Hva er gammelt tank syndrom?

Nærbilde av fisk i skittent tank

Old Tank Syndrome er en tilstand der akvariet miljøet hadde forringet over tid, spesielt vannkjemien. Bortsett fra noen tilfeller av alger overgrowth, Det er generelt få synlige indikasjoner på de betydelige endringene som har skjedd i vannparametrene. Imidlertid vil vanntester vise et annet bilde.

Tegn og symptomer

Nitrater og fosfater vil bli betydelig økt. PH, GH (generell hardhet) og KH (karbonathardhet) vil være ganske annerledes enn vannforsyningen. Generelt vil pH-verdien bli mer sur over tid. En fallende pH er ofte et tegn på gammelt tank syndrom.

Eiere kan anta at alt er bra, fordi deres fisk fortsatt lever, eller i det minste de fleste er. Men når ny fisk blir lagt til, dør de vanligvis innen kort tid. Dødsfallene kan skyldes fisken, i stedet for det underliggende problemet med gammelt tankssyndrom. Noen eiere kan ha en anelse om at noe er galt på dette punktet, og utfører en massiv opprydding. Resultatet er vanligvis døden til enda mer fisk. Hvorfor? Fordi fisken har blitt utsatt for raskt endrede vannforhold.

Årsaker

Å forstå hva som forårsaker gammelt tank syndrom er så enkelt som å forstå at akvariet ditt er et lukket miljø. Som et nytt hus, er en ny tank ren og uberørt. Som et hus blir det rotete når noen beveger seg inn, i dette tilfellet fisken. Overskytende mat og fisk ekskrement faller til bunnen av tanken og bygger opp i gruset, eller de suges inn i filteret. Vann fordamper og blader rester bak på glasset. I huset ditt, rengjør du gammel søppel ut av kjøleskapet, støvsuger gulvene og tar ut søppelet. Hvem gjør det for akvariet? Hvis du ikke gjør det, gjør ingen. Alt som går inn i tanken, holder seg i tanken i noen skjema til du tar skritt for å fjerne det. Når akvariet eieren ikke klarer å gjøre regelmessig vedlikehold, bygger tanken gradvis opp avfallsmateriale som endrer vannkjemien.

Selv om filteret vil fjerne de fleste avfallspartikler fra vannet, er avfallet fortsatt der i filteret til du rengjør det ut. Det samme gjelder for giftige kjemikalier, for eksempel ammoniakk og nitritt. Ja, fordelaktige bakterier vil konvertere dem til en mindre giftig form. Imidlertid er biproduktene til den konverteringsprosessen andre kjemikalier som ikke er sunne for fisk på høye nivåer. Husk, alt forblir i tanken til du fjerner den.

Fordi alt dette skjer sakte, har fiskene i tanken tid til å tilpasse seg endringene i vannkjemien. De svakere dør ofte, men de sterkere overlever, selv om de er mer utsatt for sykdom og vil vanligvis ha kortere levetid. Enhver nylig lagt fisk vil sannsynligvis gå til grunne, da de ikke kan tilpasse seg vannkjemien.

Behandling

Sakte og stabil er søkeordene for korrigering av gammelt tank syndrom. Ikke gjør noen plutselige massive vannendringer. Tanken kan være ren, men fisken vil alle være død. I stedet utfører daglige vannendringer på 10 prosent til 15 prosent. Overvåk ammoniakk og pH nært, testing på daglig basis. Hvis ammoniakken raskt skal øke, hopp over vannet endres for et par dager for å tillate ting å stabilisere seg. Test nitratnivåene ukentlig for å avgjøre om de faller som forventet.

Som vannparametrene forbedrer, kan filtermediet endres / rengjøres, så vel som tanken selv. Igjen, testing av vannet er viktig for å sikre at vannkjemien ikke er dramatisk endring. Slutmålet er å ha null ammoniakk, lave nitrater og en pH som er nær den opprinnelige vannkilden, enten det er kranvann eller spesielt tilberedt vann.

Forebygging

Forhindre Old Tank Syndrome er en langt bedre tilnærming enn å tillate ting å krasje og forsøke å rette ting senere. Vedlikehold og Vanntesting bør være vanlig, i stedet for når et problem oppstår. Vannendringer bør skje ukentlig, vanligvis 10 prosent til 15 prosent, med mindre tanken er tungt lager. Filter vedlikehold bør utføres månedlig, sammen med rengjøring av innsiden av tanken. Rusk, som for eksempel overflødig matpartikler, bør fjernes omgående fra tanken på det tidspunktet det oppstår. Rengjøring er ikke nok, skjønt. Vanntester er nøkkelen til å holde på toppen av potensielle problemer.

Hvis det utføres trofast, er en månedlig testingssyklus tilstrekkelig. Pass på å logge på resultatene dine slik at du enkelt kan sammenligne dem med tidligere tester for å se om et mønster som er nye.

Hvis pH endres, eller hvis du ser noen av de andre parametrene som driver oppover, bør du øke rengjørings- og vannforskningsplanen. Med god vedlikehold og forsiktig observasjon, kan du aldri må lide scourge av gammelt tank syndrom.

Del det i det sosiale nettverket:

Løp
» » Hva er gammelt tank syndrom?