Feline hyperestesi syndrom

Grå, langhåret kattpleie selv

De fleste hundeeiere er kjent med oppførselen til hale jager, men er det en vanlig oppførsel for en katt? Hva om katten din ser ut til å angripe deres hale ut av ingensteds? Eller kanskje katten din ikke har et problem med halen, men de virker ubehagelig eller smertefull når du kjæledyret dem. Disse quirksene kan være tegn på noe som kalles feline hyperestesi syndrom, eller fhs.

Hva er feline hyperestesi syndrom?

Feline Hyperestesia syndrom er en sjelden, men forvirrende lidelse. Katter som lider av dette syndromet er svært følsomme for å bli rørt, spesielt over deres nedre bakre område. Faktisk betyr hyperestesi bokstavelig talt "for mye følelse og sensasjon".

Mens noen katt kan påvirkes av det, asiatiske raser som Siamesisk, Burmese, Abyssinian, og Persisk har en tendens til å bli diagnostisert oftere. De fleste katter som er berørt av Feline Hyperestesi Syndrome, begynner å vise symptomer mellom en og fem år gammel.

FHS er fortsatt ikke fullt ut forstått. Noen veterinærprofessorer tror det er en nerveforstyrrelse. Andre tror det er rent en manifestasjon av tvangstanker. Det er bare de siste årene at veterinærprofessorer faktisk har anerkjent feline hyperestesi syndrom som en faktisk lidelse.

Feline hyperestesi syndrom symptomer

En av de vanligste symptomene på FHS er kattens hud rippling eller tråkk når de berøres. Noen katter kan til og med urinere når de berøres på ryggen eller kanskje ikke tolererer å være kjæledyr eller holdt i det hele tatt. Hvis katten din har feline hyperestesi syndrom, kan de også starte for å slikke og tygge kroppen, inkludert deres fremre poter, når kjæledyr på ryggen. Katter med FHS kan også smelte og deretter angripe sin egen hale.

Noen katter kan være så ubehagelige at de kan løpe rundt i huset, skrikende og yowling. Faktisk er yowling og høyt meowing et annet symptom på feline hyperestesi syndrom, spesielt i forbindelse med hale swishing eller pote tygge.

Symptomene er episodiske, noe som betyr at de oppstår ut av ingensteds og deretter gå bort like plutselig som de dukket opp. Hvis katten din har feline hyperestesi syndrom, vil de være helt uten symptomer i mellom episoder.

Årsaker til Feline Hyperestesi Syndrom

Nåværende veterinærforskning er forskjellig på hvordan FHS stammer fra katter, men det er to hovedteorier.

Den første er at det er en lidelse som påvirker kattens nerver. Om nervene påvirkes på grunn av en klemt plate i ryggraden eller på grunn av Seizure-like aktivitet i hjernen er uklart.

Den andre teorien er at nervesmerter har ingenting å gjøre med det, og det er virkelig en obsessiv-tvangsadferd.

Diagnostiserende Feline Hyperestesi Syndrom

FHS, dessverre, er en diagnose av utelukkelse. Dette betyr at veterinæren din trenger å utelukke andre sykdommer før en diagnose av Feline Hyperesthesia syndrom kan gjøres.

Visse hudforhold, inkludert Loppe allergi dermatitt, kan ha lignende symptomer på fhs. Veterinæren din vil gjøre en grundig fysisk eksamen for å sjekke for lopper, så vel som å sjekke kattens hud for små, røde, hevede støt (papir) som er telltale for loppebittene.

Slitasjegikt er også noe som påvirker katter, spesielt eldre felines. Inntil de siste årene ble leddgikt i eldre katter ikke diagnostisert alt som ofte. Dette skyldes delvis at kjæledyr eiere ikke fullt ut gjenkjenner skiltene hjemme og delvis på grunn av det faktum at det er vanskelig for en veterinær å sette pris på en katts gang i en kontorinnstilling. Nedre rygg, bakben, og halen er de vanligste stedene for artrittiske endringer i en katt. Veterinæren din vil være sikker på at kattens følsomhet med ryggen ikke er relatert til leddgikt.

Hvis hudproblemer og arthritiske endringer utelukkes, kan veterinæren din begynne å vurdere FHS som årsaken til kattens følsomhet.

Behandling av feline hyperestesi syndrom

Basert på de to teoriene om hva som forårsaker fhs, er det noen få terapier tilgjengelig.

Hvis veterinæren din føler at kattens symptomer er resultatene av OCD, kan de foreskrive en stemningsstabilisator som fluoksetin eller amitryptilin. Veterinæren din kan også anbefale atferdsmodifikasjonstaktikk som å mate katten din på en vanlig tidsplan, interaktivt spill og miljømessig anrikning som puslespillmatere og leker.

Hvis nervesmerter antas å være årsaken til kattens fhs, kan veterinæren foreskrive en Anti-anfall Medisinering som fenobarbital samt en medisinering for nervesmerter som gabapentin.

Selvfølgelig, uavhengig av hvilken leir din veterinær faller i, vil de justere deres behandlingsplan basert på kattens svar.

Mens Feline Hyperestesia syndrom ikke kan helbredes, kan katter som har denne sykdommen leve et lykkelig, sunt liv med riktig medisinsk ledelse. Hvis du tror at kattens atferdsmessige quirks er resultatet av FHS, snakk med veterinæren din.

Del det i det sosiale nettverket:

Løp
» » Feline hyperestesi syndrom