Praksisen med å beskjære hundørene

En doberman valp med ferskt beskåret ører

Øre beskjæring (eller trimning) er en valgfri kosmetisk kirurgisk prosedyre som innebærer å kutte og forme disketten av en hunds øre (øret Pinna). Dette er gjort slik at øret står opp og skaper en titt eller standard for noen hunderaser. Den profesjonelle og sosiale utsikten over øre beskjæring har endret seg gjennom årene, som har lovligheten av prosedyren i enkelte land.

Hvordan er øre beskjæring gjort?

Under generell anestesi er disketten av øret kuttet i en presis form. Operasjonen bør bare gjøres av en lisensiert veterinær og erfaring med denne prosedyren vil være gunstig. Valper er vanligvis seks til 12 uker gamle når ørene er beskåret.

For at ørene skal helbrede i ønsket oppreist presisjon etter kirurgi, må de bli "postet" til en hard overflate og tapet til helt helbredet. Bandasjer må endres ukentlig, typisk. Hele prosessen kan vare fra 4-8 uker.

Hund raser med beskårne ører

Det er mange raser av hunder som kan sport beskjære ører. Vanligvis har disse rasen et standardutseende som er en del av rasenes historie.

En vanlig grunn gitt til støtte for evnen til å få hundens ører beskjæres, er å bevare tradisjonelle rase standarder.

Er øre beskjæring rett eller galt?

Ørebeskjæring er et emne som krysser mange forskjellige grupper som er involvert i hunder, fra oppdrettere til veterinærer, og de som viser hunder til dyrsrettighetsaktivister. Det er varierte meninger om dette emnet, hvorav de fleste er subjektive.

American Veterinary Medical Association (AVMA) politikken er at de "motsetter øre beskjæring og hale docking av hunder når det er gjort utelukkende for kosmetiske formål."Deres politikk har vært på plass siden 1999 og ble bekreftet så nylig som 2012 da AVMA la til at de" oppmuntrer til eliminering av ørebeskjæring og hale docking fra rase standarder ". (AMVA, ND)

Imidlertid anerkjenner American Kennel Club (AKC) at øre beskjæring, hale docking, og dewclaw fjerning, som beskrevet i visse rase standarder, er akseptable praksis integrert for å definere og bevare rase karakteren og forbedre god helse."De understreker at hunder med naturlige ører ikke er forbudt fra å gå inn i hundeshow. Flere og flere "naturlige" hunder blir vellykket vist, ifølge en Westminster-talsmann. (Hedensk, kjæledyr.WebMD)

Ørebeskjæring er forbudt i Storbritannia og Australia og i mange europeiske land. Dyrettighetsaktivister vurderer denne prosedyren for å være unødvendig og et brudd på et dyrs rettigheter. De som støtter praksisen for å breedere, rase standarder og helseproblemer som grunner til å tillate prosedyren å forbli en eieravgjørelse. (Goldman, NAIA)

Risikoen for øre beskjæring

Som med enhver kirurgisk prosedyre, er det involvert. Normale bekymringer med bruk av anestesi på dyr, samt muligheten for at post-kirurgiske komplikasjoner er inkludert i risikoen.Beskjærte ører kan bli smittet, fortsette å bløde, forårsake dyrsmerter fra følsomhet eller fantom smerte, og suksessen til kirurgi er aldri en garanti. I noen ekstreme tilfeller kan hundens beskjærte ører bli så smittet, amputasjon er nødvendig som kommer med en helt separat liste over komplikasjoner.

Fordeler med øre beskjæring

Selv om forebygging av øreinfeksjoner (Canine otitis externa) er ofte sitert som en fordel for øre beskjæring, det er ingen forskningsdata som støtter det kravet. Tvert imot, sier AMVA at hengende ører på en hund ikke øker sannsynligheten for øreinfeksjoner. Også, det er ingen raser som har vist en tilbøyelighet til øreinfeksjoner over andre raser. Den sannsynlige forklaringen på det som kan virke som en klynget likhet i rasen, har mer å gjøre med de fysiologiske aspektene av en individuell hunds øreform enn rasen selv. (AMVA, retningslinjer)

Skal jeg få hundens ører beskjæres?

Dette er en beslutning som hver eier har ansvaret for å gjøre for hunden sin. Du bør vurdere veldig nøye risikoen mot fordelene med øre beskjæring for din personlige erfaring.

Hva er grunnen til at du vil beskjære hundens ører? Er det kosmetisk eller er det av helsemessige grunner? Veterinæren din er en god kilde til informasjon og hjelp av en eller annen grunn. Din veterinær kan forklare hva, hvis noen, helsemessige fordeler kommer fra å beskjære hundens ører. Også, de kan forklare prosedyren, risikoen, og hva hunden din må oppleve for operasjonen og helbredelsen.

Kosmetiske årsaker til øre beskjæring er ikke mye nødvendig for å vise hunder, eller til og med for avlshunder. Forskning feltene du og hunden din vil være involvert i å avgjøre om denne operasjonen er til og med nødvendig. Det er definitivt en ekstra kostnad og helsefare fra operasjonen. Helbredelsesprosessen vil kreve tid og oppmerksomhet på din side og flere veterinære besøk for å sikre riktig omsorg for de beskjære ørene.

Å være en informert kjæledyrseier og rådgivning med en erfaren og pålitelig veterinær vil du få den beste avgjørelsen for hunden din.

Hvis du mistenker at kjæledyret ditt er syk, ring veterinæren din umiddelbart. For helsemessige spørsmål, kontakt alltid veterinæren din, da de har undersøkt kjæledyret ditt, kjenner kjæledyrets helsehistorie, og kan gjøre de beste anbefalingene for kjæledyret ditt.
Artikkel Kilder
Spruce-kjæledyrene bruker bare høykvalitetskilder, inkludert peer-reviewed studier, for å støtte fakta i våre artikler. Les vår redaksjonelle prosess for å lære mer om hvordan vi faktisk sjekker og holder innholdet nøyaktig, pålitelig og pålitelig.
  1. Riemer, Stefanie et al. Den prediktive verdien av tidlige atferdsvurderinger i kjæledyrhunder - en langsgående studie fra nyfødte til voksnePloS en, vol 9, nei. 7, 2014, s. E101237. Vitenskapsbiblioteket (PLOS), DOI: 10.1371 / Journal.pone.0101237

  2. Øre beskjæring og hale docking av hunderAmerican Veterinary Medical Association, 2020

  3. Velferdsimplikasjoner av ørebeskjæringshunderAmerican Veterinary Medical Association, 2020

Del det i det sosiale nettverket:

Løp
» » Praksisen med å beskjære hundørene