Hva er urinspesifikk tyngdekraften?

Veterinær

Urin spesifikk tyngdekraften er et begrep som brukes til å beskrive urinkonsentrasjonen. Når kjæledyret ditt har en urinalyse utføres av en veterinær, urinspesifikk tyngdekraften er en av de mange tingene målt. Et dyrs urinspesifikke tyngdekraften måling brukes i forbindelse med andre testresultater for å evaluere en kjæledyrs helse.

Hva er urinspesifikk tyngdekraften?

Urin spesifikk tyngdekraften, ofte forkortet som USG, er en måling av urinkonsentrasjon i forhold til rent vann. Den spesifikke tyngdekraften av rent eller destillert vann er 1.000. Den spesifikke tyngdekraften til urinen er høyere på grunn av stoffene som finnes i urinen. Hvor mye høyere vil avhenge av flere faktorer.

Hydreringsnivået til et dyr er viktig å vurdere når man vurderer betydningen av en kjæledyrs urinspesifikke tyngdekraften. Et dehydrert dyr har typisk en høy urin-spesifikk tyngdekraft, mens et overhydrert dyr vanligvis har en lav urin-spesifikk tyngdekraft. Det er viktig å merke seg at en kjæledyrs urinspesifikke tyngdekraften svinger hele dagen.

Helseproblemer kan påvirke både hydrering og urinkonsentrasjon. Vets vil bruke urin-spesifikke tyngdekraftverdier som delvis for å gjøre medisinske diagnoser, men andre testresultater er generelt innredet i prosessen. Urin Spesifikk tyngdekraften er et verdifullt verktøy for å evaluere en kjæledyrs nyrefunksjon.

Hvordan Vets måle urin-spesifikk tyngdekraften

Urin Spesifikk tyngdekraften er målt ved hjelp av et verktøy som kalles et refraktometer. Dette instrumentet bruker lys til å måler tettheten til urinen. En dråpe urin er plassert på glasset av den refraktometeret og dekselet er lukket. Refraktometeret holdes opp til lyset der det brytes (endrer retning på grunn av lyset). Lab-teknikeren ser ut til et objektiv for å lese resultatet.

Urin Spesifikk tyngdekraften kan også måles på en urinteststrimmel, men resultatene anses som upålitelige og blir ofte motsagt når det er kontrollert på et refraktometer.

Normal urin Spesifikk tyngdekraften i kjæledyr

Det er ingen "normal" urin-spesifikk tyngdekraften i kjæledyr. Måling varierer sterkt selv i friske dyr. Generelt er det normale området i kjæledyr 1.001 til >1.045. Flere urinprøver må kanskje samles gjennom hele dagen for å få en bedre ide om dyrets normale område. Andre laboratorieprøver er sterkt nødvendig for å vurdere en kjæledyrs helse.

Hydreringsstatus påvirker sterkt et dyrs urinspesifikke tyngdekraft, men andre faktorer kan påvirke nivåene. Visse medisiner og sykdomsprosesser vil også påvirke urinens spesifikke tyngdekraften. Generelt betyr konsentrert urin vanligvis at et dyr er dehydrert mens fortynnet urin antyder at nyrene ikke fungerer normalt.

Unormal urin spesifikk tyngdekraften i kjæledyr

Urin anses konsentrert om USG er over 1.030 i en hund eller over 1.035 i en katt. Hvis kjæledyret allerede er overhydratisert, så en USG over 1.007 anses å være høy.

Urin anses å fortynne hvis USG er mindre enn 1.008. Hvis dyret er dehydrert, blir urinen ansett for fortynnet hvis den er mindre enn 1.030 hos hunder eller mer enn 1.035 i katter.

Urin spesifikke tyngdekraften verdier i 1.008 til 1.010-serien kalles isosthenuria. Dette skjer når nyrene ikke klarer å konsentrere urinen mer enn den for proteinfri plasma. En enkelt lesing i dette området indikerer ikke nødvendigvis nyresykdom. Veterinæren vil ønske å undersøke kjæledyret ditt, gjør blodarbeidet for å kontrollere blod urea nitrogen og kreatinin for å vurdere nyrefunksjonen, og vurdere andre faktorer som vanninntak, noen medisiner og samtidige sykdommer som kan være til stede.

I fravær av andre grunner til en isosthenuri urin vil Vets sannsynligvis ønske å gjenta urinens spesifikke tyngdekraftsavlesning på den første urinprøven om morgenen. Dette er når urin vanligvis er den mest konsentrert.

Unormal urin Spesifikk tyngdekraften kan indikere flere medisinske forhold, inkludert:

Vets bruker urinspesifikk tyngdekraften som en guide kombinert med fysiske undersøkelser og et dyrs historie for å avgjøre om det er behov for mer test. De ekstra testene kan inkludere blodprøving, en full urinalyse, spesialisert urintesting, ultralyd og radiografier (røntgenstråler).

Artikkel Kilder
Spruce-kjæledyrene bruker bare høykvalitetskilder, inkludert peer-reviewed studier, for å støtte fakta i våre artikler. Les vår redaksjonelle prosess for å lære mer om hvordan vi faktisk sjekker og holder innholdet nøyaktig, pålitelig og pålitelig.
  1. Rudinsky, Adam et al. Variasjon av første morgen urin spesifikk tyngdekraft i 103 sunne hunderJournal of Veterinary Internal Medicine, vol 33, nei. 5, 2019, PP. 2133-2137. Wiley, DOI: 10.1111 / JVIM.15592

  2. Alt du alltid ønsket å vite om kjæledyrets urinAnimal Medical Center of Chicago, 2020

  3. Urin spesifikk tyngdekraften test. Glencoeanimalhospital.Com, 2020

Del det i det sosiale nettverket:

Løp
» » Hva er urinspesifikk tyngdekraften?