En omfattende guide til koi dammer

Koi i Koi Pond

Koi dammer er en vanlig funksjon i mange boliglandskaper over hele verden. Lær mer om hva disse dammer er, deres historie, og hvordan å bygge og opprettholde et skikkelig hjem for disse vakre fiskene.

Hva er en koi dam?

En koi dam er så mye mer enn et enkelt hull i bakken med fisk i den. Koi dammer har en veldig lang historie, som dateres tilbake flere århundrer i Asia. I dag er de et felles trekk ved mange meter og er designet for å holde stor, ornamental koi.

Historie om Koi dammer

Etterkommere av den vanlige karpe (Cyprinus Carpio), Koi ble holdt i Asia som en matkilde i mange århundrer. Over mange generasjoner ble naturlige fargemutasjoner notert, og de fiskene ble satt til side i spesielle dammer. Utallige generasjoner av selektiv avl senere, vi har KOI vi kjenner i dag.

Dagens Koi har dusinvis av forskjellige varianter eller raser, inkludert Doitsu (japansk for "tysk"), et skalløst utvalg av koi, og den langfylte eller sommerfuglen Koi, med lange flytende finner og ruffede nasale folder. Koi kan være svært verdifulle kjæledyr, med den dyreste Koi noensinne er Selges i 2020 for $ 1.8 millioner.

Det er Koi show over hele verden, og akkurat som show for katter og hunder, er det strenge retningslinjer som bare de beste Koi kan oppnå. Mange koi i USA sendes direkte fra Japan og holdes på en høyere standard enn innenlands eller US-Bred Fish.

Vanlige funksjoner i Koi dammer

I stedet for et hull i bakken som inneholder noen fisk, er Koi dammer praktiske og elegante hjem for fisk av alle størrelser og fargestoffer. For beste helse anbefales det å ha minst 250 liter per koi fisk, og noen store, avlsmessige kvinner kan kreve opptil 500 liter per fisk, på grunn av deres massive eggbulk.

I tillegg til hoveddammen krever alle Koi-dammer et effektivt filtreringsoppsett. Dette er en kombinasjon av mekaniske, biologiske og andre filtreringskomponenter. Disse typer filtrering inkluderer:

Mekanisk filtrering

Disse stadiene fjerner partikler fra vannet ditt, som kan tette biologisk filtrering hvis ikke adressert. Dette kan inneholde en skimmerkurv, bosettingstank, siktfilter eller Drum filter.

Biologisk filtrering

Disse komponentene huser dine fordelaktige bakterier som kjører din nitrogen syklus. Den vanligste komponenten i mange koi dammer er et presset perle filter. Disse filtrene inneholder mange små plast
perler med høy overflateareal for gode bakterier å vokse på. Disse filtrene må tilbakestilles ukentlig for å hindre komprimering. Andre biologiske filtreringsalternativer inkluderer grus, lava bergarter, Bakki Dusjer, matting, resirkulert strapping eller andre porøse, ikke-nedverdigende materialer. Vær forsiktig så du ikke overclean disse komponentene med klorert vann, varmt vann eller en trykkvask.

Annen filtrering

De fleste koi dammer bør inkludere et UV-filter. Dette filteret inneholder en UV-pære som finnes i et ugjennomsiktig hus. Dette brukes til å zap alger og andre biologiske partikler. Disse lysene må være
erstattet hvert år.

Hvordan bygge en koi dam

Selv om mange huseiere er fullt i stand til DIY Koi dam konstruksjon, anbefales konsulent med en profesjonell byggherre. Planlegging Alle dine komponenter og layout er avgjørende for å oppnå et vellykket Koi-hjem. Begynn med å bestemme hvor mange fisk du vil ha og jobbe bakover derfra, forutsatt at din hage har nok plass. Eller du kan starte med ønsket Koi Pond størrelse og velge tilsvarende komponenter. Koi skal aldri holdes i en fisketank - det er
For liten for Koi, hvorav de fleste kan topp ut på 18 til 24 tommer i lengden.

Når valgfiltrering, er det best å overvurdere ditt totale damvolum og velge komponenter som er litt større enn dammen din. For eksempel, hvis dammen din er 800 gallon, velg et filter med en 1000 til 1200 gallon kapasitet. Dette vil kjøpe deg et lite wiggle rom som din filtrering er å være
etablert
og hvis du tilfeldigvis glemmer noe vanlig vedlikehold.

Hvilke typer fisk bor i Koi dammer

Den mest tradisjonelle okkupasjonen av en Koi dam er en Koi fisk (Cyprinus Carpio Koi). Andre gode valg for en koi dam er deres nær fetter, gullfisken. Det er en myte at koi og gullfisk ikke kan holdes sammen. Gitt deres fylogenetiske forhold deler de alle de samme bakteriene og parasittene, og til og med noen virus, som for eksempel Koi Herpes Virus (KHV). Fancy Goldfish Do ikke Gjør det bra i Koi dammer, gitt hvor mye svømming er nødvendig, så hold deg til Comet gullfisk for dammer. Andre Koi dammen innbyggere kan inkludere felles steinbit, forutsatt at de ikke kan vikle munnen rundt noen koi, og High Fin Sharks.

Koi Pond vedlikehold

Det er daglig, ukentlig, månedlig, sesongmessig (vanligvis to ganger i året), og årlige oppgaver som må utføres for å opprettholde din Koi dam. Vennligst merk: Dette er kun generelle retningslinjer. Dine dammers oppgaver kan variere avhengig av filtrering og antall fisk.

Daglige gjøremål

  • Fjern overflødig mat og rusk fra skimmer
  • Overvåke vannstanden og toppen av om nødvendig
  • Evaluere fisk svømming adferd og appetitt
  • Kontroller vanntemperaturen

Ukentlige oppgaver

  • 10% vannendring ved hjelp av bakvannsoperasjon eller damvakuum
  • Utfør vannkvalitets testing hvis ny fisk eller utstyr er lagt til innen de siste 2 månedene
  • Fjern døde blader fra noen levende planter

Månedlige oppgaver

  • Utfør vannkvalitets testing hvis ingen ny fisk eller utstyr er lagt til innen de siste 2 månedene
  • Flytt substratet rundt med lang rake eller pol
  • Rist biologisk filtrering eller stige forsiktig i reservert damvann

Sesongmessige oppgaver

  • Dammet dyp rengjøring for å fjerne overflødige alger og rusk
  • Sjekk vannregningen og se om noen økninger kan påpeke dammen lekkasjer

Årlige oppgaver

  • Endre UV-pære
  • Bytt væskebasert testsett

Når bygget og vedlikeholdt riktig, kan Koi dammer være en flott hjemmefunksjon. Selv om ikke "vedlikeholdsfri" kjæledyr, går forhåndsplanlegging langt i å sikre at Koi Pond er en suksess.

Del det i det sosiale nettverket:

Løp
» » En omfattende guide til koi dammer