Lymfom hos hunder

hunden lykkelig og kjører i gresset

Dessverre har de fleste vært direkte eller indirekte påvirket av kreft, og som mennesker kan våre hundekammerater utvikle kreft også. Lymfom (også kalt lymfosarcoma eller LSA) er en av de vanligste typer kreft som påvirker våre hunder. Å lære mer om lymfom kan hjelpe kjæledyrs omsorgspersoner kunne raskt gjenkjenne symptomer og handle effektivt for å få hundene til den hjelpen de trenger. En kreftdiagnose er aldri en enkel ting å håndtere, men ved å forstå hundens tilstand, kan du ta informerte beslutninger med deres lykke og velvære i tankene.

Hva er lymfom?

Canine Lymfom er et bredt begrep som beskriver en hvilken som helst type kreft som involverer lymfocytter, en type hvite blodlegemer. Imidlertid er det faktisk mange forskjellige former for hjørnelymfom, som generelt er klassifisert av kroppens område primært påvirket og typen av lymfocyt involvert.

Lymfocytter er en viktig del av immunforsvaret. Lymfocytter finnes hvor som helst i kroppen, men et stort antall av disse cellene finnes i lymfeknuter, milt og tarmkanal. Fordi lymfocytter finnes i hele kroppen, kan lymfom utvikle seg nesten hvor som helst.

Typer lymfom

Det er forskjellige former for denne typen kreft, og de kan bli kalt basert på områdene eller organene som de har innvirkning på. Den vanligste av hundens lymfomtyper, som står for ca 80% av lymfomene, er multicentric lymfom. Multicentrisk betyr å ha mer enn ett senter og dette lymfomet vil vanligvis involvere flere lymforganer, inkludert flere lymfeknuter og kanskje milten, leveren og / eller benmarg også. Andre relativt vanlige hjørnetann lymfomer inkluderer alimentarisk (gastrointestinal) lymfom, mediastinal lymfom som involverer lymfeknuter og / eller thymus i brystet, og ekstranodal lymfom av organer som huden, øynene, nyrene eller nervesystemet.

Symptomer på lymfom hos hunder

Typen av symptomer som utvikler seg, er avhengig av plassering og stadium av lymfom.

Det vanligste første funnene er tilstedeværelsen av en eller flere forstørrede, faste og ikke-smertefulle lymfeknuter. Mange hunder med multisentrisk lymfom ser ut til å føle seg bra, men andre kan utvikle uspesifikke tegn som sløvhet og tap av appetitt.

Lymfeknuter eksisterer på mange punkter gjennom hundens kropp. Selv om det er dusinvis av lymfeknuter i hele kroppen, er bare noen få palpable under en fysisk undersøkelse. De perifere lymfeknuter veterinærer og kjæledyrs omsorgspersoner kan være i stand til å føle seg inkluderer:

  • Submandibular - Ligger under baksiden av kjeften
  • Prescapular - Ligger foran skulderregionen
  • Axillary - Ligger i armhulene
  • Inguinal - Ligger i lysken
  • Popliteal - Ligger bak knærne

Andre symptomer relaterer vanligvis til plasseringen av kreften. For eksempel, med alimentarisk lymfom, kan hunden din oppleve tap av appetitt, kvalme, oppkast og diaré mens lymfomer i brysthulen kan føre til pusteproblemer.

Årsaker til lymfom hos hunder

Ifølge Purdue University College of Veterinary Medicine, "Dessverre er årsaken til lymfom hos hunder ikke kjent. Selv om flere mulige årsaker som virus, bakterier, kjemisk eksponering og fysiske faktorer som sterke magnetfelt er blitt undersøkt, forblir årsaken til denne kreften uklart."Genetikk kan i noen tilfeller spille en rolle.

Diagnostisering av lymfom hos hunder

For å diagnostisere lymfom, er det første trinnet ofte en fullstendig fysisk eksamen og en fin nålbiopsi av den forstørrede lymfeknude (r) som er sendt til et veterinærlaboratorium for analyse. I tilfelle av en hudlesjon kan en hudbiopsi bli sendt inn. I tillegg bør en komplett blodtelling, kjempeprofil og urinalyse utføres for å identifisere abnormiteter. Radiografi av brystet og underlivet, pluss abdominal ultralyd og / eller en benmargbiopsi kan også bli anbefalt for å bidra til å bestemme sykdomsstadiet.

Lymfomstadier er basert på hvilke organer som påvirkes og hvor mange er involvert, samt substadier basert på hvordan kjæledyret føles og hvordan de påvirkes systemisk.

Formålet med staging testene er å bestemme hvor langt lymfomet har spredt seg gjennom hundens kropp. Generelt, jo flere steder har lymfomen spredt til, de fattigste hundens prognose. Men hunder med svært avansert lymfom kan fortsatt behandles og oppleve kreftfremisjon eller en meningsfylt forbedring i livskvaliteten. Staging tester hjelper også din veterinær vurdering om hunden din har andre forhold som kan påvirke behandlingsbeslutninger eller overordnet prognose.

Stadiene er:

  • Scenen jeg: Enkelt lymfeknude involvert
  • Stage II: Flere lymfeknuter i samme region som er involvert
  • Stage III: Flere lymfeknuter i flere regioner involvert
  • Stage IV: Lever og / eller milt involvert (kan eller kan ikke ha lymfeknude involvering)
  • Stage v: Beinmarg eller blod involvering og / eller annet organ i tillegg til leveren, milt og lymfeknuter involvert

Behandling av lymfom hos hunder

Det er for øyeblikket ingen kjent kur for hundes lymfom, men det er en av de mest behandlingsrike kreftformer hos hunder. Den mest effektive terapien for de fleste typer hjørnetann lymfom er kjemoterapi. Det er et bredt utvalg av kjemoterapi-protokoller og narkotika som for tiden brukes til å behandle lymfom. Behandlingen består vanligvis av en kombinasjon av orale og injiserbare legemidler gitt på ukentlig basis. Noen vanlige stoffer inkluderer cyklofosfamid, vincristine, doxorubicin og prednison. Den nøyaktige behandlingsprotokollen vil variere avhengig av veterinæren og spesifikasjonene i saken.

Heldigvis opplever de fleste hunder bare milde bivirkninger fra kjemoterapi og nyter en utmerket livskvalitet under behandling. Siden lymfom generelt ikke er en herdbar sykdom, er målet med lymfombehandling å indusere en lang remisjon, i hvilken tid alle symptomer på kreften er midlertidig forsvunnet.

Strålebehandling eller kirurgi kan av og til være et alternativ for lokalisert lymfosarcoma, men er vanligvis kombinert med kjemoterapi.

Forventet levetid for hunder med lymfom

Du sannsynligvis lurer på, etter at en hund blir diagnostisert, hvordan dette påvirker deres forventede levetid. Dessverre er svaret ikke alltid klart, og prognosen avhenger av flere faktorer, inkludert hvordan hunden føles, hvilket stadium kreft er, hvilket stadium det var da diagnostisert og behandlinger som ble brukt. De prognose med kjemoterapi er relativt bra, med de fleste hunder som opplever enten en delvis eller fullstendig remisjon og en forventet levetid på rundt ett år, i gjennomsnitt.

Del det i det sosiale nettverket:

Løp
» » Lymfom hos hunder