Led-belysning for ditt ferskvannsakvarium

Akvarium med LED-belysning

De høyre belysning er viktig for en sunn ferskvann akvarium. Lysemitterende diode (LED) belysning har mange fordeler for tanken din. Dine valg for denne typen belysning er mange, så du har andre valg enn den tradisjonelle glødelamper, fluorescerende eller metallhalogenidbelysning. Men du må velge klokt for å sikre at du får lys som er lyse nok og har det riktige spektralområdet for å støtte plantene i tanken din og holde algerveksten minimert.

LED VS. Andre belysningsalternativer

Dine beste belysningsalternativer for ferskvannstanker er standard fluorescerende pærer, kompakte fluorescerende pærer, metallhalogenidlys og LED-lys. Du vil unngå glødelamper som de bare passer for små akvarier og gir for mye varme.

Standard fluorescerende lys gir god lysintensitet og produserer liten varme. Kompakte fluorescerende pærer gir mer lysutgang (i mindre størrelse) og er ofte bygget inn i en Akvarium hette. Metallhalogenidlys har fordelen av å ha et fullt spektrum, så de er gode til å reprodusere den tropiske belysningen som mange ferskvannsfisk hadde i sitt hjemlige miljø og opprettholde Fotosyntese for akvariumplanter. Imidlertid kan de produsere mye varme.

I kontrast løper LED-lys mye kulere enn standard fluorescents og metallhalogenider. De har mange tilpassbare belysningsfarger og intensiteter og vil gjøre det bra med både fisk og plantet tanker så lenge du velger de med riktig utgang.

Proffene

Du vil kanskje sette opp en ny tank med LED-lys eller erstatte belysningssystemet på din eksisterende tank for å dra nytte av fordelene fra denne typen belysning. Disse inkluderer:

  • Lav energiforbruk: De tar mindre energi til å løpe, ganske mye mindre. LED akvariumbelysning bruker opptil 80 prosent mindre strøm enn andre akvariumlys. Dine energikostnadsbesparelser alene vil gjøre forskjellen i kostnaden for LED-systemet i det første året til 18 måneder.
  • Lav varmeutgang: LED-lys genererer ikke varmen som fluorescerende lyspærer gjør, og så vil de ikke varme opp akvariet vann. Imidlertid trenger de fortsatt god luftcirkulasjon, slik at varmen de slår av, ikke nedbryter levetiden til LED-brikken, og holder dem vekk fra andre typer belysning.
  • Langt liv: En veldig populær fordel ved LED-lys er det faktum at de varer langt lenger enn andre tradisjonelle typer belysning. LED-lysene varer i opptil 50 000 timer (nesten seks år) sammenlignet med to til fire måneder for glødelamper, seks til 18 måneder for standard fluorescerende pærer og metallhalogenidpærer, og opptil 28 måneder for kompakte fluorescerende pærer. Mens de koster mer i utgangspunktet, vil du spare $ 500-$ 1000 du vil bruke i erstatningspærer over fem år for metallhalogenid, T5 eller kompakt fluorescerende pærer.
  • Justerbar lysintensitet: LED-lys kan dimmeres og programmeres, slik at det er en naturlig dimming ved solnedgang og omvendt ved soloppgang. Dette er spesielt bra for nattlig fisk, som et svakt blått lys kan stå på tanken for å simulere måneskinn og tillate fôring og visning. Det er enda LED-belysningsstrimler som replikerer den månedlige månens syklus. Du kan ha det gøy å endre lyset med fjernkontrollen eller appen. Eller la ditt smarte belysningssystem bestemme selve temperaturen og scenen for plantevekst og velg de riktige farger og bølgelengder.
  • Fargealternativer: LED-lys kommer i en rekke farger, som kan brukes til å aksentere tanken på interessante måter. De markedsføres av Spectrum (ofte i Kelvin eller K-systemet), og du kan velge hvilken som passer din hensikt. For eksempel, 8.000k hvitt spektrum fremmer fotosyntese av plantene dine og forbedrer fargene til oransje, rød og gul fisk. Legg til en Magenta eller Magenta / Blue LED, og ​​du tar også ut greener, blues og røde, samtidig som du viser mer støtte for plantene dine. Den 12 k hvite og magenta kombinasjonen kan være perfekt for plantet akvarier. Hvis du vil ha en natt månelys som vil gjøre din fluorescerende fiskglød, er 445-nanometer kongeblå lys populære. Det er enda arrays med forskjellige farger på LED-lysene du kan programmere for dine behov.
  • Dekning: Fordi LED-lys vanligvis er arrayed i en stripe, kan du få dekning over et bredt område av tanken din.

Ulempene

LED akvariumbelysning har få ulemper, men du må ta hensyn til noen begrensninger.

  • Tilgjengelighet: Mange akvariumsett som inkluderer et lys eller hette med et lys, tilbyr ikke LED-lys. Populære kombinasjonsenheter, som for eksempel Eclipse-systemene, tilbys kun med standard fluorescerende lyspærer. Du kan imidlertid finne LED-alternativer for å ettermontere dine formørkede hetter. På samme måte tilbys de fleste lysarmaturer fremdeles primært med fluorescerende lys.
  • Koste: LED-armaturer pleier å være litt dyrere for å kjøpe opp foran. Ditt opprinnelige budsjett må være høyere, selv om du vil gjøre opp for dette over tid i energibesparelser, samt bulbutskiftingskostnader.
  • Bruk for plantet akvarier: En annen primær svakhet er i området av plantet akvarier. Mange LED-lysarmaturer passer kun for lav til middels belysningsbehov. Som vil gjøre pent for nesten alle fisk og for en rekke planter. Kelvin-ratings på 6500K til 7000K er best for de fleste plantede akvarier. For planter som har høyt Lys behov, Men du må søke etter gode LED-belysningsalternativer.

LED-feltet utvider raskt med nye produkter. De fleste eksperter er enige om at fremtiden er lyst for lysdioder.

Del det i det sosiale nettverket:

Løp
» » Led-belysning for ditt ferskvannsakvarium