktiv infeksjon målretter vaksinen de toksiner som frigjøres av mikroorganismen og ikke mikroorganismen selv. Disse vil også kreve booster skudd.

Et eksempel på toxoid vaksine for valper og hunder er Crotalus Atrox Toxoid-vaksinen som syntetiseres fra toksinene som produseres av Western Diamond Rattlesnake.

Hvorfor må valpene mine eller hundene bli vaksinert?

Basert på den foregående diskusjonen er det klart at vaksinasjoner ikke er noe mer enn en treningsøvelse for valpens eller hundens immunsystem for å tillate det å reagere mer effektivt, raskere, og mer avgjørende i tilfelle at et ekte patogen som det har vært "trent" for presenterer seg selv. Dette setter tonen for de ulike fordelene med vaksinasjon for valper og hunder.

  • Hindre kjæledyr sykdommer

Mens vaksiner ikke dekker hver eneste hundesykdom som er kjent for mennesket, gir de beskyttelse mot noen av de vanligste sykdommene som påvirker mannens beste venn. Dette alene kan allerede ha betydelige implikasjoner. Det hjelper valpen din til å vokse og utvikle seg til en sunnere og bedre avrundet hund enn om den ikke ble vaksinert. Selvfølgelig må du fortsatt bekymre deg for andre sykdommer som ikke er dekket av vaksiner. I det minste gjør du deg selv en tjeneste ved å redusere antall hundesykdommer for å bekymre seg for.

  • Unngå kostbare behandlinger

Når hunder blir syke, krever de ytterste oppmerksomhet og høyt spesialisert omsorg. De er ikke som oss som lett kan pope en pille når vi føler at vi går ned med feber eller til og med influensa. Oftere enn ikke, vil våre hunder allerede være i de avanserte stadiene av deres infeksjoner før vi selv innser at de er syke. Avanserte sykdomsstadier befaler vanligvis en kjekk regning fra veterinæren din. Som de sier, et pund av kur er verdt en unse forebygging. Hvis du kan redde deg fra bokstavelig talt hundrevis til tusenvis av dollar for behandling av en enkelt hundesykdom, hva bruker et par titalls dollar for å sikre at hunden din er beskyttet mot en slik sykdom? Det er bare behandlingsdelen. Vi har ikke snakket om andre utgifter som veterinærens avgifter, laboratorie- og diagnostiske avgifter, og til og med veterinærhospitaliseringskostnader.

  • Hindre overføring av sykdom til mann og andre kjæledyr

Hvis du har en multi-kjæledyr husholdning, har et enkelt kjæledyr som er syk, øker risikoen for at de andre kjæledyrene blir syk, også. Dessverre slutter historien ikke der. I noen tilfeller av hundinfeksjoner eller sykdommer kan bakteriene som er tilstede i våre hunder overføres direkte til oss når vi tillater dem Lick oss, kyss oss, eller til og med så enkelt en handling som krammer dem. Poenget er at hvis en av kjæledyrene dine er syk, og det skjer så det som det kan overføres til andre kjæledyr eller til deg og din familie, så ser du på en potensielt kostbar situasjon.

  • Betegner samfunnsansvaret

Hunder bærer med dem visse mikroorganismer som kan sendes i miljøet. Hvis du kan forhindre at disse mikroorganismer noen gang infiserer hunden din, bidrar du også til helsen til hele samfunnet. En annen forekomst er rabies. Det er vårt ansvar som kjæledyr foreldre å få våre hunder vaksinert mot rabies for å bidra til å fremme våre ansvarlige medlemmer av samfunnet. Vi skylder det for oss selv og folket rundt oss for å beskytte våre hunder mot rabies.

  • Kreves av loven

Det er nå lover, enten lokal og stat, som krever vaksinering av kjæledyr. Rabies er bare en av dem. Vaksinere våre kjæledyr gjør oss ikke bare ansvarlige naboer, men lovlig borgere også.

Når skal valpen min bli vaksinert og mot hva?

Valper som får sin melk fra sine mødre, er generelt beskyttet mot sykdommer på grunn av de rike mors antistoffene som er tilstede i brystmelk. Valpeskudd er vanligvis initiert mellom 6 og 8 ukers alder. Booster skudd er vanligvis gitt hver 2 til 4 uker til den tiden som valpen når 16 til 17 uker. Det er imidlertid noen tilfeller eller raser av hunder som de svarte og brune raser som kan kreve booster opp til en alder av 20 uker. Som alltid er det viktig at disse vaksinasjonene vurderes av veterinæren din siden valper, som mennesker, reagerer annerledes på samme vaksine.

Følgende er den nåværende anbefalingen for valpeskudd:

  • Valper i alderen 6 til 8 uker - distemper og parainfluenza vaksiner med en valgfri Bordetella vaksinasjon.
  • Valper i alderen 10 til 12 uker - parvovirus, distemper, parainfluenza og adenovirus eller hund hepatitt vaksiner (kollektivt kalt DA2PP vaksine) med valgfri vaksinasjon mot koronavirus, Lyme sykdom, Bordetella og Leptospirose
  • Valper i alderen 12 til 24 uker - rabies vaksine
  • Valper 14 til 16 uker - DA2PP vaksine med valgfri vaksinasjon mot koronavirus, Lyme sykdom og leptospirose
  • Valper 12 til 16 måneder - Rabies, DA2PP vaksine med valgfri vaksinasjon mot koronavirus, Lyme sykdom, Bordetella og Leptospirose
  • Hver 1 til 2 år - DA2PP vaksine Valgfri vaksinering mot koronavirus, Lyme sykdom, Bordetella og Leptospirose
  • Hver 1 til 3 år - rabies vaksine

Hva er sykdommene som valpen min må vaksineres mot?

I foregående seksjon hadde vi et glimt på vaksinasjonene som valpen din skal motta fra det øyeblikket den når 6 ukers alder til ca. 24 uker med noen som er boosterdoser. Hvis du har lagt merke til at det er visse vaksiner som er skrevet som valgfritt. Hva dette betyr er at du kanskje eller ikke kan gi disse vaksinene til valpen din i det hele tatt. Resten av vaksinene anses å være obligatoriske, og som sådan er alle valper som kreves for å bli vaksinert mot disse sykdommene. Vi kan dermed klassifisere disse vaksinene som enten kjernen eller valgfritt. Dette gir oss også en ide om konsekvensene av sykdommene som disse vaksinene er utformet for å hindre.

Sykdommer som krever obligatoriske vaksinasjoner

  • Distemper virusinfeksjon

Canine Distemper er en svært smittsom og svært alvorlig sykdom som skyldes hundens distemmere virus, en slektning av det menneskelige meslingsvirus som retter seg mot cellene og vevene i nervøse, respiratoriske og gastrointestinale systemer av hunder. Det kan føre til alvorlig diaré, lammelse, anfall, og døden. For tiden er det ingen kur for hunden distemper.

Distemper vaksinasjon påbegynnes i alderen 6 til 8 uker, gjentas hver 2 til 4 uker, deretter en endelig booster på 12 måneder.

  • Adenovirus canine hepatitt

Hos mennesker er viral hepatitt forårsaket av en rekke hepatittvirus selv om hepatitt A, B og C-virus er svært vanlige. Hos hunder påvirkes de ikke av hepatittvirus. I stedet er organismen som bringer viral hepatitt en adenovirus. Milde former for hepatitt kan ikke være dødelig. Imidlertid dreper de alvorlige former nesten alltid. Det er ingen kur for hundens hepatitt; Bare symptomatisk ledelse er tilgjengelig.

Vaksinasjonen mot adenovirus-hepatitt sammenfaller med administrasjonen av DISMPER-vaksine - Start ved 6-8 uker, gjenta hver 2.-4 uker, og øk på 12 måneder.

  • Parvovirus infeksjon

Valper som er mest sårbare for de dødelige effektene av parvovirusinfeksjoner er de yngre enn 4 måneder gamle. De kan ikke oppleve neurologiske symptomer, men døden følger vanligvis fra ekstrem dehydrering, vanligvis innen 48 til 72 timer. Igjen er det ingen kjent kur for parvovirusinfeksjoner som er svært vanlige blant uvaccinerte hunder som fører til alvorlig oppkast og blodig diaré.

Som Disemper og Adenovirus Canine Hepatitt Vaksinasjoner, blir Parvovirus Vaccines gitt så snart valpen når 6 uker gamle, gjentas hver 2-4 uker, da gitt en boosterskudd på 12 måneder.

  • Rabies

Alle vet hva rabies er. Denne sentrale nervesystemet infeksjon forårsaker overdreven drooling, hydrofobi, hallusinasjoner og lammelse som til slutt fører til døden. Avhengig av eksisterende rabiesvaksinasjonsregler i staten, kan den gis så tidlig som 12 uker, en booster skutt i 12 måneder, og deretter booster skudd hver 1-3 år avhengig av staten din.

Sykdommer som har vaksinasjon som et alternativ

  • Bordetella kennel hoste

Det er mange årsaker til kennelhoste, medisinsk kjent som smittsom trakeobronchitis. Dette kan føres av ParainFluenza Virus og Bordetella Bronchiseptica som angriper foringen av hundens luftveier som produserer betennelse. De irriterte luftveiene stimulerer hosteflexet i et forsøk på å "dislodge" hva som er "tilstede" i luftveiene. Dessverre, dette gjør også hundene mer sårbare for sekundære infeksjoner fordi den ciliary forsvarsmekanismen er feil. Det er for det meste vanlig om sommeren, selv om kennelhoste kan oppstå når som helst.

Vaksinene for parainfluenza-virus er vanligvis inkludert i multivalente preparater som inkluderer adenovirus-hepatittvaksinen, hunden Distemper vaksine og parvovirus vaksine. Det er derfor disse er kollektivt kalt DA2PP-vaksiner. Når det gjelder Bordetella Bronchiseptica, kan du velge å gi en vaksine mot denne mikroorganismen i alderen 6-8 uker, gjentatt etter 4 uker, deretter økt på 12 måneder for å gjentas hver 1 til 2 år.

  • Leptospirose

Leptospirose er en zoonotisk infeksjon som kan overføres fra infiserte dyr til mennesker. Leptospira finnes i både jord og vann og har en verdensomspennende distribusjon. Trusselen er for det meste forbundet med rotte avføring og urin og kan infisere mann så vel som andre dyr. Dette kan føre til alvorlig svakhet, muskelsmerter, gulsott og til og med nyresvikt. Det er kraftige antibiotika som har vist seg å være effektive mot spirochetes.

Hvis du ikke vil bruke så mye på antibiotika, vil du kanskje ha kjæledyret vaksinert mot leptospirose som starter i en alder av 10 uker for å gjentas etter 4 uker, så en booster på 12 måneder pluss gjenta dosering hver 1 til 2 år.

  • Koronavirusinfeksjon

Coronavirusinfeksjoner anses å være mild, spesielt i forhold til de andre i denne listen. Det forårsaker for det meste gastrointestinale symptomer som diaré, oppkast og tap av appetitt. Det kan imidlertid også forårsake åndedrettsproblemer. Hvis du er bekymret for en slik infeksjon i valpen din, kan du begynne å gi kjæledyret Coronavirus-vaksiner på 10 uker, gjentatt etter 4 uker, økt klokken 12 til 16 måneder, og deretter økt igjen hver 1 til 2 år.

  • Lyme sykdom

Denne sykdommen er forårsaket av SpiroChet Borrelia Burgdorferi og overføres av den svarte leggede tikket som er ganske vanlig i de nordøstlige områdene i USA. I motsetning til Lyme-sykdommen hos mennesker, er det imidlertid ingen telltale symptomer på spotting eller tyrens øyeutslett som er en kjent egenskap av sykdommen. Men det forårsaker limpness, lymfeknude hevelse, feber og tap av appetitt. Hvis ikke klarte, kan det føre til en rekke nevrologiske problemer. Vaksinering av valpen mot Lyme sykdom kan gjøres sammen med vaksinering mot kennelhoste og leptospirose.

valp vaksinasjon

Noen tips for å maksimere fordelene med vaksinasjon for din valp

Vaksinasjoner er bare en del av løsningen for å sikre valpens optimale helse og frihet fra visse sykdommer. Det er imidlertid bare så mye at vaksiner kan gjøre. Her er noen tips om hvordan du kan maksimere fordelene med vaksinasjon for din valp.

  • Alltid start med en diskusjon med veterinæren din. Han må gjøre en grundig vurdering av valpen din for å bestemme hensiktsmessigheten til de ulike typer vaksiner.
  • Tror aldri at å få en eller to skudd vil allerede gi livslang immunitet for hunden din. Som vi allerede har forklart ovenfor, må mange av disse vaksinene gjentas etter en stund for å holde nivåene av antistoffer i din voksende valp vesentlig høy.
  • Vær forberedt på å håndtere mindre problemer forbundet med vaksinasjoner som ubehag, smerte eller til og med tap av appetitt. Disse bør ikke motvirke deg fra å gi neste skudd for valpen din.
  • Ta de nødvendige skritt for å unngå å utsette hunden din for mulige kilder til infeksjoner, selv om den har blitt vaksinert. Hold omgivelsene rene så mange av disse bakteriene bare lurer rundt oss.

Vaksinering av valpen din bør være alle kjæledyr foreldres høytidelige ansvar. Vi skylder det til våre kjæledyr for å beskytte dem mot skaden forårsaket av svært forebyggbare sykdommer. Hvis noe kan gjøres for å hindre at en slik sykdom oppstår, hvorfor vent på at den faktiske sykdommen skal skje før du handler? Den tiden er nå mens hunder fortsatt er unge, og de har fortsatt en veldig lys fremtid foran dem.

Relatert innlegg: Beste pille shooter for hunder

Del det i det sosiale nettverket:

Løp
» » Valpeskuddsplan: viktigheten av vaksinasjon