Slik bryr du deg om chinchillaens tenner

Chinchilla, nærbilde

Ikke alle eksotiske stoffer har problemer med tennene sine, men Chinchilla tenner kan være problematisk. Chinchillas, som noen andre eksotiske kjæledyr, har typen tenner som vokser kontinuerlig gjennom hele livet. Disse tennene kan periodisk kreve tann trims hvis chinchillaen ikke bærer dem ned.

Hypsodont dentition

Herbivores som kaniner, marsvin og chinchillas har lange tenner som kontinuerlig vokser, ofte krever tanntrimmer. Disse tennene, kalt hypsodont tenner, har kroner (den delen av tennene du kan se) som strekker seg en stor lengde utover tannkjøttet. Hypsodont tenner er uvanlig lenge i forhold til tannene, katter eller mennesker. Den naturlige slipingsvirkningen av å tygge på leker, høy og andre matvarer får tennene til å holde seg til en ideell lengde i normale herbivorer, men mange må ha tennene manuelt kuttet regelmessig på grunn av helse og genetiske faktorer.

Overgrodde chinchilla tenner

Incisors eller front tenner, av Chinchilla, er det enkleste å identifisere når de blir overgrodde. De vil vanligvis vokse så lenge at de begynner å kurve og stikke ut mellom leppene. Når de blir for lange, kan de bli sittende fast på ting, eller verre, vokse inn i tannkjøttet eller taket på Chinchillaens munn. Molarene eller tennene i baksiden av munnen, kan også nå overdreven lengder. Molarer er vanskelige å observere uten bruk av et spekulum for å se på baksiden av munnen, men chinchillas med overgrodde molarer vil ofte hypersaliVere og ha problemer med å tygge og svelge.

Incisor tann trims

Hvis det gjøres riktig, er tann trims ikke smertefulle. Det er to vanlige metoder som brukes til å trimme incisors. Den første er ved å bruke vanlig Dog Nail trimmers For å kutte tennene som du ville ha en tånegl, men med denne metoden, er det høy risiko for å sprekke eller dele tennene på grunn av den kraften som trengs for å bruke klippene. Denne metoden kan forårsake smerte hvis tannen er delt opp til nerven eller er trimmet for kort.

Den andre metoden er ved å bruke et håndholdt roterende verktøy, som Dremel, med et avskjæringshjul for å skille av overflødig tann. Denne metoden forårsaker ingen traumer til tannen. De eneste bekymringene er for traumer til tannkjøttet eller leppene hvis hjulet ved et uhell grener dem, eller hvis tannen er trimmet for kort. Mange eksotiske kjæledyrssykehus vil utføre disse tanntrimmene billig med en tekniker eller en lege, men det skal gjøres med anestesi.

Molar tann trims

Trimming molarer kan være vanskeligere enn trimning. Molarer er ikke like lett identifisert som overgrodde, så kjæledyret blir vanligvis allerede sett av en veterinær ved dette punktet. Etter at veterinæren bekrefter at molarene er for lange, vil han anbefale anestesi for å trimme og arkivere tennene riktig. Med chinchillaen er midlertidig ufrivillig, brukes en dental bur og håndholdte dentalfiler. Dette er den ideelle metoden for trimming molarer, men eiere kan ha økonomiske begrensninger som begrenser dem fra bedøvelse eller beroligende deres eksotiske kjæledyr.

Eiere av chinchillas og andre eksotiske kjæledyr med hypsodont tenner må være oppmerksomme på mulige komplikasjoner om deres kjæledyrs tenner. Uten riktig oppmerksomhet kan overgrodde tenner forårsake alvorlig traumer, anoreksi og til og med døden fra manglende evne til å tygge og svelge. Heldigvis kan problemet med overgrodde tenner bli styrt med vanlige tann trimmer eller løst ved å trekke ut problemet tann eller tenner. Hvis du trenger hjelp med chinchillaens tenner, gi din lokale EXOTICS VET en samtale.

Del det i det sosiale nettverket:

Løp
» » Slik bryr du deg om chinchillaens tenner